Reklama

Reklama

Naprosto osvětleno

  • USA Everything Is Illuminated (více)
Trailer

Podivínský sběratel (Elijah Wood) vyráží na Ukrajinu po stopách svých židovských předků. Jeho průvodci na cestě do minulosti se stanou světácký mladík Alex, jeho nerudný dědeček a jeden opravdu specifický pes... Mladičký americký Žid Jonathan se po smrti prarodičů rozhodne odjet na Ukrajinu a dozvědět se víc o jejich válečných osudech. Především chce najít ženu z jisté staré a dlouho opatrované fotografie – ženu, která měla zachránit jeho dědečka, když postupující nacistická vojska vyvražďovala židovské obyvatele. Najde si cestovní kancelář specializovanou právě na židovské turisty ze Západu, kteří pátrají po svých předcích. Jeho průvodcem na cestě do ztracené vesnice Tračimbrod se stane mladík Alex, který pod předstíranou světaznalostí skrývá naivitu ne nepodobnou té Jonathanově, a jeho angličtina, kterou sám označuje za „prémiovou“, spíše připomíná hlášky pana Kaplana ze slavné Rostenovy knihy. Společně se vydávají na ukrajinský venkov a společně také odhalí z minulosti mnohem víc, než čekali... Adaptace románu Jonathana Safrana Foera "Everything Is Illuminated" (česky vyšel ve výtečném překladu Richarda Podaného) je režijním debutem herce Lieva Schreibera. Svižný soundtrack sestává z lidové muziky, ukrajinského popu a úryvků písní skupiny Gogol Bordello, jejíž frontman Eugene Hutz si ve filmu zahrál svérázného průvodce Alexe. Českého diváka potěší i dobře známé interiéry a exteriéry, které mají představovat současnou Ukrajinu (například Průmyslový palác na pražském Výstavišti či vybydlené Milovice). (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

Matty 

všechny recenze uživatele

Příjemně nostalgická road movie, která zprvu je úsměvná, ale ne vtipná a potom posmutnělá, ale ne smutná. Není obtížné vydedukovat, že jde o dílo debutantské, které jakoby usilovalo mít v sobě od každého něco a přitom ničeho příliš mnoho. Tato upejpavost jde ruku v ruce s vláčnějším dějem a nehybnou tváří hlavního hrdiny, jehož bych v podání Elijaha Wooda tipoval spíše na sériového vraha než na neškodného sběratele nepotřebných věcí. Záměr Schreibera mi není zcela jasný. Ukrajinu nejdříve vykresluje „po boratovsku“ jako krajinu zaostalých, masožravých tupců, aby se (v pozici scénáristy) následně začal tvářit, že jí nadevše rozumí a hluboce ji obdivuje. Líbila se mi však „slovanskost“ celého filmu, navíc natáčeného v českých luzích a hájích (Veletržní palác jako vlakové nádraží? Pravda, připomíná jej), čímž mi byl hned mnohem bližší. Naprosto osvětleno má k dobrému filmu daleko paradoxně hlavně proto, že někdo (nechci ukazovat prstem) ve svých záměrech naprosto osvětleno neměl. Kdoví, třeba tohle byla cesta, kterak si jasno udělat. Ovšem pokud ano – nechť se na mě tvůrci nezlobí – koho to zajímá? 70% Zajímavé komentáře: Faye, COLOR ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Pak najednou bum a v televizi se objeví, už na první pohled, takhle zajímavej film. Nevěděl jsem o filmu vůbec nic. Říkal jsem si akorát, že si zrovna Američani představují Ukrajinu jako nádhernou zemi, která by se dala srovnat i s nebeským Edenem. Pak jsem ale viděl nádraží v Oděse a okamžitě mě napadlo pražský Výstaviště. Nevím jak se na film tváří Ukrajinci, ale já mu přílišnou hezkost dokážu odpustit. Každopádně ta lidská nátura se v tom filmu natočila parádně. Ten film se tak natočí na jednu stranu hezky a přesvědčivě, a na druhou stranu nevěrhodně a uměle. Mně je to ale tak nějak jedno. Já jsem si užíval příběh, který vyprávěl o jedné zapomenuté kapitole druhé světové války a parádního Eugene Hutze, kterýho jsem do tý doby znal akorát tak ze šílené kapely Gogol Bordello. To všechno se ale spojilo do parádního filmu, který má od každého trochu a dokáže zaujmout na první pohled. Liev Schreiber je kromě herectví i dobrý režisér a pokud natočí něco dalšího, nebudu se zlobit. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že si Liev Schreiber ukousl obří sousto, do kterého smíchal motiv paměti, identity osobní i národní, dvě časové roviny, východně ujetou komickou notu atd. Motiv paměti je asi základním kamenem filmu, ale skutečně naplno zafunguje až v jeho závěru díky Alexově dopisu. Paralelně běžící rovina vzpomínek Alexova dědečka je jeden velký přesvícený guláš beze slov a bohužel i bez emocí. Komické parametry téhle "ukrajinské" road movie fungují spíše díky hudbě než díky gagům, nicméně hudební kulisa (složená z tradicionálů, ukrajinského popu a fragmentů GOGOL BORDELLO) opravdu stojí za to. Herecky bych určitě vyzdvihl svérázného Alexova dědečka i samotného Eugena Hutze, který si mladého ukrajinského hejska užívá a dokáže ho i dostatečně procítit. Elijah Wood působí hodně mimoňsky, dokonce tak, že místy jakoby stál i mimo film. Liev Schreiber se moc a moc snažil a vytvořil sympatický film, který ale selhává co se soudržnosti a výpovědní hodnoty týká. Trochu mi vadí i všudypřítomná umělá Ukrajina točená v ČR. Čtyři hvězdičky proto, že mi je Naprosto osvětleno opravdu sympatické a rád jsem ho sledoval dvakrát. Ty chyby se ale nedají pominout, neboť film poznamenávají víc než jen decentně. Chce to být o všem, ale místy to má trochu problém být alespoň o něčem. Škoda. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Liev Schreiber .. Elijah Frodo Wood si zcela logicky vybírá různorodé a nyní nenápadné role. Jeho židovský sběratel a cestovatel za minulostí své rodiny je ovšem tak nenápadný, že pokud se děj odehrával v trabantu a kolem cesty v něm, což je více než polovina filmu, byl zcela zastíněn a až na třetí koleji. Samotný úvod filmu je sled více či méně jímavých obrazů, pro diváka zatím postrádajících jakýkoliv smysl a působících bizardně, křečovitě a nevtipně, byť měl být efekt jistě opačný. Zhruba po půl hodině je konečně nastíněno, o co se bude jednat a kam hlavní postava míří. Ve druhé polovině je nefunkční humor zcela odstaven a snímek dostává dramatičtější nádech a konečně nějaký (přesto mělký) rozměr. Na vytáhnutí z podprůměru to ovšem už nestačilo, iluminace bylo hlavně ze začátku zbytečně málo.. 45%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle výlet po Ukrajině, v zánovním trabantu, mi sednul do nálady téměř dokonale. „Slepec“ za volantem a na zadním sedadle jeho pomatený pes jménem Sammy Davis Junior, Junior. Tlumočník s mizernou angličtinou, ale ve slušivé teplákové soupravě. A americký vegetarián („To je nemocný nebo co?“ ) s posedlostí ukládat věci do igelitových pytlíčků. „Proč to děláte? - Možná mám občas strach, že zapomenu.“ A potom se najednou humor u kterého jsem si navíc pochvalovala, jak si poslední dobou procvičuji ruštinu .... změnil. Na hledání sama sebe schované za hledání minulosti.Na vzpomínky, které přinášejí smutek. Film asi nebude pro každého a pro každou náladu, ale pro mě své kouzlo měl. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Možno az príliš do seba a svojej komornej bizarnosti zahľadený snímok, ktorý si sám nielen tým občas podkopáva nohy smerom k vyjaveniu hlbších emócií u diváka. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající filmový snímek formálně představený jako pestrá směsice žánrů (začíná jako klasický nezávislý artový snímek, náhle se prudce zvrtne do obdoby akčních komedií alá Guy Ritchey, poté se z něho vyklube ukrajinská road-movie srovnatelná s naším Výletem od Alice Nellis a končí nestandardně nehollywoodsky katarzí a etickým vyzněním...) Tenhle film mnou velmi rezonoval a bylo to dáno nejenom tím, že jsem na Ukrajině minulý rok asi měsíc pobýval (mj. i v té Oděse) a ač silnice a mnohé scenérie byly vizuálně české (film se skutečně natáčel u nás), tak duch a tamní atmosféra byly zachyceny docela přesně (týká se to i jazyka), ale také tím, že mix humoru a vážných etických poselství byl namixován vyváženě, výběr herců se nadmíru povedl a všichni hráli skvěle (hlavně ukrajinská osa děda - vnuk), výběr filmové hudby byl neskutečně cool a vizuálně působil snímek čistě a prosvětleně. Navíc střed západní a východní civilizace (i když tady šlo spíše o rozdílnost pohledů naší amerikanizované kultury a zbytku světa, kam zatím dorazila jen povrchní módní vlna hip-hopu a amerikanizovaného oblékání) je relevantní téma, o genocidě Židů nejenom během holocaustu nemluvě (viz např. Rudá jízda od Isaaka Babela, kde se dočtete, že židovské pogromy byly v Oděse něco normálního už dávno před druhou světovou válkou...) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ze začátku taková decentní komedie, ale konec mě úplně dojmul a myslel jsem pak ještě dlouho na válku a na to jak lidem všemi možnými způsoby rozházela životy. Vizuální stránka je perfektní, krásně se na to kouká. Elijah je zaprdlej ale Eugene Hutz je husťák a dává tomu šťávu. Taky se mi líbil děda. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Film, který roku 2005 s přehledem rozechvíval divácká srdce zrající pro indie dramata. Přestože jsem cítil, jak mnou Schreiber dost šikovně manipuluje a po zábavné první polovině, kdy dialogy srší humorem a nápady, posléze utne a přejde do smutné osvětlovací pasáže. Ve výsledku skutečně nepředvídatelná, ale jedinečná cesta za sebepoznáním plná skvělých herců, kterým překvapivě nevévodí Wood, ale ruská dvojice vnuk-dědeček. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dedo, Žid chce vedieť, či už tam budeme.“ – „Povedz mu, nech drží hubu.“ - „Dedo hovorí, že už sme blízko.“ Cenený divadelník a v Hollywoode len zriedka využitý dramatický herec Liev Schreiber (trilógia VRESKOT, NAJHORŠIE OBAVY), nám predstavuje svoj vydarený režijný debut, plný žltej ukrajinsko-českej slnečnice a Elijaha Wooda v okuliaroch. Ľahkou, svižnou a dokonca vtipnou rukou nakrútený príbeh o vážnych veciach. Milé prekvapenie napriek tomu, že už pár rokov viem, že Schreiber nie je taký lúzr, ako si o ňom väčšina divadlom nepoškrvených divákov myslí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se hodne tesil a nastesti moje ocekavani nezklamal. Vzhledem k tomu, ze je Schreiber mezi rezisery novacek, to zvlad na vybornou, ale jediny co mi prislo, ze nezvlad, jsou navaznosti scen - tim myslim to psani kapitola 1, 2, atd., ale zase na druhou stranu, je to celkem originalni. Film je takovej mix mezi smutnym dramatem a originalni komedii, udelanej ve stylu road-movie a jak ty smutny sceny, tak ty vtipny, se dost povedly. Zaver s Alexovo dedeckem byl sice trosku zamotanej, ale celkove byl zaver udelanej docela slusne. I kdyz je vsude prezentovan Elijah Wood (btw. pekne divnej, ale hrajici slusne), me prisel jako hlavni hvezda Eugene Hutz, jeho hlasky a nektery preklady nemeli chybu (tvoje babicka ulitla s dedeckem). Co se tyce hudby, tak ta byla dost divna, jako celej film, ale prekvapive se mi libila. Vystrihat z filmu nekolik zbytecnejch zdlouhavejch scen a naopak tam zaradit ty vystrizene, co se nachazi na dvd, bylo by to na 5*, takle jen hodne dobry 4*. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný zážitek. Na první pohled dosti osobitý autorský projekt, u kterého mě ale doslova iritovaly české lokace nahrazující ty ukrajinské. I totální ignorant přibližně ví a dokáže si představit rozdíl mezi architekturou českou a tou ukrajinskou. A že záběrů na krajinu, kde se to hemží typickými českými stavbami, není zrovna pomálu. Chápu, že pro západní americké diváky je to prostě jen "tam na východě", nicméně v zájmu autenticity si na tomhle mohl Liev Schreiber dát více záležet. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenný román mám už pár měsíců ve své knihovně, ale zatím jsem se k němu bohužel, jak je u mě obvyklé, nedostal, takže nemůžu porovnat předlohu s filmovou verzí. Přesto nebo možná proto mě snímek dostal a nezvyklá kombinace žánrů, kde film postupně přechází od úsměvné road movie k vážnému dramatu, v tomhle případě výborně fungovala. Dění na plátně podkresluje hudba, která je variací na židovský klezmer. Židovský mladík z dobře situované americké rodiny pátrá po kořenech svého rodu na Ukrajině a postupně odkrývá temné tajemství zániku velké židovské osady v době 2. světové války. Ty emočně vypjatější scény mě přivedly téměř k slzám, což je u mě známka toho, že ve filmu nezněly falešné tóny a laciný sentiment, ale skutečné city. Na snímku je znát, že Liev Schreiber se ve filmové branži pohybuje dlouho a i když nemá režijní zkušenosti, aspoň ve filmovém světě ne, hodně toho odkoukal a má talent. Elijah Wood je spolehlivý a talentovaný herec, který hlavní roli v pohodě utáhne a český divák může být navíc spokojený s přítomností některých vedlejších postav hraných českými herci a může poznat české reálie, protože tenhle kousek byl natáčený u nás. Pátá hvězdička unikla jen těsně, když např. nechápu, jak mohl zakladatel americké větve odcestovat z okupované Ukrajiny do USA v březnu 1942 nebo proč ukrajinská pamětnice nikdy až do pozdních 90. let nevstoupila do automobilu. Párkrát to zkrátka ve scénáři a dialozích trošku zaskřípe a taky je znát, že to natáčeli Američani neznalí východoevropské mentality. Majitel cestovní kanceláře by těžko vozil své americké klienty rozhrkaným trabantíkem po perfektních dálnicích. Tady je značka vozu znakem příslušnosti k určité společenské vrstvě a bohatství, takže by to bylo spíš naopak. Celkový dojem: 85 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Elijaha Wooda. A po tomhle ho nemám rád ještě víc. Naštěstí tu není jen on, takže se to kompenzuje zajímavějším dějem od druhé poloviny filmu. Navíc se můžete pokochat krásnou krajinou České, pardon Ukrajinské země:) ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

