Malé ženy
Drama / Romantický / Rodinný
USA, 1994, 114 min
Gillian ArmstrongHudba:
Thomas NewmanObsah
60. léta minulého století. Starosvětské městečko Concord v Massachusetts. Paní Marchová žije šťastně ve svém malém domku se čtyřmi dcerami, přestože rodinu po otcově odchodu do občanské války tíží chudoba. Nejde jen o to, udržet se nad vodou, důležité je zachovat si smysl pro humor i sebeúctu a doufat v lepší budoucnost. Dcery paní Marchové však nejsou ledajaké. Nejstarší, krásná Meg, už potajmu myslí na vdávání, energická Jo touží po kariéře spisovatelky, tichá Beth utápí svou melancholii v hudbě a nejmenší Amy váhá mezi dětskými sny o bohatém ženichovi a malířskou paletou. Náhoda nakonec zamíchá karty osudu docela jinak než by Jo dokázala vymyslet v nejdivočejším ze svých literárních pokusů. Slunnou pohodu svébytného dívčího světa střídají temné okamžiky zoufalství, kdy rodinu nečekaně zasáhne nemoc. Dívky vyrůstají z dětských střevíčků, musejí vybojovat nelehký zápas s pokušeními velkého světa i s osudovými citovými vzněty, jež je staví před volbu, jak bude vypadat jejich příští život. I když každá ze sester zvolí jinou cestu, kouzlo poklidného domu uprostřed rozkvetlé zahrady je navždy připoutalo k sobě. (oficiální text distributora)
golfista
Velmi dobrá adaptace, stojící především na skvělých hereckých výkonech. Jeden z filmů, u kterého vás napadne, jak výborný musí být román .... Winona Ryder je opravdu skvělá a tak trošku zastínila všechny ostatní - a že byli výborní ! ..... Krásná holka .... :)(23.10.2004)
kleopatra
Film natočený podle výborné knihy není sladkobolnou romantikou pro dojímavé divačky závislé na telenovelách. Je to příběh obyčejných žen, které se v podmínkách, kdy konvence a předsudky musely stranou, staly neobyčejnými. Všechny herečky byly skvělé, mě ale zaujala nejvíc tehdy začínající Claire Danes.(6.2.2005)
Houdini
Oscar 3 nominace: Herečka HR - Winona Ryder, Kostýmy, Hudba(18.3.2004)
Galadriel
Velmi povedený film se skvělými hereckými výkony, výbornou hudbou, výpravou a s příjemným příběhem. Knížku bohužel neznám, ale možná to teď změním.(8.7.2005)
Radyo
Dle mého názoru vydařená adaptace známého románu, kvalitativně vcelku srovnatelná s Cukorovou klasickou verzí z roku 1933. Většina herců podává velmi dobré výkony, zaujmou hlavně Winona Ryder (která prý měla velký podíl na vzniku této filmové verze) a Gabriel Byrne.(12.9.2002)
Matty
Tři sestry? A není to málo, Louiso May Alcottová? Ideální ženský film, pyšnící se příběhem vyňatým z knihovny červené každým coulem a plejádou povětšinou budoucích hereckých hvězd. Rozsahem své role nade všemi ční tehdy ještě mladá, nevinná a Keiře Knightley podobná Winona Ryder. Nadějná spisovatelka, sebevědomá bojovnice za práva žen, dodnes zůstává jedním z jejích nejpozoruhodnějších výkonů. To Kirsten Dunst byla mnohem roztomilejší v Interview s upírem. Čili ve filmu naprosto odlišného žánru a (co si budeme nalhávat, také) kvalit. Ve filmu, který bych pro příště preferoval. Inu, každému dle jeho vlastní chuti. Domněnka, že srdce cynikovo zjihne alespoň v čase postvánočním a zaplesá nad kýčovitě dojemnou romantikou, ukázala se býti lichou. 65%(1.1.2008)
║Rozpočet $15miliónov║Tržby USA $50,083,616║Tržby Celosvetovo $95,100,000║ /80%/(28.12.2007)
mandes
rozpočet : $18 million tržby americké : $50,083,616(18.4.2007)
tron
„Zmeny v našich životoch prichádzajú, ako ročné obdobia.“ Knižnú predlohu L.M. Alcottovej som nečítal a predchádzajúce filmové adaptácie nevidel. Austrálskej režisérke Armstrongovej sa vďaka kvalitnému scenáru a dostatočnému rozpočtu (kostýmy, výprava) podarilo stvoriť film, ktorý si vždy rád pozriem. Výsledok je krásny film s nádhernou atmosférou a vynikajúcim hereckým obsadením. Tomu podľa očakávaní dominuje Susan Sarandonová, ale tiež aj jej (vtedy ešte pôvabná a nádejná) Winona Ryderová. V silnom príbehu, dojemnom i vtipnom, sa však nestrácajú ani muži; nevyzdvihol by som však ani tak Gabriela Byrnea, ale predovšetkým v miniatúrnej roličke sa mihnúceho skvelého Johna Nevilla (a klavír).(19.12.2004)
B!shop
Prijeny drama s tak trochu pohadkovou atmosferou, ze cloveku ani moc nevadi, ze tu neni zadnej poradnej pribeh. Celou dobu proste jen sledujem osudy ctyr sester, kde de samozrejme hlavne o to se provdat, i kdyz ze zacatku si spis jen hrajou jak deti. Obsazeni je perfektni, ze sester vycniva Winona Ryder, ktera je fakt perfektni, ma nejvic prostoru a ostatni zastinuje. Pak zaujme mala Kirsten. Z hercu to je perfektni Bale a velmi dobrej Byrne. Je sice fakt, ze kdyz uz sestry nejsou pohromade, tak se film misty krapet tahne a na par mistech nudi, ale vetsinu casu to je prijemna podivana.(24.2.2008)
Hal_Moore
-Miluješ Laurieho více než miluješ mě? -Nebuď blázen, nikdy bych nemohla někoho milovat více než miluji mé sestry. Silné a až austenovsky romantické drama z Nové Anglie století devatenáctého, kdy zuřila občanská válka, ženy neměly společenské postavení a uvedení do společnosti znamenalo pro dívky téměř jedinou záruku bezstarostné budoucnosti. V této době se v ne příliš jednoduchých situacích vyskytují sestry Marchovy, každá si projde těžkým obdobím a každá z něj vyjde s jiným rozuzlením. Neubránil jsem se ani dojemným chvílím, ani těm veselým. S představitelkami jsem se smál ale bohužel jsem s nimi neplakal (což je nejspíše jediný zápor Malých žen). Je trošku smutné, že krom Winony "Keiry" Ryder si mě nejvíce získal Gabriel Byrne, který je na očích pouhých deset minut. Mohl to být nevšední zážitek, takhle je to "jen" silná podívaná.(10.11.2008)
Madison
Melodramatická filmová romanca, ktorá vo mne oprávnene zanechala hlboké dojmy. Chvíľami komediálny a nadľahčený, inokedy jemne sentimentálny príbeh zo života štyroch romantických sestier, ktoré neustále bojujú za svoje sny, ideály a ciele. Zo snímky pomerne často vyráža trpkosť a osudové zmeny, ktoré sú tak charakteristické pre každý ľudský život, lemovaný rozdielnymi osobnostnými črtami či pohnútkami. Zo sestier mi veľmi imponovala rozpoltená vášnivá spisovateľka Winona Rider, spočiatku neschopná určiť si svoj vlastný životný smer, krehká jednoduchá ,,žienka domáca" Trini Alvarado, s večným smútkom v očiach, pokorná Claire Danes či citlivá, pomerne vznetlivá, ešte detská Kirsten Dunst. Susan Sarandon celé ženské osadenstvo korunuje svojím rozvážnym dospelým prístupom + do pozitívnych stránok spadá neskutočne nádherná, do deja pasujúca hudba Thomasa Newmana, zábavný mladík Christian Bale a najmä rozprávkové prostredie vianočnej idylky dodáva filmu priam neuveriteľný pôvab. Jedna z najlepších ,,ženských steeloviek" z hollywoodskej produkcie.(10.9.2010)
Morien
Film, který se mi v jedné náladě neskutečně líbí a v druhé ho neskutečně nesnáším. Jako nitka se těmito náladami vede rozkošný Christian Bale. A samozřejmě vášeň mladé spisovatelky a tak dále... ♥(22.8.2010)
Mahalik
Pýcha a předsudek na sněhu a bez bahna. Tak bych ve zkratce popsal toto dílo. Nevím, jestli si Louisa May Alcottová brala příklady právě od Austenové, ale když máte na plátně kopu vdavekchtivých holek, tak to prostě svádí k porovnávání.__ Je pravda, že tíhnu k těm filmům, které mají takovou tu rodinou atmosféru. Zapálenej krb, za okny padá sníh a na houpacím křesle dřepí úžasná Winona Ryder a plete svetr. Ta intimita toho všeho je prostě nádherná a když do toho všeho začnou hrát tóny Thomase Newmana, je zaděláno na -eine typische romantische filmische :D Škoda, že takové filmy se netočí a když už jo, tak je to sladkobolný kýč. Ehmm, jakoby Malé ženy nepatřili do této skupiny :D(28.9.2008)
castor
Výborná kniha a i po letech skvělý filmový zážitek, plný několika plusových bodů, hereckých výkonů nevyjímaje.. Tehdy byla Winona Ryder na vrcholu, bohužel toho minulého času!! 80%(13.12.2005)
Hunt
HUDBA: Thomas Newman(29.4.2007)
Ducharme
Celou dobu jsem si říkala, že jestli alespoň jedna z nich opravdu neumře, nezaslouží si film ani hvězdu. Malé ženy se ze začátku tváří jako poměrně neškodný rodinný snímek, který se velmi marně snaží navodit atmosféru devatenáctého století. Postupem času však dochází k událostem tak obludným, že člověk, týrán gradací srdceryvných okamžiků, nejednou zauvažuje nad tím, co hrozného musel svět pí. Alcottové provést, že se mu takto pomstila. Zlomená srdce, propletené vztahy, nesčetné oběti, ustřižené vlasy a mrzák doma na Vánoce - bylo toho tolik, že jsem se občas ani nestihla pohoršovat. Ošklivé. _______Uživatelka kleopatra mi svým komentářem nasadila brouka do hlavy - Film natočený podle výborné knihy není sladkobolnou romantikou pro dojímavé divačky závislé na telenovelách. – jak mohla nahodnotit tolik filmů, když je jednoznačně slepá?(8.11.2011)
MISSha
Nádherný snímek,tak nějak ze života... ani si nemohu domyslet jak výtečná musí být jeho knižní předloha.Celku nahrává že se na film příjemně kouká- krásné exteriéry,propracované kostýmy,herečky z kterých si každý najde svoji favoritku.Mě osobně nejvíc zaujala tehdy začínající Claire Danes.Pro zasněžená zimní brzká rána, film jako dělaný.Velice slušných 81%.(28.12.2010)
NinadeL
Po rozčarování z verze 1933 jsem si zase šla uklidnit nervy sem ;) A znovu a znovu.(4.2.2009)
WANDRWALL
Malé ženy jsou zakomplexovanější než velké ženy. V tomhle se statistiky sotva mohou plést.(3.8.2010)
| V kinech ČR od: | 27.04.1995 |
|---|---|
| V kinech SR od: | 20.04.1995 |
Související
- Little Women (TV film) (1978)
- Little Women (TV film) (1958)
- Little Women (1949)
- Malé ženy (1933)