Reklama

Reklama

Old Boy

  • Jižní Korea Oldeuboi (více)
Trailer 1

Únos Dae-sua se odehraje rovnou před jeho domem, kde dosud poklidně žil se svou rodinou. Kdesi v podivném domácím vězení se dozví z televize, že jeho žena byla mezitím brutálně zavražděna a on že je z vraždy podezírán. V tmavé místnosti stráví patnáct let, než se jednoho dne stejně nečekaně probudí na svobodě. Od té chvíle se upne na pomstu neznámému vězniteli. S pomocí mladé Mido jej najde, jenže dotyčný muž ho postupně usvědčí z dávné viny. Spletité drama je plné napětí a tajemnosti, ale podle slov režiséra je především úvahou o pomstě a o touze, kterou každý zažije, ale málokdo uskuteční, protože společnost ji zatracuje jakožto negativní a zkázonosnou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (827)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Směj se a svět se bude smát s tebou. Plač a budeš plakat sám“ Oldboy býval v době svého vzniku (a většinou lidmi, kteří jej neviděli) přirovnáván k Pulp Fiction a úplně zcestné přirovnání to není. Minimálně v rovině „dopadové“. Přímočarý příběh, brutální násilí, černý humor. Napoprvé zábava od začátku do konce, ve které se budete jenom občas ztrácet. Napodruhé zábava, nad kterou budete hodně přemýšlet a ke které se možná ještě někdy vrátíte, ale už jenom a právě kvůli té zábavě. Jedním slovem kult. Oldboy je samozřejmě komplikovanějším filmem než Pulp Fiction, nese obecně poplatnější myšlenku (resp. nese nějakou myšlenku), má pevnou dramatickou kostru, na jejímž konci čeká kýžená katarze, která (a to především) není dílem náhody, ale dosazením posledního dílku do pečlivě promyšlené skládačky. 90% Zajímavé komentáře: Hal_Moore, Max-Wesslo, Visáč, Frankie, troxor, lakikaki ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhiadnuti som sa odvazil napisat komentar. Tento film sa neda brat inak ako kontroverzny. Nejde vsak ani o to ake brutalne sceny film obsahuje. Ide skor o obsahovu stranku ktora rozobera lasku medzi surodencami a opisuje ju ak nieco, co sa moze stat, a ak sa to stane je to stale predsa len laska. O to ako tazsie som to vstrebaval, o to tazsie a emotivnejsie na mna film vplyval. Pomsta a nenavist hadam v ziadnom inom flme nebola zobrazena v takej cistej, hrozostrasnej podbe. A to hlavne koli tomu akej chulostivej veci sa to tykalo. Inak povedane, drzte si radsej jazyk za zubami, pretoze sa moze stat, ze si ho budete mat neskor chut vyrezat. 10/10 ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Čím dál více se utvrzuji ve své myšlence, že současná nejlepší světová filmová tvorba pochází z Asie - co film, to klenot. A Old Boy je jen další kousek do výtečné asijské kinematografie. A kousek je to parádní. Asi takhle nějak si totiž představuji očistec; téměř nikdy není vidět krev, přesto je Old Boy jedním z nejbrutálnějších a nejkrutějších filmů, co jsem kdy viděla. Skutečnou bolest totiž nepůsobí fyzické utrpení hlavního hrdiny Oh Dä-su, ale slova - ať už jeho nebo věznitele U-džina. Režisér Chan-wook Park buduje drsnou atmosféru od prvních titulků a všichni herci mu svými perfektními výkony pomáhají tvořit dokonalý celek. Vyzdvyhnout musím ještě hudbu, která se směle může měřit například s vždy tolik opěvovanými soundtracky Quentina Tarantina. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jasně bylo to super, ale prostě po všech těch recenzích a ohlasech jsem jaksi čekal víc. Prostě mě to nechytlo za koule. Samozřejmě skvělá režie a vizuální stránka. Brutální scény jsou opravdu brutální. Přesní herci (fakt nevím proč chtěj američani dělat remake když u tohohle se jim to prostě nepovede). Old Boy je super film promyšlenej a vůbec všechno, jenže příčina toho všeho mi přišla dost přitažená za vlasy čekal jsem prostě spiknutí proti galaxii nebo tak něco. Tím ovšem neříkám že Old Boy není instruktážní video o tom jak někoho dokonale setřít a zdecimovat na všech frontách. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Oldboy je prostredným dielom Park Chan-wookovej voľnej trilógie o pomste. Podáva príbeh O Dae-su, priemerného muža v stredných rokov, ktorý je nedobrovoľne väznený pätnásť rokov v malej miestnosti. Čas si kráti tréningom boxu a a snovaním plánu pomsty. Keď sa dostane na slobodu za okolností rovnako záhadných, ako keď slobodu stratil snaží sa dopátrať odpovede na to, prečo bol väznený a pomstiť sa svojim väzniteľom. Bude však mať prečo žiť aj po vykonaní svojej pomsty ? A je vlastne O Dae su ten vykonávateľ alebo ten, na ktorom sa pomsta vykonáva ? Oldboy je jedna nádherná inovatívna hračka. Ako už napísal POMO je to jednoduchý príbeh sfilmovaný zložitým spôsobom, i keď na rozdiel od neho si nemyslím že tá zložitosť je zbytočná. Práve ona je dôvodom, že Oldboy pôsobí ako mnohovrstevnejšie dielo, než v skutočnosti je. Formálna stránka filmu je vypiplaná podobne ako u jeho súrodencov, avšak bez toho, aby po prvom opakovala a druhý predznamenávala. Miestami až videoklipový strih je kontrastne preložený dlhou sekvenciou bez strihu, spomienky sú sfilmované tak, že hlavná postava v staršej verzii chvíľu akoby s odstupom sledovala niečo čo sa už dávno stalo, chvíľu vidí seba v mladšej verzii a chvíľu sa mladšia verzia podieľa priamo na deji spomienok. Tradične výborný je aj výber hudby, či pôvodnej alebo prevzatej.. Pán režisér má asi dosť rád Vivaldiho a používa ho ešte radšej na obzvlášť brutálne scény, čo nádherne kontrastuje s optimistickou živelnosťou klasika. Oldboy je skrátka film, aký sa často nevidí. Je to film z kategórie „kladivom do hlavy“ a nikto by si ho nemal nechať ujsť. A i keď mám oboch jeho súrodencov o niečo radšej, nemôžem ho hodnotiť inak ako 10/10 Na záver ešte dve ponaučenia. Po prvé, ak Váš zubár počúva Vivaldiho, rýchlo ho vymeňte a po druhé, kto mi povie že Star wars sú najlepšia trilógia, toho ubijem obuvníckym kladivkom. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (19)

  • Choi Min Sik je budhista a musel po snězení chobotnic modlit. (don corleone)
  • Předlohou filmu byl japonský manga komiks Oldboy od Minegičiho Nobuakiho a Tsučiju Garona. (imro)
  • Pro scénu v sushi baru byly zkonzumovány celkem čtyři živé chobotnice. Scéna vyvolala mimo Asii kontroverzní reakce, nicméně v Korei jde o oblíbenou pochoutku. Je však obvyklé ji před pozřením nařezat. Když pak film dostal cenu v Cannes, poděkoval režisér kromě štábu a hercům také těmto chobotnicím. (don corleone)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

21.12.2011

Starořecká řežba 300: Battle of Artemisia nedávno přišla o hlavního představitele, když Joel Edgerton odmítl hrát athénského generála Themistokla, který velel řecké flotile v námořní bitvě u mysu… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Reklama

Reklama