Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jednoho večera prolétá zemskou atmosférou roj komet doprovázený neuvěřitelnými světelnými efekty. Bill Masen tento roj komet nevidí, protože leží v nemocnici s obvazy na očích. Ráno se probouzí a zjišťuje, že v nemocnici a na ulicích jsou všichni slepí. Myslí si, že je jediný člověk na Zemi, kterému zůstal zrak. Později však narazí na ženu jménem Jo Pleyton, která osudného večera také nebyla schopna pozorovat světélkující oblohu. Společně se dostávají mezi různá společenství a skupiny většinou nevidomých lidí a pomáhají jim. S několika dalšími vidomými lidmi se snaží vytvořit lepší svět. Je vtom však jeden velký problém - Trifidi. Masožravé chodící rostliny, které projevují určitou inteligenci, se rozhodli, že porazí dominantní druh na naší planetě pomocí svých smrtelně jedovatých žahadel. Světová centra jako Londýn začínají rychle chátrat a na celém světě se rozpoutala válka mezi oslabeným lidstvem a smrtícími rostlinami.

Šesti dílný seriál je natočený podle knižní předlohy klasické světové sci-fi od Johna Wyndhama, The Day od the Triffids, jež byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a je označována za nejprodávanější sci-fi román století. Seriál je daleko povedenější verze než stejnojmenný film z roku 1962. (lift666)

(více)

Recenze (61)

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Zkoukl jsem hned po dočtení knihy. Seriál věrně kopíruje její dějovou linku. Škoda jen slabého finančního rozpočtu, který se podepsal nejen na trikové složce (komediálně působící gumové kytky), ale hlavně na atmosféře. Jednotlivé díly by zasloužily dvojnásobnou stopáž, aby byl dostatek prostoru na vykreslení postav a jejich pocitů. Takhle jde spíše o rychlé převyprávění příběhu. Zdařilý závěr ukončil mojí nerozhodnost mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Doporučuji všem fanouškům chytré sci-fi literatury a amatérským nadšencům do biologie. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mal som asi vyššie očakávania, ale napriek tomu zaujímavá adaptácia známej sci-fi knihy o ľudožravých rastlinách. Pôvodny film bol o niečo lepší, akčnejší, ale seriál mal zasa čas rozvinúť niekoľko zaujímavých filozofických myšlienok o atypickom postaapokalyptickom svete a jeho spoločnosti. Seriál nenapĺňa očakávania hlavne v oblasti spracovania, ktoré je čiste inscenačné, bez filmových trikov, bez väčšej atmosféry, napätia či gradácie, čo by si sci-fi hororová existencionálna zápletka žiadala. Ak by vychádzala z pôsobivého intra, bolo by to lepšie. Ale aj tak je to zaujímavé a v každej epizóde sa deje niečo nové a nútiace k zamýšľaniu sa, čomu dopomáha aj striedma stopáž častí, scenáristická vyváženosť všetkých epizód a väčšinou vierohodne pôsobiace postavy. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

huuuuu, tak tohle byl nářez! létající čestmír může jen blednout závistí, jaký kytky chodily po londýně a okolí... jo, jasně, je to nízkorozpočtová záležitost do TV, ale tahle napínavá katastrofická sci-fi mě přesto příjemně překvapila a zároveň tak trochu ztrácím důvěru k mým rostlinkám na parapetu... 80% ()

zelda82 

všechny recenze uživatele

I kdyz jde jen o televizni film, dycha tato miniserie uzasnou atmosferou, ktera si nezada se svou predlohou. Herci predvadeji vytecne vykony a iluze sveta plneho slepcu je navzdory nizkemu rozpoctu velmi presvedciva. Pro ty, kdo cetli Wyndhamuv roman povinnost, pro priznivce scifi prijemne stravene tri hodiny casu. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Věrný přepis vynikající knihy, která je absolutním základem sci-fi literatury - komorní příběh několika přeživších s mrazivou (hnusně depresivní klavírní) hudbou, která na strachu z neznámého ještě přidává. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí, dobře hrající a přesvědčiví, ale ta jedna hvězda k dokonalosti je pouze za přece jen nedostatečný rozpočet, který tento seriál získal. Dějově skvělé, přesto to mohlo být dotaženo k úplné dokonalosti. Ale ještě na závěr - je to skvěle natočená napínavá komorní záležitost. ()

Zajímavosti (3)

  • Po smrti Johna Wyndhama vydal spisovateľ Simon Clark voľné pokračovanie trifidov s názvom "Noc trifidov". (Archvile)
  • John Wyndham napísal aj iný výborný katastrofický román - "The Kraken Wakes" ("Votrelci z hlbín"). (Archvile)
  • "Deň trifidov" aj "Noc trifidov" vyšli i na audiokazetách v češtine. (Archvile)

Reklama

Reklama