Reklama

Reklama

Samaritánka

  • Jižní Korea Samaria (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvě soulské středoškolačky získávají peníze na cestu do Evropy zvláštním způsobem: Jae-young se prostituuje a Yeo-jin jí pomáhá hledat zákazníky. Dívky na tom nevidí nic divného. Jednoho dne se však Jae-young smrtelně zraní. Kamarádka ji sama donese do nemocnice a posléze se rozhodne nabízet své tělo jejím klientům, avšak s překvapivým záměrem, jehož cílem je vykoupení. K dalšímu zlomu v komorním, do sebe uzavřeném příběhu dojde, když dívčin otec, povoláním detektiv, náhodou zjistí, co dělá jeho dcera po škole. Vyprávění je rozděleno do tří částí a má nesporné náboženské konotace. Ponechává však divákovi značný prostor k domýšlení. Kim Ki-duk jako by ustoupil od razance své předcházející kontroverzní tvorby, jež mnohdy šokovala nečekanými naturalistickými zvraty. I v Samaritánce se objevuje násilí, sex a smrt, avšak v poněkud jiné poloze než dříve. Opět jsme však konfrontováni s podivným odcizeným světem, v němž zaujme zvláštní nálada, podporovaná lyrickou hudbou a atmosférou korejského podzimu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Philippa 

všechny recenze uživatele

Samaritánka má v sobě jistě mnoho skrytého, ale je mi líto, z větší části to skryté pro mne i nadále zůstává...moc jsem neporozuměla. Asi jiný kraj, jiný mrav. Úchvatná mi přišla finální scéna (rawene děkuji za nádherné přirovnání: auto jako malé neobratné kačátko.....) , líbila se mi hudba (někde v podvědomí známá) ...., vícekrát Samaritánku již vidět nemusím. ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

"Dcérino riadenie auta bolo symbolom pre jej dospievanie, a teda následné uviaznutie v blate znamenalo jej nedospelosť." (copyright by Melies). Prvých 20 minút fajn komédia (čo mi dalo za pravdu pol kina, ktoré sa na zle napísaných dialógoch a absurdnom deji takmer stále zabávalo), zostávajúcich 70 už len slabá, pomalá a nezaujímavá dramatická výplň. Kim Ki-duk nesiaha väčšine "komerčným" kórejským režisérom ani po členky. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

S Kim Ki-dukovými filmy jsem začala pozdě- ale přece. Samaritánka je můj první. Velmi zajímavá, ale ve třetí části ztrácí spád a chviličkami mě nudila, konec překvapil. Ale dvě předcházející, obzvláště první, jsou skvělé. Chování otce Yeo-jin jsem ale bohužel plně nepochopila. Asie je mi pořád hooodně vzdálená. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

90% Napriek tomu, že názory na Kimove filmy (mierne) oscilujú, ja mám zatiaľ zo všetkých (Jar, leto..., Luk a teraz Samaritanka) rovnaký skvelý pocit. Hneď po dopozeraní mi všetky prídu ako skvelé "4hviezdičkovky", no akonáhle sa mi trochu uložia v hlave, je to plný počet. Samaritánka je pomerne drsná a surová, len občas poetická, no má v sebe veľkú výpovednú silu, skvelo dolaďovanú hudbou a hereckými výkonmi... Tak trochu Chan-wook Parkovsky podaná poézia... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

První polovina je čiré utrpení ve kterém se dvě ochotnické herečky snaží popasovat se svými rolemi v příběhu jehož naivita by byla roztomilá a osvěžující kdyby šlo opravdu o nadsázku a ne znouzictnost.. Jakš takš to vybalancovává humor a druhá polovina která alespoň sklouzne do poetického, melancholic-dramatu á la kitanův Hana-bi (akorát, že Hana-bi byl asi o 12levelů ve všech směrech působivější).... Fakt nevím kde je jaká drsnost a co mělo jako vyvolat nějaké emoce? Dětská prostituce tady vyznívá jako čistě vykonstruovaný problém moralistů, protože holky naráží na poměrně slušné týpky, sex si podle všeho docela užívají a jediný problém je jen v té věkové hranici stanovené zákonem. Jestli byl Kimův záměr být právě v tomhle kontroverzní (že tuhle problematiku nastřelí takhle ambivalentně), tak si domyslete možná jednu hvězdu navíc, ale osobně mám spíš pocit, že chtěl být varovný ale nedokázal to správně podat... Tentokrát prostě v kim Ki dukovi nedokážu najít cokoliv co by mě zásadněji oslovilo... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Podobne ako pri ostatných Kim Ki-Dukových filmoch, ani Samaritánka nezaznamenala veľký úspech doma, v Južnej Kórei. Musela najskôr získať niekoľko medzinárodných ocenení, aby sa stala vyhľadávaným festivalovým filmom. (Dr.Cilka)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Reklama

Reklama