Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (264)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ve Svatém boji je možno vycítit jemnou paralelu ke Kultu hákového kříže. Naše názory a postoje závisí i na prostředí, ve kterém žijeme a na lidech, kteří nám ty své buď laskavě nabídnou nebo ortodoxně vnucují. My je můžeme přijmout nebo se jim tvrdě bránit. Ryan Gosling hraje žida, který potřebuje v něco věřit a s vyholenou hlavou a v kanadách prochází peklem rozhodování kým je a kým bude, a hraje ho geniálně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Úchyláků s háknkrojcem na ramenou, zádech nebo lokti bylo už ve filmech vždycky bezpočet, ale s příběhy ze současnosti to u mě bylo vždy jednotné. Pokaždé za čtyři hvězdičky. Pět bych tomu nedal, ani kdyby mě ten nácek, židovského původu potahal koule v průvanu, protože ty filmy s takovou tématikou na to prostě nemaj. Ať už je to Romper Stomper nebo Kult hákového kříže. Náckové jsou prasata v každém případě, ale tenhle film má pár skutečně zajímavých myšlenek. Dokazuje jen, že každá ideologie má v sobě kus pravdy a když tomu někdo rozumí, dokáže toho snadno využít, jako v tomto případě Žid, který vlastně bojuje sám proti sobě. Jak to asi může dopadnout... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,5miliónaTržby USA $416,925Tržby Celosvetovo $1,296,925║ Komorné ale účelové poňatie, Ryan Gosling výborný. /55%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující psychologické drama z prostředí ultrapravicového extremistického podhoubí v USA. Tvůrci navíc dějovou linii ozvláštňují tím, že hlavní hrdina, na první pohled ubohý pouliční nácek, je sám hebrejského původu a jeho příklon k neonacismu je vnitřní reakcí na svou vlastní nespokojenost uvnitř židovského etnika či možná jsou kořeny tohoto problému v rodině (tenhle jev je ovšem příznakový, relativně vysoké procento ,,autorasistů" má každé etnikum - Afroameričané, Romové, Asiaté atd.), čímž se významové pole filmu posouvá k úvaze o krizi vlastní identity potažmo krizi identity židovské, k sváru ateismu a pochybností o víře s potřebou něčemu věřit (strhující závěrečná scéna stoupání do schodů)... Tenhle film je skutečně silnou výpovědí o současném západním světě a jeho neschopnosti řešit problémy morálně a hodnotově narušených jedinců (obvykle) ze sociálního dna společnosti - výstižná scéna, kdy soudce ,,preventivně" odsoudí mladé neonacisty k účasti na sociální terapii, což je prevence úplně neadekvátní a odtržená od reality (zvláště v této scéně), jako učitel mohu potvrdit, že promlouvat takovýmto ,,dětem" do svědomí je úplně marné... Co ale s tím? Žádné jednoduché řešení bohužel není... Podobné filmy: Kult hákového kříže, Romper Stomper, This Is England ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Je to romantické hnutí. Vždycky bylo." Nejlepší film o hrozbě neonacismu jaký jsem zatím viděl. Lepší, mnohem lepší, než i tak výtečný Kult hákového kříže, v jehož stínu je Svatý boj poněkud neprávem opomíjen. Na celý problém totiž nahlíží ze zcela jiné perspektivy než filmy podobného ražení - je o krizi židovské identity jako takové a až v druhém plánu je i o neonacismu. Takto podané je to v důsledku mnohonásobně více znepokojivé a nepopsatelně působivější, především ve své druhé polovině kdy Danny přestane "blbnout" po ulicích a začne promlouvat na seminářích. Vše navíc podtrhuje galapředstavení Ryana Goslinga, který dokazuje, že je spolu s Jakem Gyllenhaalem právem řazen k nejnadějnější mladé krvi současného Hollywoodu. Tenhle film vám nasadí znepokojivého brouka do hlavy, jelikož na nic nenahlíží černobíle a položí tak některé otázky, nad kterými stojí zato se zamyslet. Na výtečném zážitku pak pranic nemění ani místy ne úplně dořešené motivace některých postav. Geniální epilog výrazně zaútočil na můj žebříček nejpůsobivějších závěrů vůbec. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Ve filmu mimo jiné zazní, že kdyby Hitler neexistoval, Židé by si ho vymysleli, protože nenávist okolí je to, co podmiňuje jejich existenci. Jenže ono to platí hlavně opačně, protože to my jsme si Židy doslova vydupali ze země. Oběť rasismu – ať je jí Žid, Turek, Alžířan nebo kdokoliv jiný – je uměle zkonstruovaná postava. Základní argument rasismu zní: kdyby tu nebyli oni, život by byl dokonalý a společnost by znovu byla harmonická. Tento argument vsak pomíjí fakt, že obětí rasismu je postava, která je tu jen proto, abychom si mysleli, že taková harmonická společnost je skutečně vůbec možná. Jinými slovy, kdyby neexistoval Žid, museli bychom si takovou postavy vynalézt, abychom uchovali iluzi, že můžeme mít dokonalou společnost. Ve skutečnosti je společnost vždy rozdělena. Rasistická postava je jen cestou, jak zakrýt nemožnost dokonalé identity celé společnosti. Co se jeví jako překážka plné identity společnosti se sebou samou, je ve skutečnosti její pozitivní podmínkou: tím, že se na Žida přesune role cizího tělesa, které vnáší do sociálního organismu dezintegraci a antagonismus, je umožněn obraz společnosti jako konzistentního, harmonického celku. Tímto způsobem za nás udržují neonacisté pořádek a iluzi dokonalé společnosti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Židovská víra vs. fašismus…. Těžký příběh založený na antisemitismu. Musím přemýšlet, jestli věřím tomu, co jinak výborný R.Gosling říká a hlavně proč to říká! Nečekejte další American History X. Není to o rozmlácení ksichtu čelem židovi. Je to složitější. Jde tu sílu víry, oddanost k Bohu, židovskou otázku a kulturu. Co z toho je pro vás jednoduché? Pro mne nic! PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** P.S: Jste-li filozofičtěji založení, klidně si jednu* přidejte. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sice jsem cekal neco krapet jinyho, ale i tak to bylo docela drsny drama. Nejvetsi problem je, ze se tu o vsem porad jen mele a akce je tu fakt minimum. Na druhou stranu, ty dialogy jsou misty fakt drsny, navic Ryan Gosling je naprosto dokonalej a vsechno mu verite. Trosku akorat nechapu obsazeni Zanea, ten uz je davno odepsanej, navic s tim harem se tam vubec nehodil. Na 5* to sice neni, ale jedna se o kvalitni, celkem originalni a hodne drsny drama. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Gosling se tu blýská v hledání a nenávisti jako zvláštně rozpolcený a já jen lituju, že ten film nebyl o hodinu delší a nerozvedl některé ze zajímavých myšlenek a vedlejších postav. Nic jsem o tom dopředu nevěděl a byl celkem překvapen. Občas touha porozumět vede k extrémnímu násilí a on ani ten nacismus -- přes tu velkou spoustu agresivních tupců -- nebude tak černobílá záležitost. Stejně jako kterákoli z ideologií. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nikoli psanec, který loví psance, ale žid, který nenávidí židy... A nejvíce sebe. Krize vlastní identity přivedla postavu charismatického Ryana Goslinga k obrovské nenávisti, která prostě musí ven. Jeho agresivní řečnictví se už ani tolik neopírá o segregaci ras jako o nenávist z principu. Nenávist a nasranost, která musí ven, protože je přeci tak příjemné ji ventilovat. Aby z toho nevznikl chaos a bylo zachováno poslání filmu, je Goslingova postava ve svém oboru překvapivě erudovaná. Nejen, že zná všechny aspekty judaismu a židovské kultury, on sám ještě některé z nich dodržuje. Jeho vnitřní rozpolcenost pak vrcholí v působivém závěru... Osobně mě napadlo, zda by byl Danny dohnán k extremismu, kdyby samotné náboženství nebylo extremistické, viz flashbacky ze školy...7/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Držte si šábesdekly, jedeme z kopce. Žid na začátku nosí tričko s hákovym křížem a placku SS, v jednom kuse vykládá, jak všechny židy nesnáší a nejradši by je všechny zabil, ale když jeho kámoš nafluše do tóry, tak mu najednou něco přepne v hlavě a úplně změní svoje názory a postoje. Po zbytek filmu pak chodí do synagogy, čte si v tóře, učí svou čubku hebrejsky a mele nějaký strašný bláboly, ale pořád nějak neví, na jakou stranu se má přidat. Ale to už jsem sledoval jen tak jednim okem, protože to byla neskutečná nuda. Jinak hned na začátku hlavní postava rozbije nějakýmu židovi držku, tak jsem si myslel, že film třeba nabídne aspoň trochu toho násilí, ale to jsem čekal marně. Jsou tam jen takový náznaky, kdy se prostě někdo na někoho vrhne a najednou střih a dotyčnej sedí někde na fízlárně. Tenhle film je prostě nuda a navíc mi to přišlo poněkud přitažený za pejzy. Pobavila mě snad akorát scéna v košér restauraci. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hroznej film. Ale hroznej. Myslím ten pocit, co ve mně vyvolává. -"Jak můžeš někoho nenávidět, když o něm vůbec nic nevíš?" ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Člověk může přesvědčit lidi kolem sebe, že je někdo jiný, ale nikdy o tom nepřesvědčí sebe samotného.. Hajlující pravice třímající sedmiramenný svícen, jarmulka s motivem hákového kříže a trochu toho počteníčka z dvou knih v jedné (knižní) vazbě v podobě hebrejského překladu Mein Kampf a Kabaly v němčině. Toť zlehčení ideologické schizofrenie Dannyho Balinta, neonacismu holdujícího Žida, hledajícího identitu uprostřed začarovaného kruhu intolerance, nenávisti, náboženských kořenů a vlastní pochybnosti v učení judaismu. Goslingův výkon nadmíru přesvědčivý, ovšem nízký rozpočet byl v některých momentech až nečekaně vidět a v druhé půli se film, ztrácejíc po kapkách svou animální přitažlivost, ufilozofoval k takřka mučednické smrti, nicméně pro svůj nečernobílý pohled na problematiku antisemitismu si nadprůměrné hodnocení a přinejmenším pozornost bezesporu zaslouží. Jak už říkal K.Branagh v roli Heydricha ve fenomenálním komorním dramatu Konference ve Wannsee, nenávist je neuvěřitelný hnací motor, který leccos dokáže udržet při životě (historka o muži, co nenáviděl svého otce, ale jeho smrt s ním pohnula více, než smrt matky, kterou miloval). A já říkám, že je to jen mrhání časem, neboť jizvy na těle i na duši nakonec stejně ukážou, že mnohem lepší je žít svůj život pomocí šlechetnějších paliv.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling je úžasný. Role Dannyho, mladíka, který stojí rozpolcen mezi dvěma odvrácenými ideologickými stranami, mu dokonale sedla. Boj jednoho člověka se sebou samým, s ideály, vírou a lidmi. Nenávidím a miluji. Opovrhuji a potřebuji. V jeho postavě, jejím ztvárnění, přesvědčivosti a jiskrném pohledu, jakoby se odráželo cosi z Dereka Vinyarda. V něčem tolik podobného, ale na druhou stranu zcela odlišného. A jak příhodné je jméno jeho postavy, v níž jsem shledala jistou podobnost s Danny Vinyardem. Po prvním zhlédnutí mě docela zamrzel v podstatě nikam se nevyvíjející příběh a nevyužití netradičního námětu na maximum. Což je vzhledem ke komplikované postavě Dannyho a tomu, jak se s ní Ryan "popral", docela škoda. Občas se na film podívám, když jej zrovna dávají v TV a už mi ani nepřijde nějak "obsahově ztrátový.":) Prvotní dojmy často rychle vyprchají a postupem času člověk zjistí, že to, co se mu napoprvé nepozdávalo, či mu vadilo, není zase natolik zásadní. Billy Zane zde oproti své životní roli jednoho z největších hajzlů a slizáků vůbec, Caledona Hockleyho, působí s delšími vlasy a v poměrně kladné roli tak trošku úsměvně:) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling v roli "židovského nácka", který bojuje se svými vnitřními rozpory. Přestože ho jinak jako herce milujete, tady jej od první vteřiny musíte nenávidět. I když mi tak trochu připadalo, že vznik filmu inspiroval úspěch "American history X", film se vydává na trochu jinou cestu, ač je v zásadě o tom samém - o tom, že ideologie vzniká v závislosti na prostředí a názorech ostatních. Pěkně to bylo viděno při rozhovorech skupiny skinheadů, když neměli v podstatě ani páru o tom, proč vlastně nenávidí židy. Postava Goslinga to měla naproti tomu v hlavě pěkně srovnané a ač je mi nacismus úplně proti mysli a srsti, ten kluk skutečně věděl, co a proč nenávidí a měl i pár zamyšlení hodných myšlenek ("Kdyby Hitler neexistoval, židé by si ho vymysleli, protože chtějí být nenáviděni"). Celkově je děj poutavý a strhující, ale zasekává se asi v polovině. A to jsem u scény, kdy se dohadovali pamětníci holocaustu s partou skinheadů měla natolik husí kůži, až jsem myslela, že dám plný počet. Mimo to s dokoukáním filmu přichází úvaha nad tím, zda-li by měl v dnešní moderní společnosti šanci další holocaust (v takové míře jako v době Třetí říše). Stručně a jasně hodně strhující počin, ale ta druhá polovina na mě působila rozpačitě, včetně samotného konce. Zajímavý komentář:Shadwell ()

