Reklama

Reklama

Naprosto osvětleno

  • USA Everything Is Illuminated (více)
Trailer

Podivínský sběratel (Elijah Wood) vyráží na Ukrajinu po stopách svých židovských předků. Jeho průvodci na cestě do minulosti se stanou světácký mladík Alex, jeho nerudný dědeček a jeden opravdu specifický pes... Mladičký americký Žid Jonathan se po smrti prarodičů rozhodne odjet na Ukrajinu a dozvědět se víc o jejich válečných osudech. Především chce najít ženu z jisté staré a dlouho opatrované fotografie – ženu, která měla zachránit jeho dědečka, když postupující nacistická vojska vyvražďovala židovské obyvatele. Najde si cestovní kancelář specializovanou právě na židovské turisty ze Západu, kteří pátrají po svých předcích. Jeho průvodcem na cestě do ztracené vesnice Tračimbrod se stane mladík Alex, který pod předstíranou světaznalostí skrývá naivitu ne nepodobnou té Jonathanově, a jeho angličtina, kterou sám označuje za „prémiovou“, spíše připomíná hlášky pana Kaplana ze slavné Rostenovy knihy. Společně se vydávají na ukrajinský venkov a společně také odhalí z minulosti mnohem víc, než čekali... Adaptace románu Jonathana Safrana Foera "Everything Is Illuminated" (česky vyšel ve výtečném překladu Richarda Podaného) je režijním debutem herce Lieva Schreibera. Svižný soundtrack sestává z lidové muziky, ukrajinského popu a úryvků písní skupiny Gogol Bordello, jejíž frontman Eugene Hutz si ve filmu zahrál svérázného průvodce Alexe. Českého diváka potěší i dobře známé interiéry a exteriéry, které mají představovat současnou Ukrajinu (například Průmyslový palác na pražském Výstavišti či vybydlené Milovice). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Člověk tak nějak cítí, že tento film byl pro režiséra velmi osobní záležitostí. Jakoby si jeho natočením dělal pořádek ve vlastních pocitech...Film je ve výsledku takový nijaký. Snaží se přes svou ponurost působit svěže a komediálně ale moc se mu to nedaří. Toto zvládá jen málo režiséru (Kusturica)...Veletržák jako vlakové nádraží na věrohodnosti taky moc nepřidá:-) Navíc celá zápletka s proměnou vulgárního dědka na krotkého beránka, který dojde ke smíření s tím kým je a odkud pochází. Na mne to působilo příliš lacině, neuvěřitelně a ke konci už i zdlouhavě. Film se ke konci vyžívá v táhlých "ruských" záběrech, které ale postrádají skutečnou hloubku. Přes zjevnou snahu na mne film - bohužel - působil prázdně a nevýrazně. Stejně jako Elijah Wood v hl. roli. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film spíše evropskýho ražení (natáčenej i v naší krásné zemičce :-)) je, přestože se v něm jedná o antisemitismus, druhou světovou a o tom, jak ovlivnila životy několika rodin, skutečně milým pokoukáním. Herci příjemní, pejsek suprovej a vizuální stránka nádherná. A hudba? To je kapitola sama pro sebe. Paráda, konečně zas jednou film, co není povrchní, silné 4* ()

Reklama

lumiros 

všechny recenze uživatele

Prémiová komedie o prémiových lidech. Moc se mi líbil tento jemný humor, který je celý film decentní a vyvážený. Hlavní postavu tvoří obrýlený Elijah Wood a natáčejí se poblíž pražské Hostivaře. Příběh o mladém židovském chlapci, který rád sbírá věci a od babičky získá starou fotografii svého dědečka a dívka, která ho za druhé světové války zachránila před německými vojáky, nás zavede na Ukrajinu (ta se natáčela u nás ;), kde by mohla ona dívka ještě stále žít. Elijahovi na jeho naivní pouti pomáhá svérázný venkovan disponující lámanou angličtinou a jeho "rádoby" slepý dědeček s pomateným psem. Jezdí v Trabantu a hledají ono místo, zvané "Ptačin Brod". Opravdu doporučuji všem. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Když mladý židovský mimoň opustí USA a zamíří do Oděsy pátrat po svých kořenech, netuší jaké svérazné postavičky a události se nabalí do jeho podivínského života. Průvodcem a ne zcela přesným tlumočníkem při jeho putování mu bude ukrajinský vrstevník Alex, ve kterém se krásně mísí snaha být "cool" s okouzlující prostotou. Řidičem je Alexův prdlý děda, co si hraje na slepce a trvá na tom, že v trabantu musí mít svou "slepeckou" fenu - ta je mimochodem taky bláznivá a jmenuje se Sammy Davis Junior Junior. Ani v případě dědečka však nejde o vyloženě legrační postavu, skrývá v sobě spoustu bolesti. Humor z první poloviny filmu se mi kupodivu trefil do vkusu, rozchechtala mě zvláště konfrontace Ukrajinců s faktem, že jejich klient je vegetarián. Postupně se film překlápí do vážnější až tragické roviny a oceňuji, jak není úplně polopatický a nechá diváka trochu vstřebávat dojmy, přemýšlet. Když k tomu připočtu nádherné exteriéry, povědomý vozový park ála ČSSR a výborné herecké výkony (Frodo byl dokonalý nerd, ale jeho ukrajinští souputníci jej zastínili, ba dokonce i některé zcela vedlejší postavy byly výraznější), vychází mi příjemná, úsměvná i dojemná road movie. Liev Schreiber se na režisérské sesli pochlapil. Ubrat pár hluchých míst, dala bych čtvrtou zvjezdičku bez váhání. Takhle radši počkám, až se dojmy uloží, nebo na druhé sledování. 69% ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Je to ,,paráda", když oficiání text distributora prozradí 80% filmu. To se pak máte na co těšit. Zbylých 20% filmu, pro které to bylo vlastně celé natočeno bylo sice o vous zajímavějších než předchozích 80% , ale viděla jsem na toto téma daleko lepší a zdařilejší filmy. Takový Simon Konianski u mne vede o tři délky. Dost mě po celou dobu vytáčely České exteriéry vydávané za Ukrajinu, docela mě stačí, že mi jí připomínají moje jízdy jakoukoliv městskou dopravou. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Samotný autor předlohy, J. S. Foer, se jakožto uklízeč listí mihne v cameo roličce při záběru Jonathana (E. Wood) na hřbitově. (alpeew)
  • Když hlavní hrdinové projíždějí zničeným panelovým sídlištěm, Jonathan (Elijah Wood) se zeptá: "Co se tady stalo?" a Alex (Eugene Hutz) odpoví: "Nezávislost." Jejich dialog odpovídá skutečnosti, v záběru se totiž objevuje bývalé sídliště Rudé armády ve vojenském prostoru v Milovicích, kde po srpnu 1968 žilo na 100 000 vojáků včetně jejich rodin. Ti všichni museli po pádu komunismu v Československu odejít zpět do SSSR a sídliště zůstalo zcela opuštěné. (V.Silver)
  • Stejnojmenná verze knihy vyšla v češtině v roce 2005. (sator)

Související novinky

MFF Bratislava

MFF Bratislava

19.11.2005

Ve dnech 2. - 10. prosince 2005 se v bratislavském Palace Cinemas uskuteční 7. ročník MFF Bratislava. Během této doby se představí 18 filmů z celého světa, jejichž kvalitu budou krom početného… (více)

Reklama

Reklama