Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé velké město má jednu čtvrť s pochybnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku v Budapešti představují jakýsi nový multikulturní tavicí tyglík. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci tu žijí společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V příběhu maďarsko-romské moderní verze Romea a Julie nahlédneme do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, zločinu, cti, lásky a sexu, přátelství i věčných vzájemných potyček. Problémy a sobecké zájmy dvou romských rodů tu nakonec přerostou v mezinárodní konflikt. Režisér Áron Gauder ve svém animovaném snímku přináší provokující, někdy drsnou vizi současné východní Evropy, předvedenou na mikrokosmu zchátralého světa. Nebere si servítky, nabízí ironii i přímočarou nadsázku, stejně jako ostrý vtip a "úletový" humor. Zajímavá a netradiční animace, přiznaně inspirovaná snímky fantasy a americkým seriálem Městečko South Park, je proložená kvalitní hudbou, hrdinové pocházející ze sociálně deklasované vrstvy tu tak mluví řečí hip hopu. Film byl oceněn řadou zahraničních uznání, v roce 2005 to byla Hlavní cena Křištál z Annecy, Velká cena za dlouhý film na 29. MF animovaných filmů v Ottawě či Grand Prix na 9. MF kreslených animovaných filmů v Soulu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Dokud krev teče, klacek stojí a chlap z toho má hlavu v pejru. Široké a hluboké kvalitativní schizma. Animace:Několik dobrých filmových nápadů, zajímavá kombinace dvoj- a trojrozměrné animace za těch skoro 20 let moc nezestárla, i když je samozřejmě poznat, že možnosti jsou už jinde. Pěkné na pohled, ucházející hudební složka, jakkoliv jsou tyhle východňárské výpovědi o životě ve štrýtu absurdní. (Dnes už bohužel v kolonce oldschool.) Scénář: Už dlouho jsem se u filmu necítil tak trapně, možná i na základě podezření, že tuhle afinitu k humpolácké, gulášové, komunální středo-východoevropské satiře s Maďary (a dalšími Visegrády) sdílíme; Baklán prostě není dost daleko. Z explicitního zobrazení násilí, sexu a užívání drog by se dalo soudit, že je Distrikt! určen dospělému divákovi, tomu ale neodpovídá zápletka o cestování v čase za účelem výroby ropy z mamutů s globálními politickými následky, která by uvedla do rozpaků možná i žáka základní školy. Film obsahuje velké množství pokusů o vtip, ale ani jeden povedený, ani při započtení jinak bizarní maďarštiny - celé to snažení je únavnější, než kdyby to bylo od titulků k titulkům úplně na vážno. Společensko-kritický a multikulti rozměr, který obvykle vítám, je podán v duchu 'Cigáni, Ukrajinci, gádžové, islámští fundamentalisté a žluťáci všichni proti papalášům z EU a USA' tak iritujícím způsobem, že jsem musel bojovat s nutkáním si před obrazovkou zahajlovat. Ty dvě hvězdičky jsou fakt jen za animaci. BRITNEY SPEARS SE DEFINITIVNĚ USADILA. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prvá pol hodina je skvelá. Ukazuje obyvateľov jedného budapeštianskeho sídliska: Rómov, policajtov, mafiu... Predstavuje veľa postáv za sebou a vzťahy / konflikty medzi nimi. Zabáva aj rozosmeje a pri rapových scénach už viete, že pod 4* s hodnotením nepojdete. Potom sa to ale celé posere. Tvorcovia jak keby nevedeli, čo ďalej a začnú miešať jedno s druhým, politiku s fantasy, satiru s katastrofickým filmom, a zo začiatočnej skupinky cigáňov zo sídliska, ktorí mali - naozaj mali potenciál stať sa kultovými, nezostane vôbec nič. Všetci Dištrikt prirovnávajú k South Parku, sú to ale skorej Simpsonovci. Nejaká slabšia Helloweenska časť. ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Silenost od madarskych animatoru je po technicke strance z meho laickeho pohledu vic nez zajimava, ale chybi pribeh ktery divaka udrzi sledovat ruztodivny pribeh omladiny, ktera si neberou servitky, tudiz je film pro mladez nepristupny. Politicka nekorektnost a prorizla huba mladiku jsou nekdy az za hranici, ale proc ne. 50% ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Příběh byl sice chabý a místy jsem se nudil, ale hudba a animace je skvělá. Distrikt aneb čeho všeho je schopna mladá maďarská briketa (rozuměj cikán) jménem Ritschie Lakatoš když se zamiluje do Jůlinky Csorbové spolužačky ukrainské národnosti. Závěrečná Ritschieho věta tak nějak shrnuje celý ten film. Nemám ani prachy, ani ku*du. Všechno je to na p*ču. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Pro mě nečekaně těžké tento film hodnotit. Něco mi říká, že se tvůrci tohoto snímku při jeho tvorbě bavili mnohem víc, než se bude bavit jakýkoliv divák. Zajímavá animace, ale na druhou stranu hodně toporné pohyby postave. Nudný příběh. Není to ani příliš drsné, ani humorné (no zasmál jsem se při scéně s atomovkou a záměnou Budapeště za Bukurešť). Postavy mají pramálo charismatu. Nečekané nicneříkající vizuální odbočky nejsou ani tak na škodu, jako že jsem nechápal jejich význam. Rajcovnost všudypřítomných prostitutek tento paskvil v mojich očích zachraňuje od úplného průseru. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film bol vytvorený inovačnou metódou, ktorá mieša dvoj a trojrozmernú animáciu. Vzorom postavičiek boli nasnímané tváre a gestá skutočných hercov. (corona)

Reklama

Reklama