Reklama

Reklama

Havran

Trailer

V tomto spletitém příběhu ďábelského čarodějnictví se uprostřed záblesků humoru roztáčejí kola hororu. Klasika režiséra Rogera Cormana byla inspirována gotickou básní Edgara Allana Poea. Trojici čarodějů bojujících o magickou nadvládu zde hrají Vincent Price, Peter Lorre a Boris Karloff. Dr. Erasmus Craven (Price) je mág z patnáctého století, který odešel po smrti své ženy Lenore do ústraní. Jednou v noci jej poctí svou návštěvou mluvící havran, kterým je ve skutečnosti bývalý čaroděj dr. Adolphus Bedlo (Lorre). V ptáka ho proměnil kouzelnický mistr dr. Scarabus (Karloff) za to, že se ho Bedlo odvážil napadnout. Craven vrátí Bedlovi lidskou podobu a vděčný muž mu za to prozradí, že na Scarabově hradě spatřil ženu nápadně podobnou Lenore. Oba se společně s Cravenovou dcerou a Bedlovým synem vydají na hrad, kde záhy zjistí, že na ně Lenore a Scarabus ušili boudu. (Cinemax)

(více)

Recenze (91)

Lima 

všechny recenze uživatele

Vincent Price býval ohromný sympaťák, který dokázal svým charismatem prodat i sebepitomější repliku a 26-leté ucho Jack Nicholson byl .... no prostě ještě ucho, byť v jedné scéně ukáže i svoji pověstnou ďábelskou jiskru. Corman tady vehementně znásilňuje Poeovu povídku, pojal to spíše jako grotesku (duel čarodějů v závěru je ohromně zábavný a zdaleka to nejlepší na celém filmu) a rozvedl jí do úsměvné blbiny, to vše v béčkových mantinelech, které nikdy nebyl schopen opustit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nic mě nedokáže nehnat větší strach, než když na moje okno zaťuká mluvící havran a drze si řekne o dvoudecku červenýho. To byl zase jednou horor - komedie - fantasy :( ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

