Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ty nejtěžší bitvy se svádějí ve vlastním srdci. Britský historický film režiséra Trevora Nunna zachycuje jedno z nejzajímavějších období anglických dějin za vlády Tudorovců. Po smrti krále Jindřicha VIII. na trůn dosedá mladý Edward VI. Je však těžce nemocný a je jen otázkou času, kdy si smrt přijde i pro něj. John Dudley, intrikánský vévoda z Northumberlandu a předseda královské rady, se obává a děsí představy, že by na trůn mohla nastoupit Edwardova nevlastní sestra, římská katolička Marie Tudorovna. Proto u umírajícího krále prosadí nástupnictví mladičké Jane Greyové, neteře Jindřicha VIII., kterou mezitím stihl provdat za svého syna Guilforda. Jane, nevinná uchvatitelka trůnu, si však klidného panování nemá užívat dlouho. Do Londýna přijíždí v čele vojska Marie Tudorovna a zdá se, že dny mladého královského páru jsou sečteny. Hlavní roli ve filmu ztvárnila tehdy začínající, ani ne dvacetiletá Helena Bonham Carterová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak Helena Bonham Carter bola kedysi celkom pekná (naozaj sa podobá na Šafránkovú) a podobne ako v Hazarde sŕdc filmári stavili na romantickú líniu a história je tu len tvorcom deja. Film nie je životopisom, ani nie je dokonale presný. Hlavne poprava Jane Grey sa nestala vôbec tak, ako to tu natočili. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem romantika ako hrom, a hlavne bez zbytočného pátosu. Tiež o tragickej chamtivosti. Neviem do akej miery pravdivosti bola láska medzi Jane a Guildfordom vykreslená, ale všetko okolo nich prebiehalo ako po masle v súlade s historickou skutočnosťou. No, ono naozaj niekedy je najlepší scenárista život sám, nemusí sa tak nič zbytočne dotvárať. Tiež mi nedá nezmieniť úžasnú H. Bonham Carter, ktorá aj napriek tomu, že išlo iba o jej druhú vážnejšiu rolu, podala brilantný výkon hodný oscara. Celý čas si ma jej postava pomaly, postupne získavala a ku koncu som už bol celkom v jej moci. Keď ju potom viedli na popravu, srdce mi začalo pukať, veľmi smutné, emotívne. A opäť, čo do historických faktov veľmi vierohodná a precízne odvedená práca. Tomu sa však len ťažko dá čudovať, Briti totiž svoju históriu poznajú dokonale. Nádhera. 85/100 ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů Helena Bonham Carter a už předvádí svůj herecký talent. Chvíli jsem se bál, že by se mohlo jednat o další bezvýzmaný kostýmní drama, ale ouha chyba lávky, postupně film zraje a přitvrzuje na síle a na konci jsem to naopak byl já, kdo hledal sílu k dokoukání, protože intenzita závěrečného prožitku nemohla být emotivnější. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jak tak v poslední době sleduju filmy inspirované britskou historií, říkám si, že libido Jindřicha VIII. Angličánkům pořádně zavařilo. Lady Jane je love story, jejíž poslední kapitolu tradičně napíšou zlí katolíci, kteří jsou v podobných příbězích něco jako Utahové ve Vinnetouovi nebo komančové v Hřebejkovi. Helena Bonham Carter mi něčím připomínala Libušku Šafránkovou v Popelce. Pokud byla skutečná Lady Jane alespoň z poloviny tak odhodlaná a statečná, čest její památce. Ať už věřila v cokoli. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jímavým způsobem natočený historický film podle skutečných událostí. Mladičká lady Jane, která se stane na krátkou dobu královnou, ačkoliv po tom netouží ani ona, ani její příbuzní, což má nakonec fatální následek, je ztvárněna herečkou Helenou Bonham-Carter. Pro ni to byla jedna z prvních rolí, ale již zde prokázala, že je opravdu výborná herečka a hlavně v historických a kostýmních rolích se cítí jako ryba ve vodě. Také její mužský herecký protipól Cary Elwes předvádí velice solidní výkon, dost možná, že svůj životní. Příběh samotný nabízí nejen romanci a lásku, ale i drama a napětí, a domnívám se, že se zalíbí většině diváků. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu má Jane (Helena Bonham Carter) tmavé oči i vlasy. Její skutečný předobraz je však blondýna s modrýma očima. Další odlišnost oproti realitě lze najít i u Guilforda (Cary Elwes), který je ve skutečnosti pátým synem, nikoliv třetím. (Terva)

Reklama

Reklama