castor 

všechny recenze uživatele

Aneb tehdy poprvé Ryan Gosling vypálil všem rybník a coby mladý Žid, který se stane neonacistou, v plné síle prokázal své kvality. Událost Redfordova festivalu Sundance, kde získal cenu poroty, si cestu k divákovi i přes potíže s uvedením do kin našla. A Gosling začal po právu zajímat producenty!! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Danny Balint je mladý, inteligentný muž, ktorý vyznáva myšlienky fašizmu. Je to fanatický neo-nacista. Nenávidí negrov, moslimov, emigrantov a najmä židov. Glorifikuje nemeckú Tisícročnú ríšu. Obdivuje Adolfa Hitlera. Hrdo nosí tričko s hákovým krížom. Jeho rameno zdobí tetovanie s nacistickým symbolom. Je členom gangu nazi-skinov. Prezentuje sa ako nekompromisný, radikálny antisemita. Vydal sa na svoj "Svätý boj". Ale prečo? Prečo to robí, keď sám je žid? Tento film je celý akýsi pomýlený a zmätený. Presne tak ako jeho hlavný hrdina. ** ()

petero 

všechny recenze uživatele

I keď film zabŕda do témy ako American History X, Romper Stomper alebo This Is England jeho výpovedná hodnota je dosť na vážkach, no je aj ozvláštnený tým, že Ryan Gosling tu hrá skinheada a pritom je sám židom, ktorý už od mala pochyboval o svojej viere a postupne sa dostáva do situácie kam sa vlastne zaradiť. ()

Reklama

Reklama