... aneb jak to bylo dál. Celé úskalí této skopičiny tkví právě v tom, že to není nic víc než prostě jen blbůstka na jedno použití, byť zábavná a nenudící. Celé to stojí pouze na Borisi Karloffovi a především Vincentu Priceovi. Právě jim může Corman hnáty líbat. Bez nich by to šlo ke dnu raz dva. Ovšem jsou tu a tak si i tato verze Havran, z kterého aby se jinak Poe v hrobě obracel, zaslouží své místo pod sluncem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak ja fakt nevim, jak tenhle film ohodnotit. Basne Havran se totiz drzi jakz takz verne a vetsinu ji odvypravi za 10 minut. To potom uz je scenaristuv vymysl, jak by to mohlo s Lenorou dal pokracovat a nutno rict, ze to je docela zabavny. Tentokrat se nejedna o horor, ale spis o krapet ujetou komedii, kde dojde i na naky ty trikovy sekvence, ktery jsou samozrejme vzhledem k roku vzniku desne trapny. Ale zaverecnej souboj je cool. Co se tyce obsazeni, tak to je docela dobry. Price je opet fajn, i kdyz misty krapet prehrava a Nicholson ma prilis zbytecnou postavu, aby moh neco predvest, ale je fajn, ze tu je. Pak tu je Karloff, kteryho jsem fakt vubec nepoznal. A na zaver nejvetsi uchyl ze vsech s silene vyvalenejma ocima Peter Lorre. Film sice nema prakticky zadnou atmosferu, ale jelikoz se to nebere moc vazne, tak jsem se celkem dobre bavil. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Na Cormanových adaptacích Poa mi vždycky vadilo, že si z autora bere jen jednu stránku. Tísnivé prostředí, zármutek hrdinů, vznešené formulace vět, to všechno by Rogerovi šlo. Ale Poeův smysl pro černý humor IMHO nesdílel a možná dokonce úplně přehlédl. I z Havrana, který je navzdory klamavému traileru vpodstatě čistou komedií, je jasné, že Cormanův humor je jednak nekultivovaný zkušeností ("Vincent Price do něčeho vrazí a zakoulí očima. To bude legrace!"), druhak mu není jasné, jak ho docílit filmovými prostředky. Vše, co je na Havranovi dobrého, proto přičítám na vrub spíše scenáristovi Richardu Mathesonovi a třem hlavním hercům, viditelně potěšeným zahrát si něco jiného než obvykle. Trvalá svízel, že Poeovy krátké texty zkrátka nejsou ideálním materiálem pro celovečerní film, je ale v Havranovi možná ještě viditelnější než ve vážných cormanovkách a zejména celá sekvence mezi proměnou havrana v Petera Lorrea a rozhodnutím jet na Karloffův hrad je natahovaná k nepřežití. Doporučuji jako kuriozitu pro srovnání s ostatními cormanovkami a zejména jako jeden z pouhých tří důkazů, že nebýt předčasné smrti Petera Lorrea, mohla se z něj a Vincenta Price stát skvělá komediální dvojice. Můj delší článek najdete zde. 60% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Díky, Rogere! Konečně jsem se dozvěděl, jak to s tím ptákem a mrchou Lenorou ve skutečnosti bylo! :o) Havran je velmi svérázná, ale taky velmi roztomilá a vtipná variace na klasickou báseň a má nevídané obsazení - asi největší radost jsem měl z Petera Lorreho, ať už s křídly či bez. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Specifický subžánr, vytvořený těmito poeovskými adaptacemi, dosahuje v HAVRANOVI určitě svého vrcholu. Ze stejnojmenné básně je pro adaptaci asi nejvíce použitelné proslulé NEVERMORE; z tohoto více než skromného základu dokázali scénárista i režisér vykřesat více než maximum. Vzniklé dílo je žánrově průsečíkové a jeho potenciální "lehkost" je tímto faktem více než relativizována. Zdá se, že specifický žánr neziskových "malodolarových filmů" je v americké kinematografii po desetiletí zdrojem nadčasových hodnot. Zdrojem, který je v mnoha ohledech plnohodnotnou alternativou hollywoodské záplavy. Zdrojem, který má stále co říci. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

So sfilmovanými poviedkami od Poea mám niekedy problém. Pomerne naivný príbeh našťastie do menej vážneho dojmu dostali hlavne prvky absurdnej komédie, priam až paródie na mágiu. Horrorové prvky miznú kdesi v nedohľadne. Hereckému prejavu Vincenta Pricea som, bohužiaľ, ešte na chuť neprišiel, naopak zaujímavé boli schopné herecké kreácie v podaní Nicholsona v jednej z jeho rolí. 55%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Hororová komedie s Vincentem Pricem a snotnou dávkou fantasy. Navíc se zde objevuje i několik dalších, ať již starších, nebo ještě skoro neznámých hvězd. Nejzábavnější je asi Peter Lorre, protože ož jen pohled na něj vás rozesměje. Jinak tohle musím bohužel označit za jednu z horších Cormanových adaptací E. A. Poea. Proto jen 3. Ke konci už jsem se začínal trochu nudit. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Cormanův Havran není temný gotický horor, jako jeho ostatní Poeovy přepisy, ale vtipný a humorně odlehčený filmeček. Z Poeovy básně si vypůjčil pouze motiv havrana a Lenory a ostatní vzal dle vlastní fantazie. I po letech koukatelná neškodná blbinka, která příliš nenadchne, ale ani neurazí. 50%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozprávkovo hravá adaptácia rovnomennej básne Edgara Alana Poea. Vychutná si ju každý, kto má rád atmosféru škrípajúcich rakiev, točitých schodísk vo veľkých zámkoch, pavučiny... Atmosféru dotvárajú pôsobivé, naivne roztomilé triky a nezameniteľný Cormanov humor. Účasť hereckých ikon hororu (Vincent Price, Boris Karloff) či známych hercov (Peter Lorre, Jack Nicholson) spoločne s kostýmami, pripomínajúcimi alchymistické obdobie renesancie, dodávajú tejto nízkrozpočtovke punc vznešenosti. Ukážka prostej skutočnosti, že netreba otrocky prepisovať originál, stačí si osvojiť jednu myšlienku (tu trápenie muža nad mŕtvou láskou) a upraviť ju vlastným videním. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Závěrečná bitka s poletujícím křeslem, lejzrovejma paprskama, vrhanejma dýkama apod. je opravdovej klenot, vřele doporučuju. Líp by to nezvládli ani ZAZ. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Jak již bylo mnohokrát řečeno, celý film stojí na triu Price - Karloff - Lorre a s Poeho Havranem nemá krom jednoho havrana nic společného. Je to blbost - a já ji zbožňuju. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Komediálna stránka už v dnešnej dobe nijak nezaberá. Ako horor tento film vôbec nefunguje, pričom kvalitatívne mierne nahor, ho ťahá akurát samotný, na danú dobu celkom nápaditý príbeh. Trošku sklamanie .. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Stále častěji se mi dostává pocit, že filmy, které postrádají potřebnou kvalitu, se snaží svůj nedostatek skrýt pod roušku odlehčenosti, sebeparodie či dokonce umění. Takový názor mám třeba na tohohle Havrana, který nemá se svou předlohou vlastně nic moc společného. Mé první setkání s Rogerem Cormanem dopadlo nedobře, ale určitě ho nezatracuji, zvlášť, když se jedná o odlišné dílo z jeho tvorby. Asi nemám rád, když se bere na lehkou váhu žánr takového kalibru, jakým je horor. Přemýšlím, zda je větším zesměšněním básně legendárního E.A. Poe toto nebo třetí příběh prvního speciálního čarodějnického dílu Simpsonů. Tam to bylo ale aspoň trochu vtipné. Havranovi z roku 1963 jsem se nesmál, jeho hororových prvků jsem se nebál. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Má to všechno, co mám(e) rád(i) na Cormanových adaptacích Poea (roztomilou výpravu, majestátně deklamujícího Vincenta Price, prsící se Hazel Court), ale humorné prvky jsou pro svou jednoduchost a infantilitu spíš na škodu. V samotném závěru ovšem dojem notně vylepšuje geniální scéna kouzelnického souboje ;) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Corman prostě dokázal snad nejlépe vystihnout poetiku povídek E.A.Poa. Zejména výtvarná stránka jeho filmů - kdy dominují syté barvy - je nezapomenutelná. A všechna ta klišé gotických románů, která dotvářejí temný obraz příběhů - mlha, pavučiny, hřbitovy, kobky, podzemní labyrinty, hrady a...Vincent Price! Narozdíl od ostatních Cormanových filmů má tento humorné ladění. Především setkání dvou velkých kouzelníků a jejich vrcholný souboj balancují na hraně údivu a smíchu - který převažuje. Jistě nebylo cílem režiséra tentokrát diváka strašit. A kdo pochopil, dobře se pobavil, jako já. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V hlavnej role sú Vincent Price, Peter Lorre a Boris Karloff, no mal som dojem, akoby tam hrali Bugs Bunny, Porky Pig a Duffy Duck. Príbeh a dokonca i hudba sú ako z Looney Tunes. Keby to malo 20-30 minút a bolo to animované, nepoviem krivého slova. Vhodné pre deti od 6 do 12 rokov. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Opäť v podaní Cormana film inšpirovaný Poeom a opäť v hlavnej úlohe Vincent Price. Tento krát to nebol až tak zdarený film, asi po tých dobrých House of Usher a Pit and the Pendulum musela prísť trochu oddychovka a útlm. Príbeh nie je až taký „zapeklitý“ a zaujímavý ako v predchádzajúcich adaptáciách, hudba a celkové odľahčenie vtipom mi tu moc nesedelo. Veršovaný úvod bol celkom príjemný, ale hlbšie vo filme bolo trochu cítiť absenciu hlbšieho nápadu. A čo sa týka Jacka Nicholsona v úlohe Rexforda, tak toho som spoznal až v závere filmu. Mal vtedy iba 26 rokov, bol to ešte malý štupeľ, ktorého genialita sa naplno prejavila až neskôr. ()

Reklama

Reklama