Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

shyster 

všechny recenze uživatele

Svatý boj měl být hlavně o hlednání ztracené víry hlavního hrdiny. Jenže až na posledních 10 minut, jde jen o změť postojů, o snaze vyvolat kontroverzi, o snaze ukázat, že scénarista a režiser v jednom vědí o židovské víře velice mnoho a vidí rozpory v této víře a nebojí se je nám ukázat. Tenhle film prostě není žádnou "kultovní" provokací, ale jen samooháněním toho, jak je někdo zběhlý ve své víře. Proto příběh žida, který pro ztrátu víry zakotvil v nacistickém hnutí, je přímo směšný a nelogický. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující psychologické drama z prostředí ultrapravicového extremistického podhoubí v USA. Tvůrci navíc dějovou linii ozvláštňují tím, že hlavní hrdina, na první pohled ubohý pouliční nácek, je sám hebrejského původu a jeho příklon k neonacismu je vnitřní reakcí na svou vlastní nespokojenost uvnitř židovského etnika či možná jsou kořeny tohoto problému v rodině (tenhle jev je ovšem příznakový, relativně vysoké procento ,,autorasistů" má každé etnikum - Afroameričané, Romové, Asiaté atd.), čímž se významové pole filmu posouvá k úvaze o krizi vlastní identity potažmo krizi identity židovské, k sváru ateismu a pochybností o víře s potřebou něčemu věřit (strhující závěrečná scéna stoupání do schodů)... Tenhle film je skutečně silnou výpovědí o současném západním světě a jeho neschopnosti řešit problémy morálně a hodnotově narušených jedinců (obvykle) ze sociálního dna společnosti - výstižná scéna, kdy soudce ,,preventivně" odsoudí mladé neonacisty k účasti na sociální terapii, což je prevence úplně neadekvátní a odtržená od reality (zvláště v této scéně), jako učitel mohu potvrdit, že promlouvat takovýmto ,,dětem" do svědomí je úplně marné... Co ale s tím? Žádné jednoduché řešení bohužel není... Podobné filmy: Kult hákového kříže, Romper Stomper, This Is England ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Gosling se tu blýská v hledání a nenávisti jako zvláštně rozpolcený a já jen lituju, že ten film nebyl o hodinu delší a nerozvedl některé ze zajímavých myšlenek a vedlejších postav. Nic jsem o tom dopředu nevěděl a byl celkem překvapen. Občas touha porozumět vede k extrémnímu násilí a on ani ten nacismus -- přes tu velkou spoustu agresivních tupců -- nebude tak černobílá záležitost. Stejně jako kterákoli z ideologií. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mi náboženská ani politická ideologie moc neříká, jsem příliš nechápala, co se tam vlastně tak řeší, nedokázala jsem se do děje emocionálně vložit. O to víc musím ocenit jisté obraty a myšlenková spojení, kterými hlavni hrdina procházel a které vytvářel. Judaismus je v tomto filmu představen kupodivu jako dost nepříjemné náboženství, kde se moc nepřemýšlí, zato hodně uctívá a striktně dodržuje. Mně by z toho asi taky trochu hráblo. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pacifizmus je tŕňom v oku mnohých jedincov. Jeho myšlienka je správna, logická a nebojím sa napísať, že aj ušľachtilá. Sú však svet a ľudské pokolenie naň pripravené? Myslím, že odpoveď je jasná. Pre človeka je násilie niečo čo vyplýva z jeho najprimitívnejších pudov, preto byť proti násiliu je považované buď za zbabelosť, alebo za vyšší stupeň vývoja. Ja osobne preferujem druhý názor, ale závisí na konkrétnom jedincovi. Každopádne žiť vo svete, kde je násilie každodenným javom a odmietať sa brániť aspoň pokiaľ ide o ľudský život, je číre šialenstvo a hlúposť. Priame popieranie prírody. Bojovať za svoje ideály je možné aj inou než za každú cenu extrémnou cestou. Mŕtvy vojak vojnu nevyhraje. Druhá otázka, ktorá pre mňa z filmu vyplynula je, že rozdiel medzi židovským náboženstvom a mojím ateizmom je ten, že nevykonávam každý deň hromadu nezmyselných úkonov a neriadim sa Tórou, ale svojim morálnym cítením. Myslím, že meniť nebudem. Každopádne aj cez moj velmi subjektívny komentár, stojí film za zhliadnutie. Doporučujem. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama