Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlotte, mladá skotská žena, která studovala ve Francii, žije během II. světové války v Londýně. Tady se zamiluje do Juliena, pilota britského královského letectva. Protože umí dobře francouzsky, je Charlotte zverbována britskou rozvědkou jako kurýr mezi Anglií a francouzským hnutím odporu. Kdykoliv se vydá za nepřátelskou linii, stává se z její mise i mise čistě osobní - na vlastní pěst pátrá po svém Julienovi, kterého sestřelili někde nad Francií. Charlotte se dostává na seznam gestapa a je tak v permanentním nebezpečí. Na své misi poznává všechny hrůzy války... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí Charlotte Gray neúplně, spousta zásadních věcí se vešla jen v podobě náznaků a nedosáhla tak síly, jakou by mohla mít. Konkrétně tím mám na mysli například scénu s vlakem a dopisem. Jiné scény naopak dávají divákovi pocítit, že TOHLE je vážně klasa, zručně natočená a výborně zahraná - opět konkrétně viz psaní onoho dopisu a následující dvě minuty. Taková zvláštní romance, z jejíhož konce jsem měl podobné pocity neúplnosti jako z kapitána Corelliho. Nebýt Cate Blanchett, bylo by to asi ještě o něco slabší. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem v kině viděl legrační film Záblesk, který byl ovšem úmyslně pojat jako odkaz k naivním vlasteneckým špionážním romancím ze 40.let. Obávám se, že konspiraci Charlotty Grayové zamýšleli tvůrci zcela vážně, včetně scény, v níž vůdce francouzské komunistické odbojové buňky vykřikuje na projíždějící kolonu německých vojáků jména svých zatčených soudruhů. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kam až oko dohlédne lány levandule, smířené dávno s tím, že nějak bylo, je a bude… Estrogenní záležitost z okupované Francie, která přes pomalý rozjezd nabírá neokázalými prostředky na potřebné síle a osudové naléhavosti. A kdo nebude vlákán dokonalou C.Blanchett do Šarlotiny pavučinky, ten může směle obdivovat architektonickou krásu viaduktů Skotska, či francouzských kamenných mostů a venkovských zídek.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsme museli povinně se školou. A musím říct, že toho rozhodně nelituji. Silný a zajímavý příběh, slušné herecké obsazení (Cate Blanchett mě opravdu překvapila). Proč nehodnotím plným počtem? Protože Angličané (to jako odkoukali od Američanů?) si prostě nemohli odpustit happy-end, proto jen 4*. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nedoceněný film zřídka vídané hloubky a věrohodnosti je důkladným zobecněním i popisem skutečné povahy "akční" práce, v tomto případě druhoodbojové aktivity. Na "detaily" a "pouhý" dětský život soustředěné režisérčino oko prozrazuje jeho další přednost: alternativní - a obohacující - ženský pohled. Neschematické uchopení ideových klišé a zdůraznění živých lidí v jejich mnohdy rozporuplných aktivitách završuje výčet předností tohoto televizního filmu. Televizní v tomto případě neznamená méněcenný, ale žánrově specifický. Herecký výkon Blanchettové je nejen standardní, ale i posunující - zdá se, že v jeho pozadí se skrývá konkrétní osud živé předlohy ze skutečnosti. Buďjakbuď - ve svém celku jde o objevné, hluboké umělecké dílo s úspěšnou odvahou hledat a nacházet všelidské v nejvšednějším nejnelidštějších představitelných lidských podmínek a vztahů tragické mezní situace. Příklad okupované Francie je navíc pro nás, neznalé, i vědomostně obohacující (připomínám tuším dvojdílný film o tragickém osudu vedoucí postavy domácí fracouzské rezistence - JEANA MOULINA). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Cate Blanchett počas nakrúcania zistila, že čaká svoje prvé dieťa, syna Dashiella. (Ninfa)
  • Film je inspirován skutečným příběhem nedávno zesnulé Novozélanďanky Nancy Wakeové, přezdívané "Bílá myš", která za druhé světové války působila jako špionka a členka francouzského protinacistického odboje. (Camulator)

Reklama

Reklama