Reklama

Reklama

Sňatky z rozumu

(seriál)
Československo, 1968, 7 h 44 min (Minutáž: 89–97 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hrají:

Jiří Vala, Slávka Budínová, Vladimír Ráž, Gabriela Vránová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Jaroslav Vojta, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající televizní adaptace románové ságy Vladimíra Neffa. Máloco výstižněji charakterizuje český národní charakter než replika z tohoto seriálu: ,,Nahořklý je náš pocit malosti". V opozici k tomu kontraindikačně tvůrci velmi funkčně akcentují národně-obrozenecký patos, který dobře propojuje a rezonuje jak historickou dobou děje seriálu, tak i dobou jeho vzniku. Zajímavé je rovněž, jak se subjektivně v průběhu času mění interpretace některých postav - když jsem se jako mladík díval v 80. letech, vnímal jsem kapitalistu Nedabyla jako přifouknutý produkt komunistické propagandy a hle, po 30 letech kapitalismu u nás ho náhle vnímám jako naprosto přesnou uměleckou kopii nemilosrdného magnáta a realitního spekulanta, podnikatelského žraloka, kterých je dnes plná nejenom Praha... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jen pět dílů stačilo a tento seriál se stal takřka nesmrtelným, a zároveň jeden z nejlepších rodinných pokladů z produkce ČT. Můj oblíbený seriál s tehdejší opravdu širokou plejádou vynikajících herců. Seriál vypráví o vrcholném období českého národního obrození, byl natočen podle románové předlohy Vladimíra Neffa. Jeho děj začíná někdy v roce 1859 někdy od národního obrození a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Na osudech podnikatelských rodin Nedobylů a Bornů se seznamujeme s hospodářskou i politickou atmosférou 19. století. Scénář k tomuto seriálu napsal Otto Zelenka. Co více si tedy může divák a obdivovatel takovýchto historických filmů (skvostů, pokladů) plného ranného vlastenectví přát. Mimořádně hodnotná kvalita, dokonalé řemeslné zpracování a nádherná přehlídka všech hereckých výkonů. Jiří Vala jako Martin Nedobyl a Vladimír Ráž jako Born byli dokonalí. Jak moc jsem to tenkrát jako malý obrečel, při scéně kdy má oblíbená Valentinka (S.Budínová) s Lízou (G.Vránová) zahynuli při želežniční neštěstí. Pokračování Sňatků z rozumu pod názvem Zlá krev (7.dílny seriál) už na mě takový dojem nezanechal, ale pořád velice solidní. Stále ho řadím mezi moji Československou pětku NEJ-oblíbenějších seriálů, dokonce ještě o stupínek víš než "F.L. Věk" či Byl jednou jeden dům. Za 5* ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Báječný seriál, odehrávající se v druhé polovině 19. století. Nosnou stěnou seriálu je boj o české národní uvědomění a snaha dostat se v českých zemích alespoň na stejnou úroveň jakou měli Němci. Vidíme zde boj o to moci se přihlásit k tomu být Čech. Máme zde dva pány: Borna a Nedobyla, oba původně nepříliš majetné chlapce, kteří se vlastní pílí vypracovali. Avšak zatímco Nedobyl dělá skutečné sňatky z rozumu a vše, co dělá, dělá jen za účelem vlastního zisku; Born žije pro český národ a snaží se být mecenášem všeho, co může český národ pozvednout. Skvělé herecké obsazení i výkony. Můžeme zde i v malých roličkách spatřit veliké herce (Hrušínský jako císař František Josef, Menšík, Lukavský ...), ve velkých rolích menší herce (Vala jako Martin Nedobyl) a pak taky herecké legendy z dob první republiky (v poslední roli Světla Svozilová či Nataša Gollová). Moc jsem si seriál užil! