Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa veľmi zlý film. Réžia to podľa mňa nezvládla, často ma to nudilo, tie reči boli veľmi hlúpe a naivné, nechápem ako by takto mohol niekto zmýšľať a už vôbec nie zo židovskej komunity, veľmi nerealistické. Veľa scén ako na politicko-náboženskú objednávku. Podľa mňa je to veľká prožidovská propagácia. Rozpor v názoroch a myšlienkach kvitujem a aj rôznu psychológiu, ale celkovo to nebolo dobré a nemyslím si, že by to bol kultový film. To, že často si vymýšľame Židov ako tvorcov zla, a že bez nich by bola spoločnosť ideálna je tiež podané psychologicky a často trefne, aj keď často je aj pravda, že Židia za niektoré veci môžu, ale možno rovnako aj iní, niekedy jeden viac, niekedy druhí. Takisto skupinky neonacistov sú tam podané ako bandy tupcov, či samotná židovská komunita je tam vykreslená neprofesionálne. Možnosť voľby je podľa mňa lepšie vykreslená v Kulte hákového kríža a tento sa naň nechytá ani zďaleka. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který na mě zapůsobil ještě o něco víc než American History X. Tím hlavním rozdílem je tu pro mě asi ta intelektuální rovina a některé silné scény (interview, sezení). Co se týká porovnání hlavních postav, Gosling a Norton jsou oba ve svých rolích perfektní. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Skvělý Ryan Gosling v roli mladíka rvoucího se se svým pravým já, se svým původem, svou minulostí, svou vírou, ideály… Některé pasáže byly vynikající, např. scéna z „nápravného“ sezení nebo hádky s učitelem a spolužáky ze školy podávané prostřednictvím flashbacků. Jindy jsem měl ale trochu rozporuplné pocity a úplně mi to do sebe nezapadalo. Občas na mě film působil takovým nedodělaným dojmem, hlavně ve druhé půlce, kdy se děj trochu roztříštil. Ve výsledku jen lepší tři hvězdy, ale určitě netradiční film, byť tahle tematika mě trochu míjí. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Jenom jedna víra je ta pravá, zbytek je jenom nicota a obřad na víru, který se útrpně musíte naučit, abyste se ztratili ve vlastní víře. Zpochybnit to všechno. Cosi odmítavého v nás, co odmítá samu sebe, plodí nenávist vůči slepotě a víře, nenávist plodí další nenávist, jako vlna domina efektu. Film byl na veliké úrovni. Včetně hloubavého konce. ..hvězdičku strhávám asi za tu příliš "hate" atmosféru, které jsem uvěřil ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Danny Balint je mladý, inteligentný muž, ktorý vyznáva myšlienky fašizmu. Je to fanatický neo-nacista. Nenávidí negrov, moslimov, emigrantov a najmä židov. Glorifikuje nemeckú Tisícročnú ríšu. Obdivuje Adolfa Hitlera. Hrdo nosí tričko s hákovým krížom. Jeho rameno zdobí tetovanie s nacistickým symbolom. Je členom gangu nazi-skinov. Prezentuje sa ako nekompromisný, radikálny antisemita. Vydal sa na svoj "Svätý boj". Ale prečo? Prečo to robí, keď sám je žid? Tento film je celý akýsi pomýlený a zmätený. Presne tak ako jeho hlavný hrdina. ** ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama