Nejstarší žijící konfederační vdova vypráví vše (TV film)

• CZ název

Válka a vášeň

Oldest Living Confederate Widow Tells All

Drama / Válečný

USA, 1994, 170 min

Ken Cameron

Mark Snow

Docela zajímavý příběh podávaný ve "dvojnásobné" retrospektivě. Celkově se jedná skoro o rodinný film, ale ozvláštění typu první Lucyny noci se starají o trochu vyšší úroveň. Za pozornost stojí i Donald Sutherland, jehož plnovous tu dostoupil svého dosavadního "vrcholu".(9.9.2005)

• Hunt

HUDBA: Mark Snow(20.9.2006)

V roce 1948 byla Lucy Marsdenová nejstarší americkou vdovou po konfederačním vojákovi - aby ne,když její muž,kapitán William Marsden,bojoval ještě ve válce Sever proti Jihu.Paní Marsdenová,které je bezmála 100 let,vzpomíná na celý svůj dlouhý život,jež se před ní odvíjí - od chvil,kdy poznala jako mladá dívka svého manžela - až do součastnosti.Ve filmu pyšnícím se vynikajícím hereckým obsazení,může divák sledovat značnou část amerických dějin,vše očima ženy,jež to neměla rozhodně snadné.Porodila několik dětí,stávala se svědkem historických proměn,příchodu automobilu,světové krize,obou světových válek,zároveń ovšem procházela proměnou i ona sama.Z manželky scela podřízené muži se potupně stává žena,která nachází odvahu vzbouřit se a stát se svobodnou bytostí,,***(17.2.2012)

Nejraději mám tu scénu jak Wiliam Marsden hladí Sharpsku a říká: "Ta patřila Nathanu B. Forrestovi" a brečela bych, když Lucy Marsdenová pálí asi 30 nasbíraných originálních flint .... patřím totiž k CACWA.(2.3.2011)