Reklama

Reklama

Sňatky z rozumu

(seriál)
Československo, 1968, 7 h 44 min (Minutáž: 89–97 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hrají:

Jiří Vala, Slávka Budínová, Vladimír Ráž, Gabriela Vránová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Jaroslav Vojta, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

raroh 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu by se dala sestříhat kompaktní dramata, z nichž to úplně nejsilnější by bylo to rodiny Váchů, v němž životně exceluje Miloš Nedbal. Jinak mi přijde, že málokdo postřehl, že seriál je to do velké míry (v souladu s knižní předlohou) kritický k agresivnímu ekonomickému liberalismu (téměř ve všech negativních vlastnostech koncentrován do postavy Nedobyla - i když ta samozřejmě jako všechny postavy měla reálný předobraz v předcích páně Neffových) v souladu s Masarykovým (jehož postavu v díle ovšem hledejme marně) postojem. Stejně pak bychom neměli zapomenout na filozofii českých dějin, která se celým dílem proplétá ve svých jednotlivých názorových a politických liniích (starorakouský konzervativismus, staročeštví, mladočeštví, realismus Masarykův, spřízněný socialismus). Domnívám se, že pro studenty historie a české literatury by mělo být sledování seriálu povinné. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Pětidílná sága Vladimíra Neffa v knižním či filmovém zpracování mě vždy bavila. Historickými stopami lidských osudů z let 1859 - 1881, mnohdy i krutého a nesmlouvavého, mě provázela řada výborných českých herců. Toto filmové dílo patří ke skvostům české kinematografie. Scénárista Otto Zelenka a režisér František Filip si získali můj obdiv a uznání. ()

Reklama

javirgo 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem si zopakovala zhruba po 40 letech a prožívala jsem ho se stejným zaujetím jako tenkrát. Ani za tak dlouhou dobu neztratil vůbec nic na své kvalitě a na svém kouzlu. Ještě víc než tenkrát jsem navíc ocenila úvodní, provázející a závěrečná slova Václava Vosky, která považuji za „třešničku na dortu“ tohoto úžasného díla. Velká škoda, že už nikdy nikdo nic podobného nenatočí. Velcí herci nám pomalu odcházejí a mezi současnými už nejsou takoví, kteří by se dokázali do takových velkých rolí naplno vžít. Podobné skvosty si můžeme občas už jen připomenout díky ČT, nebo pokud vyjdou na DVD. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Koukaj Nedobýlek, tohle je hodně dobrej seriál! Už vypravěč Voska svym přednesem splachuje 90% dnešních "umělců" do propadliště dějin. A když se pak rozběhne vyrovnaný příběh z hodně zajímavého období... radost sledovat! Mistrovská role Slávky Budínové, císařpán Rudolf H., naivní G. Vránová a řada dalších pěkných postav i hereckých výkonů. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Skutečně velmi dobré, zejména herecky !! Což se však od tradičně řemeslně velmi jistého režiséra Františka Filipa, v dobách, kdy ještě v rukách s obludnými scénáři neprznil humor jako takový, dalo čekat.. Minisérie Sňatků z rozumu však velmi dobře potvrzuje, že sám Vladimír Neff přes svoji dokonalou znalost prostředí, díky čemuž divák může sledovat velmi přesný obraz doby plné pokrytectví, rozhodně neplatil za žádného velkého spisovatele či inovátora a nebýt další Filipovy rodinné ságy zůstal by patrně zapomenut jako spousta jeho současníků.. Zejména Jiří Vala zde jasně dokazuje, jak dobrým hercem přes všechny ty své stranické funkcionáře a pohlaváry vlastně byl.. V závěru vypravěč nutí diváka k zamyšlení, když hovoří o nutnosti vidět každou dobu v jejím kontextu a nebát se srovnávání, do čehož se však (ne)jednomu skutečně příliš nechce, když vidí v jakém stavu se česká kultura, samotný film a jazyk vlastně dnes nachází.. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se v Praze na Žižkově. (M.B)
  • Tato epizoda se natáčela v Praze na Uhelném trhu, na Příkopech, Perlově ulici, Starém Městě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Předem nebylo známo, kolik epizod bude. Vždy se čekalo na ohlas diváků a až potom se začala připravovat další epizoda. (SONY_)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama