Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jednoho večera prolétá zemskou atmosférou roj komet doprovázený neuvěřitelnými světelnými efekty. Bill Masen tento roj komet nevidí, protože leží v nemocnici s obvazy na očích. Ráno se probouzí a zjišťuje, že v nemocnici a na ulicích jsou všichni slepí. Myslí si, že je jediný člověk na Zemi, kterému zůstal zrak. Později však narazí na ženu jménem Jo Pleyton, která osudného večera také nebyla schopna pozorovat světélkující oblohu. Společně se dostávají mezi různá společenství a skupiny většinou nevidomých lidí a pomáhají jim. S několika dalšími vidomými lidmi se snaží vytvořit lepší svět. Je vtom však jeden velký problém - Trifidi. Masožravé chodící rostliny, které projevují určitou inteligenci, se rozhodli, že porazí dominantní druh na naší planetě pomocí svých smrtelně jedovatých žahadel. Světová centra jako Londýn začínají rychle chátrat a na celém světě se rozpoutala válka mezi oslabeným lidstvem a smrtícími rostlinami.

Šesti dílný seriál je natočený podle knižní předlohy klasické světové sci-fi od Johna Wyndhama, The Day od the Triffids, jež byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a je označována za nejprodávanější sci-fi román století. Seriál je daleko povedenější verze než stejnojmenný film z roku 1962. (lift666)

(více)

Recenze (61)

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mal som asi vyššie očakávania, ale napriek tomu zaujímavá adaptácia známej sci-fi knihy o ľudožravých rastlinách. Pôvodny film bol o niečo lepší, akčnejší, ale seriál mal zasa čas rozvinúť niekoľko zaujímavých filozofických myšlienok o atypickom postaapokalyptickom svete a jeho spoločnosti. Seriál nenapĺňa očakávania hlavne v oblasti spracovania, ktoré je čiste inscenačné, bez filmových trikov, bez väčšej atmosféry, napätia či gradácie, čo by si sci-fi hororová existencionálna zápletka žiadala. Ak by vychádzala z pôsobivého intra, bolo by to lepšie. Ale aj tak je to zaujímavé a v každej epizóde sa deje niečo nové a nútiace k zamýšľaniu sa, čomu dopomáha aj striedma stopáž častí, scenáristická vyváženosť všetkých epizód a väčšinou vierohodne pôsobiace postavy. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Je to staré přes 30 let, natočila to státní televize a přesto nedělá své předloze vůbec ostudu. Naopak. Je to nejlepší zpracování mé oblíbené knihy co bylo zatím natočeno. Krásná práce (co na to říct jiného). Nebýt sem tam těch prkenně natočených rozhovorů (dialogy dvou lidí v místnosti jsou snímané jako TV inscenace České televize) dal bych klidně plný počet. Dějová linka seděla dokonale, zápletka byla podávána rovnoměrně (vyváženost scénáře mám rád) a celkový dojem nadstandardní. ()

Reklama

laepus 

všechny recenze uživatele

Věrný přepis vynikající knihy, která je absolutním základem sci-fi literatury - komorní příběh několika přeživších s mrazivou (hnusně depresivní klavírní) hudbou, která na strachu z neznámého ještě přidává. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí, dobře hrající a přesvědčiví, ale ta jedna hvězda k dokonalosti je pouze za přece jen nedostatečný rozpočet, který tento seriál získal. Dějově skvělé, přesto to mohlo být dotaženo k úplné dokonalosti. Ale ještě na závěr - je to skvěle natočená napínavá komorní záležitost. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Je to vcelku zaujímavé, ako je tu hodnotená táto mini-séria. Jedni vravia o chýbajúcej atmosfére , druhí zase na tom istom mieste vidia pôsobivú atmosféru. Takmer všetci to hodnotia po tom, ako si prečítali Wydhamovu knižku. Aj ja sa pripájam k tým, ktorí tento sci-fi román zhltli na jeden šup a potom rozmýšľali, aké by to mohlo byť, keby sa natočil skvelý hollywoodský trhák na motívy tejto predlohy. A teraz sa pozeráme na TV spracovanie s gumenými rastlinami , ktoré vzbudzujú úsmev na tvári. Tu však ide o psychológiu postáv o ich pocity, či už vidiaciach , alebo nevidiacich. A mne sa práveže tento štýl páčil a aj napriek rokom musím uznať, že atmosféra ma vtiahla do celého deja. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Televizně a komorně pojatá verze románu Johna Wyndhama bude asi pro fanoušky akčních scifáren zcela nepřijatelným produktem, ale pro zastánce psychologicky vykreslených postapokalyptických příběhů jde o zdařilý pokus. Místy jsem měl pocit, že poslouchám rozhlasový román na pokračování, na vyprávění od BBC jsem si ale brzy zvykl. Knihu jsem četl a toto televizní zpracování je jejím hodně věrným přepisem. Možná mi jen chyběl takový ten pocit beznaděje a strachu nejen z pohyblivých rostlin, ale hlavně z lidí. Takový ten pocit, který jsem měl po přečtení knihy. ()

Zajímavosti (3)

  • "Deň trifidov" aj "Noc trifidov" vyšli i na audiokazetách v češtine. (Archvile)
  • John Wyndham napísal aj iný výborný katastrofický román - "The Kraken Wakes" ("Votrelci z hlbín"). (Archvile)
  • Po smrti Johna Wyndhama vydal spisovateľ Simon Clark voľné pokračovanie trifidov s názvom "Noc trifidov". (Archvile)

Reklama

Reklama