Reklama

Reklama

Láska je věčná. Kultovní americký film o pomstě ze záhrobí, během jehož natáčení tragicky zahynul představitel hlavní role Brandon Lee. Lidé kdysi věřili, že když někdo zemře, přenese vrána jeho duši do říše mrtvých. Ale někdy se stane něco tak hrozného, že duše si s sebou nese strašlivý zármutek a nedostává se jí klidu. V takovém případě někdy, ale opravdu jen někdy může vrána duši přinést zpátky, aby vše špatné napravila. Tak se i rockový muzikant Eric Draven vrací mezi živé, aby ve zločinem rozloženém Detroitu vykonal pomstu na gangu násilníků za vraždu sebe i své snoubenky... Krví nasáklý příběh o romanci sahající až za hrob pochází ze stejnojmenného komiksu, který hudebník a kreslíř James O'Barr vytvořil na začátku osmdesátých let, aby se pokusil vnitřně vyrovnat s násilnou smrtí své snoubenky. Hněvem, smutkem i láskou kypící dílo svému autorovi duševní klid nepřineslo, ale udělalo z něj jednoho z velikánů amerického autorského komiksu. V devadesátých letech, kdy Hollywood poprvé masově objevoval komerční potenciál kreslených románů, došlo i na adaptaci Barrova díla. Režie byla svěřena začínajícímu režisérovi reklam a videoklipů Alexi Proyasovi a hlavní roli získal Brandon Lee, syn legendárního mistra bojových umění Bruce Leeho. Zatímco Proyasovi ponurý snímek nastartoval kariéru a pasoval ho mezi filmovými nadšenci bedlivě sledované tvůrce, pro Leeho se stal kariérním vrcholem, ale bohužel i koncem života. Nešťastnou náhodou byl při natáčení jedné scény postřelen projektilem z pistole, která měla obsahovat pouze slepé náboje, a na následky zranění zemřel. Podobně jako jeho otec, který také zahynul za mnohoznačných okolností při natáčení svého největšího projektu, se i Brandon Lee stal posmrtně ikonou. Příznačně své poslední roli, s níž herecky i osobnostně splynul, ale není dnes vzpomínán tolik coby představitel akčních filmů, nýbrž jako symbol tragické lásky. Zdánlivě prokletý film, během jehož natáčení došlo ještě k několika dalším nehodám, byl dokončen za pomoci dvojníků i speciálních efektů a dodnes si udržuje statut jednoho z velkých kultů americké kinematografie. Na motivy komiksů Jamese O'Barra vznikly ještě tři další filmy a dokonce i televizní seriál, ale všechny se pouze přiživovaly na nehynoucí legendě prvního snímku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (820)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Těžko byste asi hledali nějakou komixovku, která by oplývala lepší atmosférou, než právě Vrána. Proyas se do toho pustil opravdu hodně zhusta a zvlášť všichni gothic šílenci (a že se jich i na csfd najde) na tom musí ujíždět jako blázen. Atmosféře a vůbec feelingu z celého filmu navíc šíleně napomáhají okolnosti smrti chudáka Brandona, která až příliš připomíná samotný comix a která z Vrány okamžitě udělala srdcovou a kultovní záležitost. Filmu naštěstí nechybí ani kvalitní záporak v podobě vychrapěného Michalea Wincotta a způsob jeho smrti je prostě geniální (krev valící z chrliče - lahůdka pro fajnšmekry;)). Přesto to ale není čistých ******, protože, řekněme si to na rovinu, příběh přeci jen nepřináší nic lepšího než otřepané "Zabili jste mě a mou rodinu, ale já se vrátil a teď vás všechny zabiju já" a nebýt Proyasovy skvělé režie, od pozdějšího "Spawna" by jste to po nějaké době rozlišovali celkem těžko. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $50,693,129Tržby Celosvetovo $94,000,000║ Škoda. Zamrazí, nevyužitý potenciál hlavnej postavy vzkrieseného Eric Dravena , ktorá sa ale dokázala na plno využiť v podobnom prevedení vo filme Temný Rytier v podobe Heath Ledgerového Jokera. Film ma až moc jednoduchý dej na to aby to nepripadalo miestamy až moc prevarené a okaté v podobnosti s inými filmami či scénami. Určite to malo na viac, lebo Proyas nie je rutinér, čo dokázal pri ďalších projektoch. /60%/ ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Podle temného komiksu moc dobrý a ještě temnější film. Temná atmosféra mistra temnoty Alexe Proyase (Dark city,I robot) je naprosto dokonalá. Brandon Lee výborný (škoda, že to je jeho poslední film). No statních hercích tolik nezáleží, ale vrána hraje také dobře :). celkově opravdu atmosféricky výborný film. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vynikající comicsová záležitost,která rozhodně patří k těm nejtemnějším zfilmovaným comicsům(jestli ne vůbec nejlepší). Vynikající Brandon Lee. Jak už jsem řekl,atmosféra je perfektní a Proyas to natočil tak stylově,že to nebudete věřit. Čekal jsem něco velkýho,ale že to bude tak výborný to jsem nečekal.Rozhodně tento film patří do mého top comicsových filmů ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zďaleka nevyužitý potenciál tohto filmu. Proyas to často tlačí do akčného filmu, čím kazí atmosféru, na ktorú ma fakt talent. Smutný príbeh Erica Dravena, ktorý je po smrti vyslaný na zem pre pomstu, aby jeho duša mohla odpočívať v pokoji ... ako pekne to znie, bohužiaľ vo filme nie je takmer ani chvíľa, ktorá by oplývala depresiou, melanchóliou, smútkom ... a pritom ten úžasný námet. Jeden z filmov, ktorým by som hneď na mieste urobil rázny depresívny remake. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (51)

  • James O'Barr poslouchal při tvoření "Vrány" sklaby skupin Joy Division a The Cure. Byl nadšený, když frontman The Cure Robert Smith slíbil, že pro film napíše původní píseň. I když se skladba "Burn" stala hitem a přinesla skupině celou řadu nových fanoušků, tak ji kapela nikdy nezahrála na koncertu. (don corleone)
  • Příjmení hlavní postavy Draven (Brandon Lee) je zároveň slovní hříčka. Když odstraníme písmeno d, zbude nám raven, což je anglické slovo, které v češtině znamená havran. (Seejey8)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

22.10.2021

Herec Alec Baldwin při natáčení westernu Rust zřejmě omylem zastřelil 42letou kameramanku Halynu Hutchins a postřelil režiséra filmu Joela Souzu zbraní, která sloužila jako rekvizita a neměla… (více)

Reboot Vrány opět žije

Reboot Vrány opět žije

31.01.2020

Filmová Vrána patří k nejprokletějším projektům vůbec. Zaprvé bude značka už navždy svázána se smrtí herce Brandona Leeho, jakoby to ale nestačilo, Hollywood se už dobrou dekádu snaží o reboot, který… (více)

Remake Vrány se ruší. Už zase

Remake Vrány se ruší. Už zase

01.06.2018

Nejspíš je na čase si přiznat, že už se filmového remaku kultovního komiksu Vrána nikdy nedočkáme. Po problémové produkci a několika změnách na režisérském postu se natáčení opět odsouvá. Projekt… (více)

Reklama

Reklama