Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cahil Tomruk žije v Hamburku ze dne na den. Když jednoho dne narazí autem do zdi a málem se přitom zabije, ocitne se na psychiatrické klinice a jeho lékař se snaží najít cestu z bludného kruhu pacientovy existence. A právě tady, na nemocniční chodbě, se Cahil seznámí s tureckou dívkou Sibel, která se pokusila o sebevraždu. Její rodina se řídí těmi nejortodoxnějšími představami o postavení ženy ve společnosti, ale Sibel zoufale touží po volnosti, kterou Evropanky považují za samozřejmost. Za jediné východisko považuje formální sňatek s mužem tureckého původu, a proto požádá Cahila o pomoc. Jenže vymknout se z rodinných pout není tak snadné, jak si dívka představuje, protože nikdo se nedokáže zcela vytrhnout z kořenů, z nichž vyrostl. A Sibel si v sobě nese nejen horoucí přání získat svobodu a překročit hranice národnosti a náboženství, ale také touhu po lásce. Režisér Fatih Akin, který má zažitou osobní zkušenost potomka tureckých rodičů, vyrůstajícího v Německu, tomuto trpkému milostnému příběhu vdechl výjimečnou autenticitu a věrohodnost. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (175)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hodně nepříjemný snímek o tom, jak je také možné žít a překvapivě v tom žití dál pokračovat. Právě v té nepříjemnosti bych asi ale viděl problém, protože já na těch postavách nějak moc nevidím nic, proč bych je měl sledovat. Nechci se na ně dívat. Ale možná i to je prvek, který je spojen s dobrým filmem. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásná i smutná romance "po turecku". Dva naprosto odlišní lidé se setkají na útěku před realitou. Jakmile to začne vypadat, že by mohli najít společnou řeč, zasáhne osud a zase je na čas rozdělí. I po uplynulých letech stále vědí, že k sobě patří, jenže ... Jenže někdy se prostě nemůžete vrátit ani k milovanému člověku, protože vedle v místnosti slyšíte něco, na čem vám záleží ještě víc. ()

Reklama

Janek 

všechny recenze uživatele

Řemeslně odvedené dílo, které má neuvěřitelnou sílu a velký podíl na tom mají hlavní představitelé (být ženská tak si při pohledu na Birola Ünela trhám rodidla). Zvraty se zde dějí velmi nenuceně a vlastně jen tak "mimochodem" - a to je jedna z věcí, která dodává snímku na síle. Poslední třetina už se trochu vleče, ale i tak je to jeden z nejlepších filmů, které jsem v poslední době viděl. 90% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Drsná, nemilosrdná a v podstate krutá "romantika", ktorá má od tej "románovej" romantiky poriadne ďaleko. Realistický pohľad na tému vzťahu dvoch nešťastných duší, ich každodenné boje a vízie v konfrontácii s vlastnými vnútornými démonmi zobrazil Akin veľmi presne a precítene. Tou hlavnou hybnou silou je vynikajúce ústredné duo, ktoré je maximálne autentické a presvedčivé. Film, ktorý stačí vidieť raz a zanechá pamäťovú stopu... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak s týmto filmom mám značný osobný problém. Je to o strete kultúr, ako píše jeden? Alebo o generačných problémoch tureckej menšiny v Nemecku, ako píše iný? Vyskytuje sa ten permanentne schlastaný a občas nadrogovaný povaľač v tureckej komunite výnimočne alebo často? A ako je na tom jeho fešná manželka s jej predstavami o užívaní si života? Budem po skončení filmu lepšie chápať etnické, náboženské, rodové a generačné napätie u nemeckých Turkov? Asi nie. Americkí imigranti počítali s tým, že sa stanú Američanmi. Európski imigranti asi očakávajú prispôsobenie sa Európanov. A Európania sa nestačia čudovať ako sa mení panoráma ich miest. Tie tri hviezdičky sú za profesionalitu tvorcov a aktérov. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Fatih Akin měl pro roli, již nakonec dostala Sibel Kekilli, na mušce přes 350 hereček. (džanik)
  • V době, kdy film začal sbírat ceny na mezinárodních filmových festivalech, označil německý bulvární tisk (Bild, Kölner Express) hlavní herečku Sibel Kekilli za bývalou pornohvězdu. Sibel kontrovala během děkovné řeči na Bambi Awards (2004), kde tisk obvinila z "mediálního znásilnění". (džanik)
  • Sibel Kekilli byla údajně objevena agentem v jednom nákupním centru v Kolíně nad Rýnem. (džanik)

Související novinky

Reklama

Reklama