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Takřka neuvěřitelně geniální věc po všech stránkách. Celé jsem to viděl hodně dávno a při reprízách vždycky jen kus, co jsem náhodou natrefil. Letos (2017) jsem se ale začal znovu dívat naplno a je to skutečně mistrovské dílo. Herecká sestava, scénář, všechno dokonalé. Vystižení člověka jako jednotlivce i jako příslušníka své skupiny, tendence vřící Evropou i českou kotlinou 60. a 70. let 19. století. Ty hovory v Paříži odhalující nicotnost francouzského veřejného života, který projde zakrátko stejnou zkouškou (a stejně neúspěšně) jako předtím Rakousko, ty hovory u Bornů na téma zisk z toho něco vyrábět vs. zisk ze spekulací, to všechno je tak skvěle aktuální i po 150 letech, že bych slzel. Spolu s F. L. Věkem a Byl jednou jeden dům svatá trojice českých seriálů. "Maminko, to nebyla obyčejná nevěra, on byl básník... Je vnitřně rozerván." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Když v roce Pražského jara zralý, elegantní, uhlazený Václav Voska začal uvádět první díly ságy rodu Neffů, nezdálo se, že světlo světa spatřil jeden z nejlepších českých televizních seriálů a asi jedno z nejlepších našich dramatických děl vůbec. Právě rodinný záběr literární předlohy, zahalený do velmi průhledného podobenství jakéhosi pozdnějšího buditelského obrozenectví, skutečnost, že dílo mělo premiéru právě v této době, to všechno dotvořilo příznivou synergii, kterou dokonal nevídaný divácký ohlas. Přehlídka vynikajících herců, skvělá scénáristická dvojice manželů Zelenkových, velká témata (české devatenácté století jimi doslova hýřilo), jako fráze již znějící konstatace o skvělé Filipově režii, to všechno ten zázrak dramatického seriálového objevu jen dále dokonalo. Zpětnou vazbou takovýchto úspěchů je zlidovění řady výroků i klíčových scén; zde jich nalézáme hned celou přehršel. Od opatrné a současně lásky dychtivé vdovy Tolarové až po klidnou emancipační konstantu obou sesterských "přeslic" Váchových sledujeme zblízka - jakoby z první řady - postupné pády i vzestupy nejen protagonistů Neffova příběhu, ale i národa jako celku. V Lukavského kreaci narážíme poměrně záhy i na jednoho z prvních českých skutečných socialistů. Pastva pro oči, krupobití fakt a dojmů pro paměť a strhující zážitek pro většinu diváků ve věku od tří do pětaosmdesáti let (průměrný věk byl tehdy přece jen o poznání kratší). A povzdech na závěr: Proč dílo tak nevšedních kvalit není dostupné na DVD nosičích? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

5/5 Vzhledem k tomu, že jde o náš první seriál, který není jen historickou raritou, ale skutečně kvalitně realizovaným dramatem, má můj respekt. Jeho pokračování Zlá krev o něco menší, ale právě na těchto dvou dílech se dá výborně sledovat vývoj českého seriálu, který měl po rozpačitých začátcích úctyhodný vzestup. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

V čem tkví síla tohoto seriálu? Tak pěkně po pořádku vzato. Musím to napsat jasně, je to par excellence televizní seriál velkým S, jak lidským obsahem, tak uměleckou tvorbou a určitě patří neodmyslitelně mezi to nejlepší, co se v československé televizi vytvořilo, a vůbec je zde na místě připomenout, že televize točila tehdy opravdu kvalitní seriály. Nesporný umělecký zážitek je také v tom, že obdivuhodná herecká práce všech zúčastněných herců i v těch menších rolích je velmi dobře zahraná, jsou to většinou herci, kteří dovedli vdechnout postavám myšlenku i bez složité psychologie obsažných dialogů dnešní tvorby. Kladem je, že toto dílo přináší kus české historie, které nám vybaví onen nádherně barvitý svět rázovitých lidiček českého národního obrození roku 1850 až do počátků druhé světové války, který v příběhu brilantně vystihuje tehdejší tradiční hodnotové orientace, spjaté s podnikáním a kulturou. Tento seriál má především poutavou dějovou posloupnost a v žádném případě se nesnaží předhazovat laciné filmové vzněty vášní a tragédií, které dnes všechny televize běžně praktikují. V podstatě se dá napsat, že tento kaleidoskop reálných portrétů lidských tváří, charakterů a změtí osudů rodin a jejich hlavních protagonistů Martina Nedobyla a Jana Borna má podle mě, jakousi vznosnost poémy našich předků. Myslím, že režisér František Filip velice přesně vycítil nejen ducha románové předlohy, ale tak trošku část české povahy. Proto tento seriál bude pro mě vždy velkým zážitkem, není to pro mě jen běžný seriál, ale jeden z nejlepších, který jsem měl možnost v české televizi vidět. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Díky panu Neffovi vznikl na podkladě jeho literární předlohy nádherný, věrohodný seriál o části české histoie, kterou nám pravověrní historici vždy více či méně pokroutili. Herecky, režijně dokonale zvládnuté. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Hoci nám pán Voska chce v úvode nahovoriť, že pôjde o príbeh Národného divadla, táto slovutná inštitúcia príde na pretras iba v prvom a poslednom dieli, kedy akoby z neba spadne veta o otvorení divadla. Kde je Zítek alebo Ženíšek? No dobre, nie je to o divadle, bolo asi len potrebné, aby projekt prešiel komunistickou schvaľovacou komisiou. O čom teda? Kupodivu nie ani o národnom obrodení (dohady o potrebe českých obchodov nie sú ani tak obrodeneckej ako skôr ekonomickej povahy), resp. nie do takej miery, aby bolo možné hovoriť o hlavnom motíve. Centrom tvorivého vesmíru autorov bol - ako napovedá i samotný názov - biznis, biznis, biznis. Je to seriál o počiatkoch českého kapitalizmu realizovaného obyvateľstvom českej národnosti, kde češstvo je až na druhom mieste, ako napovedá vzťah niektorých podnikateľov k svojim podriadeným. Literárnu predlohu nepoznám, na rozdiel od seriálu je možno plná vlastenectva, ale seriál vyznieva ináč. Spoiler: Chudera Gabriela Vránová sa stala terčom donebavolajúcej zlomyseľnosti scenáristov - v prvom dieli miluje Vladimíra Ráža vrúcnou láskou a je nadšená vlastenkyňa ("Keď bude stáť české divadlo, už nikdy nebudeme chodiť do nemeckého", takúto hlúposť treba vyvážiť zlatom), v druhom dieli bez akéhokoľvek vysvetlenia má manžela i národ "na háku". Najenigmatickejšia postava českej kinematografie. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jen si tak říkám, jestli by dnes neposlal Born do polepšovny celý národ. Sňatky z rozumu jsou nádherným vyprávěním Vladimíra Neffa o obrozencích. Laskavá ruka Františka Filipa provedla řadu báječných herců k závěrečnému dílu, který je opravdovým vyvrcholením seriálu. Rážův Born prožívá duševní otřes kvůli synáčkovi, na tu scénu koukáte a čekáte, kdy vám Ráž jednu vlepí. Bornová Jiřiny Jiráskové projevuje svůj humor i laskavost. Bětuše Váchová Ivy Janžurové elegantně odkopne nápadníka, neboť byla uražena její čest dcery z dobré rodiny. Slávka Budínová si na ty pouhé tři díly, v nichž se objeví, Valentinku tak vymazlila, že bych ji chtěla mít doma. Jiří Vala, milovník a znalec klasické hudby, posadil svého Nedobyla do Bornova salonu a udělal z něj burana, kterého by nejradši profackoval i největší kliďas. A ta scéna, kdy si Světla Svozilová alias matka Pecoldová pohovoří s Jiřím Valou coby Martinem Nedobylem, by se měla vystřihnout a spolu s rozhovorem Dlaska s Hrachovou po smrti Hracha z Byl jednou jeden dům pouštět v rámci akce "Takhle se točí emoce". ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když Československá televize poprvé vysílala pentalogii Sňatky z rozumu, psal se rok 1969. Tematiku národního obrození a vlastenectví tehdy diváci vnímali obzvlášť citlivě. Ale nejen tím se seriál nesmazatelně vepsal do naší televizní historie. Děj románu Vladimíra Neffa, který byl předlohou pro vznik seriálu, začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Na osudech podnikatelských rodin Nedobylů a Bornů představuje tehdejší hospodářskou a politickou atmosféru devatenáctého století. Neffova rodinná sága je historickým románem, za historický počin by se však dnes mohlo považovat i natáčení samotného seriálu. Pro televizní podobu bylo potřeba provést určité úpravy a krácení a je jasné, že takovou práci vytváří lépe nestranný tvůrce než samotný autor. Otto Zelenka se musel vyrovnat s epičností vyprávění, stárnutím postav, velkou časovou rozlehlostí příběhu a takřka neexistujícími historickými kulisami. František Filip, který se ujal režie, měl před sebou nádherné téma, jehož realizaci však komplikovala řada úskalí. Vzhledem k nedostatku financí a složitosti natáčení exteriérů vznikla většina seriálu v barrandovských ateliérech. V případě konkrétních pražských lokalit, které už dávno měly jinou podobu, si tvůrci vypomohli dobovými rytinami a zejména komentářem Václava Vosky. Silnou stránkou seriálu bylo skutečně hvězdné herecké obsazení. Obě hlavní postavy jsou zcela paralelní typy českých dříčů, kteří z ničeho vybojují prosperující existenci. Born Vladimíra Ráže je uhlazený elegantní řečník se smyslem pro národní vlastenecké ideály, jehož síla spočívá především ve slovu. Naproti tomu Nedobyl v podání Jiřího Valy je pragmatický a tvrdý škudlil, jehož peníze nakonec připraví o poslední zbytky citu. Co postava, to legenda. Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Slávka Budínová, famózní Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Radovan Lukavský, Vladimír Menšík, Dana Medřická, mladinká Daniela Kolářová. Pozornost si ovšem zaslouží i kostýmy a bohatá výprava. Vysílání seriálu, které začalo symbolicky pohledem na sochu svatého Václava a Národní divadlo, nemohlo být načasováno lépe. Sňatky z rozumu byly příběhem z české historie z doby ohrožení, uvědomování a růstu českého národa. V bolestném roce 1969 v něm diváci nacházeli útěchu pro své ponížení a se zvýšenou citlivostí vnímali slova jako národ a svoboda. Konfrontace minulosti s přítomností bylo to, co na něm diváka přitahovalo nejvíc. A zdá se, že přitahuje i dnes. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Osudy kolem podnikatelských rodů z 19.století... Nejdřív jsem na to několikrát koukal, pak jsem četl Neffovu bornovsko-nedobylovskou ságu Sňatky z rozumu – Císařské fialky – Zlá krev a byl nadšen z příběhů, které zárověň skvěle mapují histórii Rakousko-Uherska v 19.bstoletí. Vypravěč: Václav Voska: Velký mistr se sympatickým projevem a nádherným hlasem. A pochvala pro tvůrce seriálu, že záměr autora kombinovat příběh s náučným pasáži tvořící průvodní komentář neignorovali a většinu důležitých historických okolností zařadili v podobě dokumentární vložky, podložené různymi dobovými obrazovými materiály. Zajímavo je vyřešen úvod a napokon samotný závěr seriálu, kde se Voska během komentovaní prochází po místech souvisících s příběhem - vzniká tu tak veliký prostor pro fantazii diváka a možnost konfrontace předkládané historie s dobou současnou. Martin Nedobyl, podnikatel - Vynikající Jiří Vala v hereckém stvárnění postavy tak rozporuplné (viz. i pokračování Nedobylova osudu v seriálu Zlá krev o 18 let později). Původně zrádný student v bezvýchodiskové situaci