Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

petero 

všechny recenze uživatele

I keď film zabŕda do témy ako American History X, Romper Stomper alebo This Is England jeho výpovedná hodnota je dosť na vážkach, no je aj ozvláštnený tým, že Ryan Gosling tu hrá skinheada a pritom je sám židom, ktorý už od mala pochyboval o svojej viere a postupne sa dostáva do situácie kam sa vlastne zaradiť. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Ve filmu mimo jiné zazní, že kdyby Hitler neexistoval, Židé by si ho vymysleli, protože nenávist okolí je to, co podmiňuje jejich existenci. Jenže ono to platí hlavně opačně, protože to my jsme si Židy doslova vydupali ze země. Oběť rasismu – ať je jí Žid, Turek, Alžířan nebo kdokoliv jiný – je uměle zkonstruovaná postava. Základní argument rasismu zní: kdyby tu nebyli oni, život by byl dokonalý a společnost by znovu byla harmonická. Tento argument vsak pomíjí fakt, že obětí rasismu je postava, která je tu jen proto, abychom si mysleli, že taková harmonická společnost je skutečně vůbec možná. Jinými slovy, kdyby neexistoval Žid, museli bychom si takovou postavy vynalézt, abychom uchovali iluzi, že můžeme mít dokonalou společnost. Ve skutečnosti je společnost vždy rozdělena. Rasistická postava je jen cestou, jak zakrýt nemožnost dokonalé identity celé společnosti. Co se jeví jako překážka plné identity společnosti se sebou samou, je ve skutečnosti její pozitivní podmínkou: tím, že se na Žida přesune role cizího tělesa, které vnáší do sociálního organismu dezintegraci a antagonismus, je umožněn obraz společnosti jako konzistentního, harmonického celku. Tímto způsobem za nás udržují neonacisté pořádek a iluzi dokonalé společnosti. ()

Reklama

shyster 

všechny recenze uživatele

Svatý boj měl být hlavně o hlednání ztracené víry hlavního hrdiny. Jenže až na posledních 10 minut, jde jen o změť postojů, o snaze vyvolat kontroverzi, o snaze ukázat, že scénarista a režiser v jednom vědí o židovské víře velice mnoho a vidí rozpory v této víře a nebojí se je nám ukázat. Tenhle film prostě není žádnou "kultovní" provokací, ale jen samooháněním toho, jak je někdo zběhlý ve své víře. Proto příběh žida, který pro ztrátu víry zakotvil v nacistickém hnutí, je přímo směšný a nelogický. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšia rola a výkon Ryana Goslinga celkovo. Jedna z najlepších náckovských snímok, ktorá je ale niečím zvláštna. A to asi tým porovnaním začiatku a konca. Kto je hlavná postava v úvode a kým sa stane na konci. Svätý boj sleduje život Dannyho, mladého človeka, ktorý však stráca svoje židovské ideály a vydáva sa inou cestou. Tento snímok bol v čase svojho vzniku filmovou udalosťou roka. Vynikajúca dráma o vnútornej premene židovského neonacistu v brilantnom hereckom podaní Ryana Goslinga. Snímok je natočený veľmi citlivo a zostáva na neutrálnej pôde. Jeho posolstvo je nespochybniteľné a veľmi poučné. Aj napriek trochu plytšej prepracovanosti je "Svätý boj" prekvapením nového milénia, ktoré stojí aj za znovuzhliadnutie. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ve Svatém boji je možno vycítit jemnou paralelu ke Kultu hákového kříže. Naše názory a postoje závisí i na prostředí, ve kterém žijeme a na lidech, kteří nám ty své buď laskavě nabídnou nebo ortodoxně vnucují. My je můžeme přijmout nebo se jim tvrdě bránit. Ryan Gosling hraje žida, který potřebuje v něco věřit a s vyholenou hlavou a v kanadách prochází peklem rozhodování kým je a kým bude, a hraje ho geniálně. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama