Reklama

Reklama

Sňatky z rozumu

(seriál)
Československo, 1968, 7 h 44 min (Minutáž: 89–97 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hrají:

Jiří Vala, Slávka Budínová, Vladimír Ráž, Gabriela Vránová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Jaroslav Vojta, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

theSaint 

všechny recenze uživatele

Čistá krása. Nadčasovost, herecké legendy, úžasný um a témata, která mají stále co říct. Sledování tohoto klenotu je pohlazení po duši. A ač by se mnohým mladým mohlo zdát, že seriál nemá v dnešní době co říct, pravý opak je pravdou. Já bych povinně tento seriál zařadil do osnov českých škol. Ona národní hrdost, slušnost, morálka, vlastenectví, etické dilema.. pojmy, které dnes už pouze zlehla plápolají.. připomenout jim je tak krásnou formou, to nemůže být šlápnutí vedle. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Nedbalův monolog, když jako Vácha spílá Hance, je pro mne absolutně nejlepším výtryskem herectví v tomto seriálu. On je v něm vlastně naprosto feministický, když svou promluvou vyjadřuje všechno to ponížení, kterým ženy trpěly a bohužel dodnes trpí. Tohle pouštět všem těm šovinistům, co si své chlapství prokazují pohvizdováním po ženách, sexistickými narážkami, plácáním po zadku... Nedbal byl prostě absolutní špička českého herectví... ()

Reklama

Pasifae 

všechny recenze uživatele

Nerada bych se unáhlila s tvrzením, že ČT postihl přechodný záchvat zdravého rozumu, ovšem pokud tomu tak je a příznaky se budou projevovat opětovným uváděním Neffovy klasiky (a je tu ještě taková maličkost jménem Zlá krev, pane programový řediteli), pak doufám, že se žádný samozvaný léčitel s protilékem v podobě nějakého novodobého Života Šípkové Růženky na zámku, která neví, proč by se netopila, dlouho nedostaví. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Báječný seriál, odehrávající se v druhé polovině 19. století. Nosnou stěnou seriálu je boj o české národní uvědomění a snaha dostat se v českých zemích alespoň na stejnou úroveň jakou měli Němci. Vidíme zde boj o to moci se přihlásit k tomu být Čech. Máme zde dva pány: Borna a Nedobyla, oba původně nepříliš majetné chlapce, kteří se vlastní pílí vypracovali. Avšak zatímco Nedobyl dělá skutečné sňatky z rozumu a vše, co dělá, dělá jen za účelem vlastního zisku; Born žije pro český národ a snaží se být mecenášem všeho, co může český národ pozvednout. Skvělé herecké obsazení i výkony. Můžeme zde i v malých roličkách spatřit veliké herce (Hrušínský jako císař František Josef, Menšík, Lukavský ...), ve velkých rolích menší herce (Vala jako Martin Nedobyl) a pak taky herecké legendy z dob první republiky (v poslední roli Světla Svozilová či Nataša Gollová). Moc jsem si seriál užil! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

5/5 Vzhledem k tomu, že jde o náš první seriál, který není jen historickou raritou, ale skutečně kvalitně realizovaným dramatem, má můj respekt. Jeho pokračování Zlá krev o něco menší, ale právě na těchto dvou dílech se dá výborně sledovat vývoj českého seriálu, který měl po rozpačitých začátcích úctyhodný vzestup. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Nedobylův (Jiří Vala) dům je možné najít v Praze na Žižkově. Jeho přesná adresa je Seifertova 9. V domě se narodil autor předlohy Vladimír Neff. (DecentFellow)
  • Předem nebylo známo, kolik epizod bude. Vždy se čekalo na ohlas diváků a až potom se začala připravovat další epizoda. (SONY_)
  • Natáčelo se nejen v ateliérech, ale také v centru Prahy, zejména na Žižkově. (SONY_)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama