Reklama

Reklama

Sňatky z rozumu

(seriál)
Československo, 1968, 7 h 44 min (Minutáž: 89–97 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hrají:

Jiří Vala, Slávka Budínová, Vladimír Ráž, Gabriela Vránová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Jaroslav Vojta, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

5/5 Vzhledem k tomu, že jde o náš první seriál, který není jen historickou raritou, ale skutečně kvalitně realizovaným dramatem, má můj respekt. Jeho pokračování Zlá krev o něco menší, ale právě na těchto dvou dílech se dá výborně sledovat vývoj českého seriálu, který měl po rozpačitých začátcích úctyhodný vzestup. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Musím začít dětskou vzpomínkou z 80. let, kdy se moje maďarská prateta s pletením v ruce půvabně snažila vyslovit jméno Dvořák. Ano, Vladimír Brabec tu byl jako excentrický a mírně pošahaný Antonín Dvořák skvostný. Ovšem většinu mých sympatií ve Sňatcích z rozumu posbíral dokonalý patriachální model středostavovské rodiny v podání Miloše Nedbala a jeho dvou dcer – přeslic (dobrá Iva Janžurová, výborná Jiřina Jirásková). Vedle nich tradiční a někdy těžko stravitelní klaďasové (Vladimír Ráž, Radovan Lukavský), naopak zemitá a přirozená Světla Svozilová (zvlášt ve svých promluvách k synu Janu Skopečkovi v base a po jeho návratu z basy). Gabriela Vránová ve své roli tradičně napotlamě. Závěrem čtvrtého dílu nádhernej emocema našlapanej moment (Jiří Vala versus Světla Svozilová). Jako celek bez debat. ()

Reklama

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Je to pro mě na podobnym pomezí čtyř a pěti hvězd jako Byl jednou jeden dům, tady ale kvůli jednoznačný (a snadno uchopitelný) přidaný hodnotě, kvůli (u Filipa už tradičně) skvělýmu obsazení i hereckejm výkonům a kvůli výbornýmu Zelenkově scénáři (byť s Neffovou předlohou v zádech) zaokrouhluju nahoru. Seriál se snaží se nahazovat, vyvolávat otázky, a přitom nesoudit, což má větší smysl a vyšší hodnotu, než se na první pohled může zdát. Dává tomu dostatek prostoru a hlavně na to má čas a klid (!). Vyprávění (a filosofie seriálu obecně) je otevřený a nijak agitační, místo dostávaj idealisti i draví podnikatelé, pragmatic, vlastenci i i romantici... Postavy jsou přirozený, nijak dogmaticky kladný nebo záporný (což je zásluha především Neffova, já vim) a Voska jako vypravěč kupodivu funguje skvěle - dává to seriálu novej rozměr, příběh to tmelí a zároveň člení, doplňuje ho o zajímavosti a historický reálie, sumarizuje ho a vnáší nový myšlenky. A k hercům: Nedbal je prostě výbornej, tomu jsem jenom zobal z ruky, obecně dobrý jsou ale i ženský - Budínová, Šejbalová, Jirásková, Veškrnová, ale i Svozilová (jedna z jejích posledních rolí, než se uchlastala), nejslabší je Vránová a kupodivu Kolářová, ale dá se to - přehrávaj jenom trochu. Škoda, že Vránová má takovýho kníra, jinak by mi asi nedělalo zas takovej problém věřit tomu, že má bejt hezká. O Lukavskym, Skopečkovi, Rážovi atd. se neni třeba rozepisovat, mile mě ale překvapil skvělej Vala. Je to výbornej seriál na výbornej námět, s výbornejma hercema a s výbornym seriálovym režisérem, seriál, kterej člověku může přinést mnohem víc než jen potěchu ze sledování - a to je obrovská a nenahraditelná hodnota navíc. Snad jen ten nesymsl ohledně Dvořákova údajnýho vyučení se řezníkem si mohli tvůrci odpustit... WTF moments: Vlak vjíždějící do tunelu jako alegorii (polovina 5. dílu) jsem v takovymhle seriálu fakt nečekal. Ale pobavilo mě to. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál, jeden z nejlepších. Také co napsat, když pod tabulkou, do které hodnocení píšu vidím jména herců, kteří se v tomto seriálu objevili? Tak alespoň pár pocitů, postřehů, názorů: Jiří Vala vynikající, i když později velmi tvrdý, lakomý muž, zaměřený pouze na ekonomický profit, přesto svým způsobem imponující (nejlepší ve scéně sporu s R.Lukavským v salónu u Bornů- vůbec jedna z nej scén seriálu- podle mého názoru mají oba svou pravdu, každý pouze hájí úhel pohledu ze SVÉHO životního postoje. V jedné chvíli sporu je Vala vynikající skrytou, o to intenzivnější vzpomínkou na Valentýnku- silný moment). Miloš Nedbal- despotický otec, nelaskavý ke svým "přeslicím", jeho proměna stářím (+vlivem nemoci)....další hvězdička Obě sestry Janžurová+Jirásková- skvělé. Jirásková vyzraje v rovnocennou partnerku Bornovi, je inteligentní a příjemná. Přesto bych zde měla malou výtku: nelíbí se mi její chování vůči Míšovi. Pokud se Born diví, co ze syna vyrostlo, byl při vší úctě k jeho vlasteneckým i podnikatelským aktivitám, mizerný pedagog. Míša od dětství byl pouze posílán do svého pokoje, vedle se odehrával vlastenecký salón. Přečetl mu někdo pohádku, pohladil ho před usnutím? Vedl JEHO někdo k vlastenectví vyprávěním našich pověstí, hraním loutkového divadla? Ke komu měl vztah (snad k tetě, ovšem i ta ho několikrát odháněla). Nevlastní matka bohužel plně naplňovala tento termín, otec zaneprázdněný- trefná paralela s dnešními některými dětmi, které se později identifikují s různými subkulturami. Míša v dětství krade peníze, aby si koupil kamarády (!), v dospívání se identifikuje s německým (či pruským) hnutím. Vynikající příležitost (ne-li svou vůbec největší v TV) dostala v tomto seriálu Světla Svozilová- její výkon je báječný, zcela vyzrálý a civilní. Skvělé byly i dámy Valentýnka (mně obvzvlášť sympatická a milá) a její nevlastní dcera (mně obvzvlášť nesympatická a nemilá, zejména se svou leností, hysterií, bezkrevností a svým obdivem k budižkničemu básníkovi a nevěrou s týmž). Plejádá vynikajících herců, strhující děj, sociální, vlastenecká a společenská témata (nelze nevzpomenou brilantní díl s návštěvou Paříže s báječným glosátorem Svatoplukem Benešem, strhávajícím pozlátko z oslnivé společnosti, jakkoli mám zde názor jiný než hlavní postavy- nenesla bych tak těžce českou "malost") činí z tohoto seriálu ojedninělou záležitost v naší kinematografii. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnání se seriálem FL Věk, který se odehrával v 2.polovině 18. století. Sňatky z rozumu se odehrávají v 2. polovině 19. století. V obou seriálech hraje Radovan Lukavský velmi podobnou postavu. V obou seriálech jde jakoby o vykreslení boje za českou kulturu, ale oba seriály jsou však zároveň z části telenovely (SzR je z velké části telenovela), které vypráví o tom kdo s kým a jak a kde a kolikrát. FLV se točil později už za "normalizace", zatímco SzR se točilo dříve v uvolněnější době a např. zmiňuje socialismus jako odpudivou věc. Chvílemi i dojemné, ale moc dlouhé. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Václav Voska při úvodním proslovu stojí u památníku bitvy z roku 1866 v Čistěvsi a u památníku bitvy u Chlumu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Předem nebylo známo, kolik epizod bude. Vždy se čekalo na ohlas diváků a až potom se začala připravovat další epizoda. (SONY_)
  • Natáčelo se v Praze na Žižkově. (M.B)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama