Reklama

Reklama

Příběh o uplakaném velbloudovi

  • Německo Die Geschichte vom weinenden Kamel (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Je jaro a rodina kočujících pastevců v poušti Gobi na jihu Mongolska pomáhá velbloudí samici, která právě přivádí na svět mládě. Po těžkém porodu se podaří novorozeného velblouda zachránit. Je to vzácně se vyskytující albín, matka ho však odvrhne a nechce ho krmit mlékem. Jedinou nadějí, jak mládě zachránit, je starodávný rituál, který umí vykonat hudebník ze vzdálené vesnice. Rodina za ním vyšle své dva syny a Dude s malým Ugnou se vydávají na cestu přes poušť až do Aimaku, kde se poprvé setkávají s civilizací... Film oscilující mezi dokumentem a hraným dramatem je absolventským snímkem studentů Vysoké filmové školy v Mnichově. Byl nominován na Evropskou filmovou cenu v sekci dokumentů a byl uveden na mnoha prestižních festivalech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (25)

Skip 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně laděný film ze života mongolských pastevců je docela zajímavý, ale chtělo by to hodně prostříhat, protože to byla často dost nuda. A mnohem lepší by asi bylo udělat klasický dokument. Ti mongolští neherci působili často až trapně, jak dělali, že kamera není přítomná a oni se chovají zcela přirozeně, což se jim prostě nedalo věřit. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poutavý dokument, anebo nudné drama, které postrádá drama? Ani jedno. Po pár minutách vám nejspíš dojde, že o dokument nejde. Herci herci nejsou, jsou to Mongolští pastevci odříkávající (alespoň že) jednoduché věty a vytvářející tak dojem čehosi jako příběhu. Příběh příběhem není, je to všední obrázek tamějšího života vytvářený povětšinou statickou kamerou. Když už režisérka vyčerpala všechny scény související s běžnými denními úkony běžných Mongolů (jedna minuta tam musí trvat věčnost!) a film jí připadal příliš krátký, nejspíš si vymyslela titulní příběh o uplakaném velbloudovi. Dva malé Mongoly poslal do nejbližší vesnice, aby na nás mohl vytasit ještě podpříběh o střetu moderní civilizace se zažitými tradicemi (bez televize ani ránu). Mám z toho zvláštní pocit. Nedověděl jsem se nic, co bych neznal z jiných, zábavnějších dokumentů a příběh samotný mě absolutně ničím neoslovil. Možná by se mělo zakázat, aby každý nadšený cestovatel mohl kamerou několik dní snímat krajinu, která ho tolik fascinovala. Uplakaný velbloud je výsledkem něčeho podobného, ale že to nemusí být jediný možný výsledek, dokazují fascinující lidská dramata jako Horská hlídka nebo Himálaj – Karavana. Nabitá nenápadně podstrkovanými informacemi, snažící se o nevtíravou osvětu a vyvolávající soucit – nic z toho není Velbloudovi vlastní. P.S.: Milovníci obskurností se mohou těšit na „live“ porod velblouda. 50% Zajímavé komentáře: Aquarius, Flego ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Janchiv, Amgaa, Odgoo, Ikhee, či Ugna - to sú len niektorí protagonisti ( určite skutočné mená ) tohto autentického dokumentu z prostredia pastierov na mongolskej púšti Gobi. " Keďže Boh nechcel, aby bola ťava vo zverokruhu, dal jej črty a vlastnosti zvierat zverokruhu." Veta, ktorú dedo rozpráva vnukom a tí ho láskavo upozorňujú, že tento príbeh počuli mnohokrát. Tento film je bez komentára ako to býva v dokumentoch, film nám pomalým tempom odhaľuje ťažký život ľudí z týchto nehostinných končín sveta. Dozvieme sa, že z ťavej srsti sa robia laná, ako sa deti hrajú s kockami z ťavích zubov, ako ľudia dbajú o čistotu, vidíme dramatický pôrod ťavieho mláďata a "učenie" matky, aby ho neodvrhla... A zistíme, kedy plače ťava. Veľmi príjemný dokument ! ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Geniálny dokument u ktorého som bol neustále na pochybách, či nesledujem hraný film. To, čo možno začalo v mysliach tvorcov ako "obyčajný" dokument o živote kočovných kmeňov v Mongolsku sa akoby zásahom vyššej moci zmení na srdcervúcu drámu o odvrhnutom mláďati ťavy a jeho matke, ktorej musia ľudia prostredníctvom hudby a spevu dopomôcť k vzniku materinského citu. Žiadny záber alebo scéna niesu zbytočné, všetko pracuje v službách celku. Film má krásnu kameru, ktorá často vie, čo sa bude diať, je teda zrejmé, že ľudskí protagonisti museli niektoré scény opakovať po tom, čo autori zvolili správne hľadisko. Vrcholom snímku je potom samotný rituál, ktorý ma zanechal v pocite úplnej pokory a blaženosti. Pomalé tempo skvele zachycuje plynutie času v pastierskej osade v púšti Gobi. Film mi veľmi evokoval diela Roberta Bressona, hlavne ten o somárovi. Názov nemusím hovoriť, pretože ho predsa všetci poznáte, však? ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Když už se dívám na hodinu a půl dlouhý film (dokument?) o velbloudech, rád bych se o nich také i něco dozvěděl. Takhle jenom vím, proč velbloud stále vzhlíží k obzoru (čeká přece na jelena, až mu vrátí parohy, neasi). Konec má být strašně dojemný (dá mu napít, nedá), a já namísto slz dostal záchvat smíchu. ()

Galerie (17)

Související novinky

Dny evropského filmu

Dny evropského filmu

28.01.2005

Dnem 27.1.2005 začal dvanáctý ročník filmového festivalu - Dny evropského filmu, které začaly projekcí maďarského snímku Revizoři. Ten byl uveden i na loňském karlovarském festivalu. Končit budou… (více)

Reklama

Reklama