Reklama

Reklama

Předčasný pohřeb

  • USA The Premature Burial (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film podle předlohy Edgara Alana Poea. Guy Carrell (Ray Milland) se obává, že trpí dědičnou chorobou, kterou je katalepsie. Ta se projevuje ztuhlostí těla a zpomalením životních funkcí tak, že nemocný je snadno považován za mrtvého. Guy se žení s krásnou Emily (Hazel Court), ale začíná se chovat podivně. Jeho strach se stupňuje, nechává si postavit hrobku, vybavenou jídlem a pitím, do které má být pochován. A ta pravá hrůza má teprve přijít... (MI-380)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Předčasný pohřeb je spíše než klasickým hororem psychologickým dramatem, který na diváky zapůsobil především svou skvělou atmosférou. Ruku na srdce, kdo by se nebál pohřbení zaživa. Poe se tento nepříliš častý, ale ne nemožný jev snažil vykreslit co možná nejpůsobivěji a Corman udělal ve svém filmu to samé. Již děsivá scéna ze samotného úvodu nenechá diváka na pochybách, že by snad mohlo jít o nudnou záležitost. Pohvizdovaná melodie mi lezla na nervy úplně stejně jako hlavnímu hrdinovi a ani se nedivím, že byl na ní dost alergický. Než se však začne příběh pořádně rozjíždět, musíme přečkat několik pomalejších a méně zajímavých pasáží, které mají za úkol přivést diváka na jiné myšlenky. Po nepříliš vyvedené svatbě a následné hostině se však atmosféra vrátí do starých kolejí a my můžeme potichoučku sledovat zajímavě se rozvíjející zápletku, která má ovšem sem tam nevychytané mouchy a pozornému divákovi jistě neuniknou jednotlivé indicie, které nám postupně poodhalují všechna tajemství. Tohle všechno pak vyvrcholí docela zajímavým a pro některé i překvapivým finishem. Škoda jen, že Corman ještě trošičku víc nepřitvrdil. I tak si však zaslouží především za navozenou atmosféru velké uznání. Velice zajímavou vsuvkou a především příjemným zpestřením je vybudovaná hrobka. Možná to bude zní morbidně, ale kdybych měl prachy, taky bych chtěl takovou. Ray Milland předvedl slušný výkon a docela slušně nahradil Vincenta. Samozřejmě v jeho podání by to bylo určitě lepší, ale i tak jsem byl velice spokojený. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zpětně mi všechny Cormanovky splývají do jednoho velkého nerozlišitelného celku. Předčasný pohřeb se odlišuje hlavně v tom, že Vincenta Price nehradil Ray Milland, což sice není fakt, který by se dal ohodnotit jednoznačně kladně, ale aspoň nějaká změna ... Úvodní část filmu je bohužel protažena až někam do jeho dvou třetin, což mělo v souvislosti s pozdní hodinou projekce negativní vliv na mé kognitivní schopnosti, především na pozornost a koncentraci :) 65 % Horror movie of the Year ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelý gotický horor, kde sa Corman asi najviac utrhol z reťaze, čo sa týka štylizácie. Hmla tu je všade, pomaly že nie i v interiéroch. Keď sa postavy idú prejsť cez deň natrhať kvety na lúku, pod nohami sa im plazí hmla a okolo sú suché stromy. Číra slasť! Aj príbeh je celkom zaujímavý a síce s Vincentom Priceom by to malo iné čaro, Ray Milliband je viac než len dobrý. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako všetky najznámejšie Cormanové horrorové "béčka" ( Jama a kyvadlo, Zánik domu Usherov, Havran či Maska červenej smrti ) aj tento je pôsobivou štúdiovou nahrávkou, kde sa hraje so sýtou farbou, snovými prelínačkami a skoro rovnakým prostredím. Všetky však majú svoje neopakovateľné čaro. A už im nesvedčí ani to označenie "béčkový horror "... ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tato Cormanovka podle Edgara Alana Poea je oproti jiným tak trochu střídmější pokud jde o bohatou výpravu, každopádně ale zamlžených hřbitovů a temné klasicky hororové atmosféry je tu plno. Že tentokrát chybí Vincent Price moc nevadí, protože Ray Milland zahrál pěkně, ale hlavně by v tom nejspíš byla až přílišná podobnost s Jámou a kyvadlem, protože tam hrál Vincent Price dost podobnou postavu. Taky tradičně se film rozjíždí poměrně pomalu a největší obrátky nabere až v poslední půlhodině, která je tady velmi zábavná a napínavá a taky se divákům poměrně slušně maskuje jak to doopravdy je, což je dobře :). Corman to prostě s těmi klasickými hororovými kulisami takového toho romantického ražení uměl :). ()

Galerie (102)

Zajímavosti (3)

  • Roger Corman původně nechtěl točit tento snímek pro společnost American International Pictures. Vincent Price, který měl se společností exkluzivní smlouvu, se proto natáčení nemohl zůčastnit a Corman vybral pro hlavní roli Raye Millanda. Firma Pathe Labs, která projekt financovala, film však po začátku natáčení společnosti American International Pictures prodala. (liquido26)
  • Jako jeden z mála hororů se hrál tento snímek i v totalitním Československu. Vedle filmu Jáma a kyvadlo (1961) byl dlouhou dobu příkladem žánru, se kterým byl oficiálně mylně spojován Alfred Hitchcock. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Příběh s výjimečným postavením v rámci Cormanova slavného poeovského cyklu. Jediný Cormanův film, v němž se vůbec neobjevil proslulý Vincent Price. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama