Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlotte, mladá skotská žena, která studovala ve Francii, žije během II. světové války v Londýně. Tady se zamiluje do Juliena, pilota britského královského letectva. Protože umí dobře francouzsky, je Charlotte zverbována britskou rozvědkou jako kurýr mezi Anglií a francouzským hnutím odporu. Kdykoliv se vydá za nepřátelskou linii, stává se z její mise i mise čistě osobní - na vlastní pěst pátrá po svém Julienovi, kterého sestřelili někde nad Francií. Charlotte se dostává na seznam gestapa a je tak v permanentním nebezpečí. Na své misi poznává všechny hrůzy války... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná kamera, kostýmy a vôbec historické vystihnutie dejiska a obdobia. Ale zápletka nemá motor a film je až do poslednej štvrtiny príliš televízne utlmený a nevýrazný. Dokonca ani Cate Blanchett z filmu nevyčnieva, akoby sa riadila pokynmi režisérky 'menej je niekedy viac.' Nebyť toho zdramatizovania na konci, nechal by ma film rovnako chladným ako čítanie nezáživnej knihy. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh, kolidující místy se Sophiinou volbou a britským špionážními věcičkami, k tomu navrh impozantní výkon Cate Blanchettové. Velice pocitová záležitost, která místo samoúčelných vizuálních manýrů sází na místo ve vaší duši... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Technická a řemeslná stránka filmu nemá chybu (výprava, kostýmy, kamera i hudba - vše funguje tak jak má a krásně se na to dívá), ale příběh trošku zaostává a místy i nudí. Ale Cate Blanchett hraje svůj standart (což znamená hodně dobrý výkon), čímž vytahuje film o jeden stupínek výš. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí Charlotte Gray neúplně, spousta zásadních věcí se vešla jen v podobě náznaků a nedosáhla tak síly, jakou by mohla mít. Konkrétně tím mám na mysli například scénu s vlakem a dopisem. Jiné scény naopak dávají divákovi pocítit, že TOHLE je vážně klasa, zručně natočená a výborně zahraná - opět konkrétně viz psaní onoho dopisu a následující dvě minuty. Taková zvláštní romance, z jejíhož konce jsem měl podobné pocity neúplnosti jako z kapitána Corelliho. Nebýt Cate Blanchett, bylo by to asi ještě o něco slabší. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Televízne vyzerajúci, nudne zrežírovaný, predvídateľný priemer, ktorému dávam 3* len kvôli Cate, ktorá je (ako vždy) úchvatná. V tomto prípade nielen ako herečka, ale aj ako krásna ženská. Len tá chémia medzi ňou a Crudupom, tá tam teda nebola... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

A la Mata Hari na tisícátý způsob v poádní Cate Blanchett, která jistý půvab rozhodně má, ale jinak si nemůžu pomoct, ale u filmu jsem se nudil. Možná bych nad tím přemýšlel jinak, kdybych nekoukal na Verhoeveenu Černou knihu, přišlo mi to podobné, ale určitě v jistých ohledech jiné. Jediné co ale tomuto filmu musím z veliké části vyčíst je atmosféra, která není taková jakou bych si pro druhou světovou přál, nebo bych minimálně požadoval. Nepřišlo mi to nijak výstřední a nebezpečné, jako v Černé knize, ale dalo se na to koukat. Možná jsem trošičku v pulce filmu pousínal, ale nakonec jsem to bez problémů dokoukal, protože Cate Blanchett si to zasloužila, její herecký výkon byl na filmu znát, ale abych řekl pravdu, bylo to to jediné, co mi tento film byl schopný nabídnout, protože ani příběh samotný si nemůže chlubit tím, že by byl bůhvíjak skvostný, Průměr a tři hvězdičky zaslouženě. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jeremy Brock .. Průměrný snímek v kontextu válečného filmu i z pohledu romantického žánru. Ale několik nepopiratelných kladů zvedá úroveň o nějaký ten stupínek výše. Jsou to dnes už ověnčení Oscarem kameraman Dion Beebe a herečka Cate Blanchett. Díky oběma se na film moc dobře dívá. Na Cate je to samozřejmost, je krásná žena a navíc herecky nadaná. Beebeho kamera zase kouzlí krásné panoramatické záběry francouzské přírody i mnoha ostatních scén. Pro oči jednoznačně zajímavý a krásný film, pro srdce to ovšem žádný zázrak není. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Uhlazené válečné drama téměř oprostěné od všech válečných hrůz a strachu. Válka zůstavá po většinu filmu schovaná kdesi v pozadí, aby si hlavní hrdinka mohla budovat vztahy s okolím, romantický s vedoucím odbojové skupiny, vřele, otevřeně přátelský s jeho otcem a mateřský ke dvěma židovským dětem. Válka pak tyto vztahy narušuje nebo naopak buduje, podle toho, zda se v jistě situaci musí postavy semknout a pomáhat si či se mají šanci obviňovat. Válka se tak pro Charlotte stává ryze osobní záležitostí, její boj neřídí londýnská centrála, ale její srdce. Drama přechází v melodrama. Stále více se zaměřuje na diváka-cíťu, až jej nakonec zasahuje. Dopisem! Polibkem! Transportem! Nečekaným setkáním! +++++ Smutné, vždyť v řadě chvil scénárista předvede neočekávané a chytré řešení a příčiny řady situací. JIndy se ale režie pase krásou vláčků a venkova v plakátové estetice "Navštivte..." Nevadí mi, že je film tak "psychologicky osobní" se sklonem ukazovat city mezi lidmi, v žánru jde o relativní vzácnost. Chybí mu však v tomto přístupu hloubka a příliš často se poddává přílišnému vnucování lásky, ve finále pak nepřirozenými, přepatetizovanými situacemi mačká slzy dojetí. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I přes výtečnou kameru dost průměrná záležitost, hlavně kvůli scénáři, který se při trochu těžkopádném tématu bere až příliš vážně a podtrhává tak nohy napětí. I postavy si ale nakonec najdou cestu do srdce diváka a díky strhující Cate a výbornému Gambonovi tak nuda nehrozí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedno docela zajímavé morální dilema je na jeden film o okupaci asi málo. Veškerá hloubka, strach a odvaha jsou v tomto podání takové uhlazené a učesané zvláště pro dámskou část publika, alespoň u nás doma. :) Na druhou stranu úplně špatné to také nebylo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsme museli povinně se školou. A musím říct, že toho rozhodně nelituji. Silný a zajímavý příběh, slušné herecké obsazení (Cate Blanchett mě opravdu překvapila). Proč nehodnotím plným počtem? Protože Angličané (to jako odkoukali od Američanů?) si prostě nemohli odpustit happy-end, proto jen 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kam až oko dohlédne lány levandule, smířené dávno s tím, že nějak bylo, je a bude… Estrogenní záležitost z okupované Francie, která přes pomalý rozjezd nabírá neokázalými prostředky na potřebné síle a osudové naléhavosti. A kdo nebude vlákán dokonalou C.Blanchett do Šarlotiny pavučinky, ten může směle obdivovat architektonickou krásu viaduktů Skotska, či francouzských kamenných mostů a venkovských zídek.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nedoceněný film zřídka vídané hloubky a věrohodnosti je důkladným zobecněním i popisem skutečné povahy "akční" práce, v tomto případě druhoodbojové aktivity. Na "detaily" a "pouhý" dětský život soustředěné režisérčino oko prozrazuje jeho další přednost: alternativní - a obohacující - ženský pohled. Neschematické uchopení ideových klišé a zdůraznění živých lidí v jejich mnohdy rozporuplných aktivitách završuje výčet předností tohoto televizního filmu. Televizní v tomto případě neznamená méněcenný, ale žánrově specifický. Herecký výkon Blanchettové je nejen standardní, ale i posunující - zdá se, že v jeho pozadí se skrývá konkrétní osud živé předlohy ze skutečnosti. Buďjakbuď - ve svém celku jde o objevné, hluboké umělecké dílo s úspěšnou odvahou hledat a nacházet všelidské v nejvšednějším nejnelidštějších představitelných lidských podmínek a vztahů tragické mezní situace. Příklad okupované Francie je navíc pro nás, neznalé, i vědomostně obohacující (připomínám tuším dvojdílný film o tragickém osudu vedoucí postavy domácí fracouzské rezistence - JEANA MOULINA). ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Občas zábavné, občas nudné, neoriginálne, otravné a vôbec nie emocionálne - čo mi dosť chýbalo. Súhra vojny a lásky je moja parketa a bez protestu sa nechám unášať citmi, vášňou, nepriazňou. Na čom však staval Armstrong, ak preňho nebola dostatočným motívom otrepaná, ale stále potrebná láska? Silné 3* za Cate Blanchett a príležitostné okamihy povzbudivej hudby. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Mozaika udalostí vytvára príbeh, ktorý sa stať nemusel, ale mohol. V napätej atmosfére hrá prvé husle božsky krásna a herecky ako obvykle výborná Cate Blanchett a s nádhernou charizmou starého muža jej sekunduje Michael Gambon. Billyho Crudupa schválne dávam až na tretie miesto, pretože jeho Julien je síce dobrý, ale predsa mu chýba tá iskra, ktorú predviedli jeho hereckí kolegovia. Slušný vojnový film, opäť trochu z iného uhlu pohľadu, ktorý by však bez hereckého obsadenia hlavných postáv stratil ďalší bod. Takto slabšie 4*. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ako vždy excelentná C.Blanchett drží tento priemerný film celý čas nad vodou.Jeden z najdrahších filmov Veľkej Británie,pôsobí po väčšinu stopáže ako lacný televízny film.Fakt netuším kam zmizlo údajne 60 miliónov dolárov.Film neobsahuje žiadne veľké masové ani bojové scény.Ak máte radi C.Blanchet,tak rozhodne poteší ,že takmer nezlezie z obrazovky.Príbeh je fajn,len sa doňho nepodarilo primiešať poctivú vojnovú atmosféru a chýba nejaký silný moment,ktorý by dokázal zmazať ten televízny look.Veľmi pekný hudobný motív.60%.V tv za 70%. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Vyumělkované pseudodrama odehrávající se na kulise druhé světové války plné nudy, unyle hrajících herců, s nepříliš zajímavým a špatně podaným příběhem a hlavně s velmi hroznou režií. Kromě dobrých kostýmů a pár pěkných panoramatických záběrů na krajinu v něm žádné klady nejsou. ()

Reklama

Reklama