Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický príbeh, ktorý mapuje obdobie Rímskej ríše. Keď je Nero ešte malý chlapec, stane sa svedkom vraždy svojho otca. Cisár ho dal zabiť za zradu a jeho ženu Agrippinu (Laura Moranteová) odsúdil na trvalé vyhnanstvo na ostrove tak vzdialenom, že sa tam nenájde jediná ľudská bytosť. Jej syn Nero, posledný potomok Augusta, zostane s tetou Domiciou, ktorá ho vraj naučí ctiť si Rím a jeho cisára. Nero si však viac váži slobodu, ako napokon všetci Rimania, ktorí zatiaľ iba nemali odvahu preliať krv svojho šialeného a krutého cisára. Keď ju však nájdu, cisárska koruna pripadne Claudiovi (Massimo Dapporto). Do Ríma sa vracia aj Nerova matka Agrippina, ktorá chce urobiť všetko preto, aby sa naplnila veštba a aby jej syn svojou rukou zatienil celú ríšu. Bude cisárom. Preto žiada Senecu, aby ho učil, rozhľadel jeho myseľ i oči, aby z neho urobil vládcu. Sama kontroluje synov život a veľmi rada sa vydá za Claudia po tom, čo dal on sám zabiť svoju manželku i jej milenca. Aj keď Nero má rád Acte (Rike Schmidová), matka ho v záujme budúcnosti prinúti oženiť sa s Octaviou. Agrippina však nečakala, že Claudius predsalen zmení závet ozval sa totiž hlas jeho krvi, ktorý rozhodol, že cisárom bude po ňom jeho syn Britanicus a nie Nero. Agrippina však pevne riadi Nerov osud. Preto sa jeho sen o tom, že odíde do Grécka, rozplynul. A preto sa po Claudiovej smrti sám stáva cisárom... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Nach odpad!

všechny recenze uživatele

Italové interpretovali jednoho z největších římských tyranů po svém a výsledkem je osobnost, kterou pomalu můžeme považovat za národního hrdinu. Vydání se po této cestě se mi zdá poněkud nešťastné, což docela přesně definuje celý film. Rozhodně se jedná o dílo, kterému by jste se měli vyhnout a rozhodně ho ani na vteřinu nebrat z historického hlediska, vážně. 10% (za kostými) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Při křesťanské krvi vpité do písku arény, co to mělo znamenat? Na tomhle masakru vlastních dějin že se podíleli Italové? Když si tak vzpomenu na kdysi zahlédnutý díl seriálu Okouzlení, evidentně ano - srovnatelné (tj. strašlivé) herecké výkony, vlezlou hudbu a migrénu způsobující dialogy mají oba počiny společné. Historické nesmysly už zde vyjmenoval kolega Karlos, tudíž se zmíním jen o přehrávajícím Mathesonovi, který se historickému Neronovi podobá asi jako já Dolphu Lundgrenovi, a scénáři, předkládajícím nám psychopata v císařském purpuru coby chudáka kluka, kterému všichni ubližují. Z nekonečných snah udělat snad ze všech zrůd světa sympaťáky, kteří to všechno mysleli dobře a zlá doba a okolí jim nedovolily projevit svou jemnější stránku, se mi už obrací žaludek naruby. A palec pro změnu dolů, Veličenstvo. ()

Reklama

Natabar 

všechny recenze uživatele

Od TV Nera jsem nečekal zázraky, nicméně alespoň pouhé zajímavé pobavení snad ano. Nenabídl ani to. Dost ubohé. Historicky překroucené (proč je teď pitomá móda být rádoby průkopníkem, který objeví že ta a ta zrůda dějin byla vlastně chudáček a oběť?!). Matheson herecky příšerný (a na postavu Nera absolutně nevhodný). ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Nero je sporná postava římské historie. Možná nemusel být až takový tyran, jak mu přisuzuje tradice. To ale nic nemění nic na hlouposti tohoto TV zpracování jeho života. Míra pokroucení historických reálií je značná. Jako bychom spíše sledovali nějaký plytký smyšlený příběh zasazený do rádobyhistorického Říma a ne životopis jeho císaře. Že je navíc film italský, musela se do filmu napumpovat i křesťanská věrouka. Nebudu vyjmenovávat všechny historické nesmysly, raději si na to téma něco přečtěte a udělejte si úsudek sami. Z filmového hlediska navíc nic moc. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Už příběh Augusta a Julia Caesara bych nazvala zajímavou pohádkou. To ale ještě není nic proti tomuhle příběhu o lásce Lucia a Acte. Dalo by se to považovat za vcelku pohlednou podívanou, kdyby to nemělo být o pátém císaři římském, celým jménem Neronovi Claudiovi Caesarovi Augustovi Germanicovi, původním Luciu Domitiu Ahenobarbovi. Opět se stalo, že si autoři vzali pár historických postav (sice výjimečně ze správné doby) opsali si pár faktů a se zbytkem nakládali velmi volně... Takže jen pro pořádek Caligula fakt nevládl 10 let, Octavia nezemřela před Britanicem, ani se nevrhla do moře, Tigellinus nezabil Agrippinu a Poppea,... a vůbec, nějak mě to vypočítávání chyb nebaví a nebavilo by ani vás... Takže summa summarum to máme za 2... A ještě jedno upozornění, tohle je Nero... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Televizní premiéra se uskutečnila 23.5.2004 v Itálii. (Lynette)
  • Herec Hans Matheson se až do doby, než dostal nabídku k vytvoření hlavní role císaře Nera, příliš o římské dějiny nezajímal. Nebyl si jistý, zda je pro tuto roli vhodný, ale roli přijmul. Před začátkem natáčení si přečetl několik knih o římských dějinách, např. od spisovatele Richarda Hollanda. (Lynette)

Reklama

Reklama