ve vězení se díky náhodě ocitá znovu na slobodě a časem se stává úspěšným podnikatelem a na krátku dobu i šťastným člověkem. Pod vlivem doby i bohatství se mění v bezcharakterného člověka, surového manipulátora, končícího krutou smrtí. Jan Born, podnikatel a první slovanský závod. Milovníky historie a starožitností poteší scény dokumentující bižutérny a nábytkový tovar v obchodě, stejně tak zajímavé dobové podnikatelské nápady v podobě originálních reklam a umělecky vybaveného interiéru, doplněného plakáty s vlasteneckými myšlenkami. Vladimír Ráž dává v hereckém výkonu panu Bornovi spoustu noblesy, byť jde též o kontroverzní postavu, když láska k vlastenectvu vytlačí do úzadí i lásku k vlastní manželce. Přeslice :-) Výborná Jiřina Jirásková v životní roli jako první pracující česká žena v historii, prošlá trpkým osudem a překvapivá Iva Janžurová v mladém věku ve svých začátcích. Zde musím zmínit rovněž otce přeslic, JUDr. Mojmíra Váchy: zde exceluje Miloš Nedbal v mistrovské kreaci člověka plného psychologických proměn, uznávaného pána, který sa neumí smířit s osobní prohrou a svým chováním začne způsobovat hanbu celému okolí. Výtečné je i obsazení vedlejších rolí, například Vladimír Brabec jako skladatel-klavirista Dvořák nebo v záporní (či spíš kontroverzní) roli poručíka Háfnera Radovan Lukavský. Sňatky a dnešní doba: V dnešní době je, zdá se, většina národnostních i jazykových otázek už vyřešena, v celé střední Evrope vládne demokrace, máme slobodu politických názorů, slobodu v umění, cenzura žádná. Navzdory tomu možno mluvit o Sňatkách jako o nadčasovém dílu. Bez ohledu na jakoukoliv historii a dobu, zobrazují se tu lidské charaktery. Dnes máme kolem sebe rovněž plno prísných Váchovců, kreatívních Bornovců, proměnlivých Nedobylovců a také revolučních Pecoldovců, kteří jsou schopní kvůli bojovaní za prosazování vlastních názorů obětovat vlastní rodinu i za cenu pobytu ve vězení. Tito lidé nevymřeli, jsou stále mezi námi. Akorát dnes se už skrývají pod jinými jménami... JEDINEČNÁ ZÁLEŽITOST. () (méně) (více)

raroh 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu by se dala sestříhat kompaktní dramata, z nichž to úplně nejsilnější by bylo to rodiny Váchů, v němž životně exceluje Miloš Nedbal. Jinak mi přijde, že málokdo postřehl, že seriál je to do velké míry (v souladu s knižní předlohou) kritický k agresivnímu ekonomickému liberalismu (téměř ve všech negativních vlastnostech koncentrován do postavy Nedobyla - i když ta samozřejmě jako všechny postavy měla reálný předobraz v předcích páně Neffových) v souladu s Masarykovým (jehož postavu v díle ovšem hledejme marně) postojem. Stejně pak bychom neměli zapomenout na filozofii českých dějin, která se celým dílem proplétá ve svých jednotlivých názorových a politických liniích (starorakouský konzervativismus, staročeštví, mladočeštví, realismus Masarykův, spřízněný socialismus). Domnívám se, že pro studenty historie a české literatury by mělo být sledování seriálu povinné. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec nejlepších českých seriálů všech dob podle skvělé Neffovy předlohy, které se velmi poctivě drží. Lze doporučit všem, kteří se zajímají o českou historii, speciálně o 19. století. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený seriál, kterému se dobře daří evokovat tehdejší dobu, kde i postavy působí vícerozměrně, zvláště postava Jana Valy je výborně napsaná i zahraná. Příběhy jsou velmi sevřené a dobře provázané. Přesto se nemohu ubránit pocitu, že díly mohly být o něco kratší. ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama