Reklama

Reklama

Devdas

(festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Již popáté zfilmovaná sága o muži jménem Devdas (Shah Rukh Khan), který miloval svou dětskou lásku, Paro (Aishwarya Rai), nemohl si ji však vzít kvůli odporu své rodiny, jemuž se slabošsky nedokázal vzepřít. Poté, co je Paro provdána za jiného, nachází útěchu v alkoholu a náručí kurtizány Chandramukhi (Madhuri Dixit). Snímek je výjimečný zejména po vizuální stránce a detailně propracovanou choreografií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nielen Kórejci a Japonci vedia točiť nádherné a sladké lovestory... s nemenej krásnym soundtrackom a navyše v spektakulárnej rozšafnosti. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Indické baroko. Bollywood v celé své kráse, lesku a velkoleposti. Smyslný a smyslový jak jen umí být, na velkém plátně z toho musí přecházet zrak. Ani to však nedokáže zakrýt ne úplně přesvědčivě propracovanou a soudržnou dramatickou linku. Sama lyrika 3 hodiny neutáhne a film se ve své bohatosti trochu topí. A tu hudební citaci z "Bio Ráj" si vážně mohli odpustit. Na druhou stranu, píseň s lampou patří k nejkrásnějším hudebně tanečním číslům, která jsem v indických filmech zatím viděl. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Vo svete plnom nadhernych farieb, hudby a tanca sa odohrava jednoduchy avsak posobivy pribeh o vrucnej laske, ktorej osud do cesty stavia prekazky. Klasicka, mnohokrat videna formulka, avsak pocas tych troch hodin sa toho udeje naozaj vela, charaktery sa vyvijaju ( Shahrukh Khan je naozaj skvely) a bombasticka vyprava dava filmu nedostiznu plastickost a hlbku. Pri tanecnych cislach sa mi zastavoval dych nad ich choreografiou, strihom a vizualnou stylizaciou. Celkovo vizual je skutocna pochutka a pri predstave ako komplikovane to vsetko muselo vznikat sa mi toci hlava. Tri hodiny utiekli ako voda a uz sa tesim na dalsi indicky hudobny film. (8.8/10) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nejskvostnější orgie všech smyslů, to je Devdas. V pestré kolekci teplých barev vyprávěný klasický milostný příběh dosahující po paty mého nedotknutelného božstva, de Laclosova Valmonta. Díky vynikající rozmáchlé výpravě, dech beroucím jízdám kamery a skutečné vášni, jsem přijala Silsila yeh chaahat ka na maine bujhne diya jako svou nejmilejší mantru. S radostí a otevřenou náručí se kochám nad tehdy ještě rozvíjejícím se talentem Aishwaryi Rai, pro niž se Devdas stal skutečně zlomovým filmem. Díky projekci na plátně se zamilovávám i do Madhuri Dixit, kterou jsem si dlouho odpírala, a trpím společně se SRK. Pro absolutní zážitek z dokonalosti Dola Re Dola se vyplatí prožít všechny ty ostatní verze z minulosti i přítomnosti, protože teprve po souznění s lunou lze najít pravý smysl. #festivalbollywoodskehofilmu ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Jo, tak takhle vypadá prvotřídní bollywoodský film! A já myslela, že je točí akční braky se svalnatým hrdinou a cheesy písničkami. Tohle bylo opravdu úžasné melodrama a ty tři hodiny utečou jako voda. Dlouho jsem neviděla podobně krásnou atmosféru, kameru a hru se záběry. Ty nádherné barvy na vás úplně dýchají orientem. Všeho je tam moc a ve velkých dávkách a přitom si nikdy neřeknete, že už to překročilo míru únosnosti. Označení "nejlepší bollywoodský film" rozhodně chápu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň bollywoodského filmu. Dějové zvraty tak přepálené, že veškerá západní romantická klasika (např. Romeo a Julie) proti tomu působí jako běžné historky ze života. Herci přehrávají jako v němém filmu. Ale na výpravě a kostýmech se nešetřilo, taneční choreografie muzikálových čísel je naprosto vynikající a celé je to odvyprávěno tak svižně, že mě opravdu překvapil pohled na hodinky. Na tříhodinový film to uteklo jako voda. Nejvíce mě zaujaly ty muzikálové prvky, které z toho příběhu trčí snad méně, než je zvykem u drtivé většiny západních muzikálů. Pokud máte Bollywood rádi, klidně si přidejte i tu poslední hvězdičku. Pokud to chcete brát jako běžné romantické drama, tak mé hodnocení vydělte dvěma. Ale u málokteré západní romance se budete tak dobře bavit! ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Devdas má tak prvotřídně profesionálně úžasné taneční scény, výborné herecké výkony, výpravu a (přestože jsem to v první třetině neočekával) také sílu příběhu, že se prostě nedá dát nic jiné, než maximum. A to, přestože mě irituje příběh slabošského muže, který se nedokáže vzepřít rodině, vzít si lásku z dětství a postupně se pouze uchlastává k smrti v přítomnosti kurtizány, která ho miluje. Ostatní to prostě válcuje. Hlavní hvězda je podle mě Madhuri Dixit. Její tanec, mimika, pohyby obočí, profesionalita a to, jak ji režisér a choreografové "dokázali použít" - to vše je úžasné. Aishwarya Rai jí zdatně sekunduje hlavně v druhé půli filmu, kdy děj zvážní a z toho, co na začátku vypadalo být přeslazenou romancí, se stává drama. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasicky indicky velkolepé, i když se ve skutečnosti jedná vlastně o dramatickou romanci. Je to také velmi rozmáchlé, protože film má tři hodiny. Herecky je to skvěle obsazené, choreografie je úchvatná a navíc je to i vizuálně krásně kýčovité. Jenže všechno tohle nějak vedlo k tomu, že film je dobrý, ale nakonec ne výjimečný. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Ou, to to trvalo! Po půl hodině jsem uvažoval, že to navzdory překrásné Paro prostě stopnu. Těch hektolitrů slz a nemístné teatrálnosti! Ale když člověk přistoupí na tuhle pozlacenou asijskou hru s emocemi, náznaky, barvami a tóny a vymaní se z evropské netrpělivosti... Za společný tanec Paro s Čandramukhi a vlastně i za (nečekaný) závěr jedna hvězda navíc. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Tak tohle celkem propadák. Já normálně vůbec nemám problém s indickými filmy. Celkem jsem si zvykla na jejich typický herecký projev a v některých filmech si jejich filmové písně užívám. Ale tohle bylo hrozný. V podstatě tam zpívali o každé hovadině. Děj natahovaný neskutečným způsobem. Pro mě to mohlo skončit zhruba v půlce. Konec pro mě znamenal akorát úlevu, namísto slz dojetí. Khana jako herce zbožňuju, ale tady mě jeho herecký výkon moc neuchvátil. Ikdyž asi on byl jediný, na co se v tomhle filmu dalo dívat. Jednoduše tříhodinové utrpení a totální nepochopení tak vysokého hodnocení. Samozřejmě kvůli jedné černé ovci na indické filmy s Khanem nezanevřu a budu doufat, že příště to dopadne líp. Každopádně si už ale dám pozor na stopáž. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Seděla jsem, zírala a nevěřila, že tohle může být konec! Když pominu scény, kde Shah Rukh Khan nesnesitelně brečí (bohužel dost často), je to opravdu nezapomenutelný zážitek. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa mi hľadajú slova ohľadom toho, pri čom som strávil posledné 3 hodiny. Mám z toho všetkého zmiešané pocity - na jednej strane film plný emócií, dramatických okolností a zlomov v deji, a tiež nádherných tancov a piesní, na druhej strane to bolo až príliš zdĺhavé, rozporuplné a v niektorých momentoch dokonale nepochopiteľné (a to teraz nemám namysli triedenie indických kást). Pre mňa osobne je to mierne sklamanie, keďže tento film je tak všeobecne ospevovaným klenotom indickej kinematografie. Každý v tom zamotanom príbehu mi prišiel svojim spôsobom nejako podivný, okrem jednej postavy - kurtizána Chandramukhi, jedine tá mi prišla vo všetkých smeroch úprimná, oddaná a empatická. Ostatní mi normálne už začínali liezť na nervy tým ako sa správali (občas fakt ako malé urážlivé deti) - možno aj preto som si počas sledovania hlavných hrdinov až tak neobľúbil a preto aj ten koniec ma až tak nevzal (aj keď mi toho prišlo trošku ľúto). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vzualne nadherny film, fakt uz len tie dialogy a kulisy stoja za to. Sanjay Leela Bhansali je talent, to vidno z kazdej sceny : 85 % ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Devdas je veľmi ospevovaný film, nie neprávom, kĺbi v sebe mnohé klasické prvky, trochu mi pripomína diela anglických klasikov. Je nádherný, teatrálny, veľkolepo natočený, úžasne obsadený, oplakala som ho, ale v princípe postavu Devdasa neznášam, pretože je to strašný slaboch a to je jedna z mála vecí, ktoré ťažko odpúšťam a predýchavam ako v živote tak vo filme.Síce je na tom jeho slabošstve postavený celý príbeh a bez neho by nebol, ale... ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě film dost iritoval svou stylizovaností. V roli hlavního hrdiny bych si také uměla představit někoho jiného než Shahrukha Khana, který má skoro ve všech filmech, které jsem s ním zatím měla možnost vidět, stále ten samý výraz, jako by hrál ve všech filmech jen sám sebe. Zato herecký koncert představitelky Paro a taktéž představitelky Chandramukhi stál opravdu za podívanou včetně tanečních palácových scén ve "skvostném bordelu" vypracovaných do nejmenšího detailu. Celkově výprava a kamera celého filmu jsou opravdu velmi zdařilé. Horší už je to trochu s nazvučením filmu. Asi nejlepší scénou pro mě je tanec dvou žen milujících stejného muže a jejich vzájemná blízkost navzdory kastovním předsudkům... ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Měla jsem náladu na film u kterého si pobrečím, proto jsem zvolila Devdase, protože Bollyěood ty srdceryvný filmy umí. Navíc Devdas je jeden z nejopěvovanějších Indických filmů. Vizuálně je ten film dokonalý, pěvecká a taneční čísla jsou dokonalá. Všechny herečky jsou úžasné. NÁSLEDUJE SPOILER Jenže.... zaprvé jsem nebrečela, za druhé dějově mě to vůbec neoslovilo a měla jsem co dělat, aby vydržela první půlku filmu, ta druhá se už dala, ale i tak mi víceméně bylo jedno co se s kým stane a jakmile Devdas umřel, tak jsem si snad i oddychla, že už to máme za sebou(taky to mohlo skončit cca o deset minut dřív, když došel k názoru, že u s tou kurtyzánou nebude tak zle). No a konečně za třetí mě neoslovila ani jedna mužská postava, ani jeden z otců, milenců, manželů, zeťů či synů. Jak byly ženské role dokonalé, tak mě ti chlapi s*rali. Ženy byly milujicí, oddané, odhodlané, intrikánky, obětavé, poslušné i hádavé. Naproti tomu muži byli bud prostě nijací a nerozhodní, tiší podpantofláci, prostě bezdůvodně zlý anebo jen tak to počtu. Jo a ještě tam byl jeden alkoholik. Prostě celý film byl v režii žen, závisel na tom co která z nich udělala, či jak se rozhodla a chlapi se jen tak nechali táhnout prodem. Což není někdy úplně naškodu, kdyby to nebylo v první řadě o Devdasovi, který vlastně v tomfilmu nemá žádnou akci na kterou by nepřišel sám. Teda pokud nepočítáte mlácení slabšího pohlaví náhrdelníkem. ()

Reklama

Reklama