Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Václav II.(J. Tříska) se odmítá oženit s mladičkou Alžbětou Rejčkou (J. Boušková). Nakonec podléhá naléhání opata Konráda (K. Šebesta). Královna mu přináší věnem Polsko, a Václav II. tak rozšíří svou říši. Žije však stále ve stínu velkého otce, Přemysla Otakara II., pánové mu vyčítají slabost a neschopnost boje. Václav se skutečně bojí okamžiku, kdy bude muset vést vojsko do pole, a raději spory urovnává diplomatickou cestou. O slabosti krále ví jeho učitel šermu Hynek z Dubé (M. Růžek) a milenka Anežka (L. Geprtová), jejichž společnost Václav vyhledává raději, než svoji mladou ženu. Rejčka však krále obdivuje a věří mu. Do země vtrhne nepřítel a rychle postupuje. Je třeba postavit se mu v poli, král však váhá a odkládá rozhodnutí… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Historickou hodnověrnost od tohoto druhu televizních her nelze očekávat, ale kdo má rád romantické příběhy ve středověkých kulisách, slušnou úroveň dialogů a kvalitní herecké výkony, může být s Královským gambitem spokojen. Výprava je sice chudičká a celé to připomíná spíš záznam divadelního představení, ale Tříska spolu s Růžkem mají charizma, které tenhle kousek povyšují mírně nad průměr. Celkový dojem 60 %. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní film odehrávající se na počátku 14. století za vlády Václava II. (1271-1305). Tento český panovník, kterého ztvárnil skvělý J. Tříska, po svém slavném otci zdědil obrovské území, avšak nikoli vůdčí a bojové schopnosti. Ačkoli byl zasnouben a později se oženil s mladičkou Eliškou Rejčkou (J. Boušková), trávil volné chvíle u překrásné milenky Anežky (L. Geprtová). Později však král nalezl v mladé ženě zalíbení a manipulativní milenku opustil. Příběh se věnuje především přípravám na boj proti Albrechtu Habsburskému, který vytáhl plenit a rabovat do Čech a s kterým mají čeští šlechtici od bitvy na Moravském poli nevyrovnané účty. Váhavý Václav odkládá mocný úder proti vetřelcům do té doby, kdy nepřátelské vojsko zasáhne vlna úplavice, musí odtáhnout a český král tak vyhraje bez boje. Bohužel ani tento dílčí úspěch nenastartuje jeho vladařskou kariéru ke slavě a úctě, neboť Václav zanedlouho poté umírá na tuberkulózu. Ve snímku, který je z hlediska rekvizit, výpravy, věrohodnosti a především obsazení na velmi dobré úrovni, se objevilo několik historických osobností, které stojí za zmínku : králův nejbližší přítel, s nímž často hrával šachy, Hynek z Dubé (M. Růžek), významný šlechtic Jindřic z Lipé (J. Kanyza), jenž později strávil zbytek života po boku dvakrát ovdovělé Elišky Rejčky či bojechtivý Heřman Braniborský v podání J. Satoranského. Velmi zajímavá role domnělého vraha Přemysla Otakara II. byla nabídnuta O. Brouskovi a nemluvného královského šaška ztvárnil K. Augusta. Malou roli posledního Přemyslovce na českém trůně, Václava III., syna Václava II. s Gutou Habsburskou, zavražděného roku 1306, si zahrál mladý V. Vydra. Výborné obsazení snímku jen potvrzuje I. Prachař coby český šlechtic, arcibiskup V. Lohniský či dvorní zpěvák K. Zich. Historickému snímku J. Jireše není moc co vytknout, obzvláště když toto dílo upoutá nejen hereckými výkony diváka hned od začátku a ze série historických televizních filmů z roku 1974 ho zatím vnímám jako nejzdařilejší. ()

Reklama

quokam 

všechny recenze uživatele

I kdyz  mi vyobrazeni Vaclava II,ktereho povazuji po Karlu IV za naseho druheho nejvetsiho panovnika, stoprocentne nesedi, presto uznavam pravo dramatikovo ho takto videt a zobrazit. Velka freska na malem prostoru o dedictvi otcu, o dedictvi velikosti,zodpovednosti, ba dokonce i dedictvi vinny, a o pravu na vlastni velikost, na vlastni zodpovednost, na vlastni odvahu, na vlastni vinnu - na vlastni jmeno. Neneseme jmeno sveho otce, ale jmeno sve vlastni. Emancipace od vlivu rodicu, byva o to tezsi, kdyz uz neziji. Inscenace s presahem. 100 pro. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Za onoho čase, tam kde se včely rojí. Tam ve cti a bázni boží, žil moudrý, chrabrý král. Miloval svoji paní a strážil zemi svoji. Rozumem i mečem, když v čele vojska stál…." Spíš jen průměrná televizní inscenace (s podprůměrnou výpravou) o králi králi Václavu II a jeho strachu z toho, že nedokáže překonat svůj vlastní stín, stín syna slavného a statečného otce, krále Přemysla Otakara II. V případě Jana Třísky v hlavní roli mi místy přišlo, že poněkud přehrával a vůbec to na mě celé působilo trochu jako záznam divadelního představení. Výborná (s odpovídající středověkou atmosférou) je hudba Luboše Fišera. Jan Tříska v jistý moment, kdy Karel Zich na tuhle hudbu zpívá svůj středověký song, říká, "dost už toho kvílení". Mě se ale tohle "kvílení" docela líbilo. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Přesný případ této chudé ale stylové inscenace z produkce ČST, kvalitní scénář i herci. V dnešní době by to mohli přetočit ale myslím že Jan Tříska jako Václav II je nepřekonatelný. Samozřejmě že architekt se snažil, vše omlouvá že inscenace brali tvůrci jako divadelní hru kde především hraje představivost a převládá umělecké ztvárnění. Kdyby se alespoň točili kvalitní historické fresky. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Václav II. (Jan Tříska) se stal prvním z rodiny, kdo byl pohřben v plánovaném přemyslovském pohřebišti na Zbraslavi. Jeho tělo bylo uloženo v sotva dostavěném chrámu. 10. srpna 1420 vnikly do prostor chrámu houfy husitů a Síň královská podlehla plamenům. V 17. století se objevila první písemná zmínka o souboru vyneseného kosterního materiálu, z nějž byly ve 20. století antropologem Emanuelem Vlčkem identifikovány i Václavovy ostatky. (sator)
  • Král Václav II. zemřel na tuberkulózu, která byla následkem věznění v dětství na hradě Bezděz. (Winster)

Reklama

Reklama