Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa veľmi zlý film. Réžia to podľa mňa nezvládla, často ma to nudilo, tie reči boli veľmi hlúpe a naivné, nechápem ako by takto mohol niekto zmýšľať a už vôbec nie zo židovskej komunity, veľmi nerealistické. Veľa scén ako na politicko-náboženskú objednávku. Podľa mňa je to veľká prožidovská propagácia. Rozpor v názoroch a myšlienkach kvitujem a aj rôznu psychológiu, ale celkovo to nebolo dobré a nemyslím si, že by to bol kultový film. To, že často si vymýšľame Židov ako tvorcov zla, a že bez nich by bola spoločnosť ideálna je tiež podané psychologicky a často trefne, aj keď často je aj pravda, že Židia za niektoré veci môžu, ale možno rovnako aj iní, niekedy jeden viac, niekedy druhí. Takisto skupinky neonacistov sú tam podané ako bandy tupcov, či samotná židovská komunita je tam vykreslená neprofesionálne. Možnosť voľby je podľa mňa lepšie vykreslená v Kulte hákového kríža a tento sa naň nechytá ani zďaleka. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Svatý boj je více filozoficky zaměřený film, který se snaží co nejvíc zapůsobit na divákovu psychiku a zanechat v ní řadu otázek. Některé myšlenky v člověku opravdu nechají těsný pocit, který nutí k trvalému přemýšlení. Na druhou stranu, otázka židů je v tomto směru mezi pravicovými extrémisty dávno pasé, víc by mi nervy pocuchal rasistický podtext co se barvy kůže týče, což je v moderní společnosti bohužel častější problém, tudíž by to více sedlo do ,,dnešní" doby. Každopádně je film celkem silná záležitost a výkon hlavního aktéra zaslouží velikou poklonu. ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling jako mladý kluk hraje stejně famózně jako teď. Tato role mu seděla a on se do ní vážně hodil. První polovina filmu byla excelentní, druhá byla daleko horší, divák se začne nudit a Believer najednou začal ztrácet smysl. Film Vám nahodí spoustu myšlenek a začnete po něm přemýšlet. Jde tedy o zajímavé drama a bylo by ještě zajímavější, kdyby šlo v kolejích první poloviny .. 6/10 = 66% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jasná ukážka toho, že v otázkach viery, náboženstva a filozofie neexistuje absolútna pravda. Každý problém, každá téma sa dá vyjadriť rôznymi spôsobmi. Napríklad čo jeden môže vidieť ako skúšku viery, druhý zase vidí ako demonštráciu moci. Ťažko proti tomu niečo namietať. Závisí od toho, čo nám je bližšie, s čím sa vnútorne stotožníme. Danny Balint si vybral demonštráciu moci. Žid, ktorý nenávidí židov, zároveň však cíti niečo ako posvätnú úctu k tomuto náboženstvu, ktorá mu bráni doviesť všetky svoje ultranacistické plány do konca. Táto jeho rozpoltenosť je preto zdrojom všetkého jeho nešťastia. Na dvoch stoličkách sa však dlho sedieť nedá, koniec bol v tomto smere maximálne uspokojivý. 75/100 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ryan gosling to zahral neskutocne dobre...ja som urobil tu chybu, ze som cakal nejake pokracovanie kultu hakoveho kriza a to bola chyba..film si ide svojou cestou, velmi trpkou cestou plnej otazok z ktorych mrazi pod kozou...70% .. a ozaj, skoda, ze film nema o polhodinu dlhsiu stopaz, prospelo by mu to, pretoze za hodinku a pol sa toho dost naznaci, ukaze, ale nedotiahne do konca. skoda..film by to posunulo este dalej. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama