Lady Jane
Lady Jane
Drama / Romantický / Historický / Životopisný
Velká Británie, 1986, 142 min
Trevor NunnObsah
Historický film natočený podle skutečných událostí. Mladičká lady Jane se stane na krátkou dobu královnou, ačkoliv po tom netouží ani ona, ani její příbuzní, což má nakonec fatální následek... (oficiální text distributora)
Radyo
Jímavým způsobem natočený historický film podle skutečných událostí. Mladičká lady Jane, která se stane na krátkou dobu královnou, ačkoliv po tom netouží ani ona, ani její příbuzní, což má nakonec fatální následek, je ztvárněna herečkou Helenou Bonham-Carter. Pro ni to byla jedna z prvních rolí, ale již zde prokázala, že je opravdu výborná herečka a hlavně v historických a kostýmních rolích se cítí jako ryba ve vodě. Také její mužský herecký protipól Cary Elwes předvádí velice solidní výkon, dost možná, že svůj životní. Příběh samotný nabízí nejen romanci a lásku, ale i drama a napětí, a domnívám se, že se zalíbí většině diváků.(3.9.2002)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $277,646║Tržby Celosvetovo $-║(11.10.2009)
flanker.27
Za historickou věrnost charakterů Jany Greyové a Guildforda Dudleyho bych ruku do ohně nedal. Nicméně, s člověkem to pohne, i s takovým cynikem jako jsem já. Už od úvodní scény šlechtického lovu je vidět, že tvůrci pojali film s nasazením od základu a že nejde o žádnou sterilní romanci. Kombinace režie, hudby, výpravy a kostýmů svědčí o precizní práci. HB Carter dávno před Timem Burtonem a rolemi ujetých feťaček pracujících na svém sebezničení začínala v kostýmních filmech s pravým britským dramatickým stylem. Nejpůsobivější není podle mě ani tak poprava, jako následující scéna, kdy královna Marie prochází komnatami a její dvůr se klaníí její autoritě, a to včetně Janiny matky...(28.1.2011)
Terva
Hudba - Stephen Oliver. Kamera - Derek V. Browne a Douglas Slocombe. http://lady-jane-greyova.navajo.cz/(19.5.2011)
togaf
Historický film, u kterého nezáleží na historické přesnosti. Nepřeslazená romantika a skvělá Helena. Kéž by víc rádoby romantických filmů vypadalo takhle. Staniž se.(24.5.2011)
terunka003
Krásné, milé, romantické × smutné, nenaplněné. A to není chybou filmu. Líbilo se mi to. Helen Bohman Carter hrála tak nádherně, tak opravdově, až to chytalo za srdce. Netuším, zda to tak v minulosti opravdu bylo, ale příběh to byl opravdu krásný. Příběh lásky a společných útěků do posmrtných rájů. Středověk byl bláznivý a v něm i období několika vír, která je ta správná? Je to tak nespravedlivé. Tento snímek by rozhodně měli vidět všichni romantici, na konci si zapláčete.(13.3.2009)
bogu
Pěkný historicko-romantický kousek, který i přes to, že režíroval jeden z nejslavnějších divadelních režisérů současnosti (se slabstí pro Shakespeara), nevypadá jako divadlo. Často se mi vybavoval podobně laděný oscarový film A Man for All Seasons, který ovšem jako politické drama na pozadí střetu dvou teologických systémů funguje mnohem lépe, problematiku nástupu protestantství v Anglii rozebírá do větší hloubky a ač končí velice podobně, spoléhá se na sílu myšlenek víc než na sladkobolný patos. Jistě, Lady Jane je především příběh dvou mladých, zamilovaných lidí a ne politiků, ale jako love-story mě ničím vyloženě neohromil. Bonham-Carter je dobrá, ale svoje velké triumfy měla v té době teprve před sebou a z herců mě jako jediný opravdu zaujal jen John Wood jako renesanční Sir Humphrey Appleby, John Dudley. Od Trevora Nunna jsem po svých zážitcích s jeho ztelevizněnými inscenacemi čekal víc – ve filmu jako by mu zatím scházela ona osobitost, která je cítit z jeho divadelních produkcí.(28.7.2009)
Pecival
Historická dramata to je moje. Když jsou navíc šmrncnuté trochou romantiky a politiky, dosahuje moje spokojenost většinou maximální hodnoty. Čímž nechci říct, že by to byl film bez chyb - mimo jisté zdlouhavosti mě hodně vadilo například odfláknuté sblížení hlavní dvojice. Nicméně, krásná Helena a sympatický Cary Elwes jsou natolik jistý pár, že všechny neduhy hravě přebijí.(30.5.2011)
strelenaL
O kvalitách Heleny Bonham Carter nepochybuji. Už několikrát dokázala že je ženou mnoha tváří a tento historicko-romantický film nezměnil mé očekávání. Na to že je tento film hodně starý nepostrádá nic. Jenom bych řekla, že jasně dává najevo... filmy točené dřív byly velmi propracované, nepostrádaly zápletku, romantiku a vše do filmu patří. V dnešní době jsou však některé filmové scénáře zpracované podle jedné (a tytéž) předlohy (šablony). Láskou ke starým věcem, umění, filmu a hudbě hodnotím 4*.(10.1.2011)
Kacounek
Já bych se Lady Jane nebála přirovnat k Romeovi a Julii v zobrazení hluboké lásky až za hrob. Přiznám se, že mě ten film dostal na kolena.(9.12.2007)
pepa3rd
V tomto historickém dramatu neuvidíte jedinou bitvu, nejsou zde impozantní davové scény ani žádné vizuální efekty, jak jsme zvyklí z poslední doby. Přesto vám to nebude vadit, protože vás ani nenapadne zde něco podobného hledat. Tento film vyčnívá nad jiné především díky vyprávění, které vás doslova pohltí a vy nechcete věřit, že to musí skončit tak, jak to napsala historie.(7.9.2008)
Jirka_Šč
Tolik přát dvěma lidem naplno prožít svoji zamilovanost - podobný pocit jsem mě naposledy ze zeffirelliho Romea a Julie. Tento pár si to také zasloužil a pouze politika mocných způsobila, že se to nemohlo stát. Úžasně kostýmově natočený historický film, kterému vévodí herecký výkon tehdy velmi mladé Helen Bonham Carter a chemie vzájemné lásky k Carymu Elwesovi. Historicky přesný příběh Jane Grayové, která se v červenci 1553 na devět dní stala královnou, Anglie, Irska a Francie. ■ Po třetím vidění mě napadá, že Helen Bonham Carter snad nikdy ve filmu nebyla roztomilejší, než při scéně ve vysokých kožených botách v jídelně.(16.9.2011)
jafuska
historický film o mladičké panovnici Jane, a jejího nelehkého úkolu vládnout všem dobře, i třeba s jejími chybami, na můj vkus to bylo až moc dlouhý film, ale přesto film byl docela fajn, v 16 letech vládnout dobře, to jde těžko, když je to ještě dítě a sama neví co je dobré a co ne, ale v té době to bylo běžné,tak by mě to asi nemělo tolik překvapovat,(7.11.2010)
santiamén
66% ... Tak tohle bylo opravdové překvapení, v negativním slova smyslu. Vzhledem k místnímu hodnocení a přítomnosti Heleny Bonham Carter jsem čekala mnohem víc. Helena sice nezklamala, ale film působil neskutečně uboze, nejspíš i vzhledem k rozpočtu. Nemůžu si pomoct, u historických filmů (obzvlášť odehrávajících se u dvora) mě chudá výprava vysloveně rozčiluje. Snad bych ji i byla schopná ignorovat, kdyby nebyl scénář tak prázdný (téměř dvě a půl hodiny ničeho). Přerod Caryho Elwese byl až pohádkový a scéna "plnění přání" shazováním sklenic ze stolu variovaná po převratu Krvavé Mary nepatřičná (pseudoumělecký žvást). Postavy jsou všechny černobílé - hlavní hrdinové nevinné děti, co se "jen mají rádi", rodiče zloduši, mladý nemocný král oběť, i ta Krvavá Mary vlastně za nic nemůže - jen se chtěla vdávat :). Možná je příběh v rozsahu dvou hodin o vládě, co trvala přesně 9 dní tragickým přeceněním jeho potenciálu. Zklamalo.(1.3.2011)
LogLady
Sice už si tenhle film v zásadě vůbec nepamatuju, jelikož jsem ho viděla někdy hluboko v dětství, ale vzhledem k tomu, že Jane Grey je od té doby má oblíbená historická postava a Helena Bonham Carter jedna z mých oblíbených hereček, si ode mě minimálně tu 4-ku určitě zaslouží.(22.3.2010)
jjituska
Nádherný upřímný film s vynikající mladičkou Helenou Bonham Carter a stejně dobrým Cary Elwesem.(10.6.2008)