70% Sám se svému hodnocení divím, ale že by Ohře tekla na Ukrajině a veletržní palác v Praze byl kopií či originál Oděsského a Lvovského nádraží? Jak je taky ta Ukrajina na Lounsku ale úrodná, což pak ten chmel že? A co pak teprv ta dřina dělat vrtný průzkum na bývalém žateckém vojenském letišti ... Ale co já do toho budu šťourat, Lievu Schreiberovi se v Čechách líbí (viz. Rise of Evil), mně se tady líbí taky a tenhle film se mi líbil taky.... a to mi stačí... :-)) P.S. Taky Vám Frodo tady připadal v těch brýlých jak pulec? Mně jo... :-) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Liev Schreiber se mi začíná líbit čím dál více. Tímto režisérským počinem mě utvrdil v tom, že kromě toho, že je velmi charismatický a nadaný herec, tak jako režisér dokáže natočit kvalitní film, ve svém osobitém stylu. Příjemný, nezávislý snímek s hezkým příběhem a skvělým obsazením. Kromě Elijaha, kterému role dokonale padla, mě zaujal sympatický Eugene Hutz. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď som si prečítal Obsah / Info o filme, predstavil som si film ako vážnu, prinajmenšom trpkú drámu. Tú trpkosť je tam trošku cítiť, ale vážnosť prevalcoval satirický a čierny humor s pekelne pozitívnym nadhľadom. V závere sa to trošku zmení, ale celý film je veľmi zručne (Liev!) natočená road strelená vynaliezavačka naprieč Ukrajinou v štýle Kosturicu. Keby však trošku šliapli na plyn, nič by sa nestalo. A koľko málo stačí, aby človek vyzeral ako totálny debilko. Bríle rulez! 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Poměrně dost předvídatelné, ale ani mi to nevadilo, protože to byl hezký příběh, kde zážitkem není cíl, ale cesta k němu, tedy ne nějaká překvapující pointa, ale samotný film, které se nese v příjemně melancholicko smutné a občas i veselé náladě...Rozhodně to ale neznamená, že ve filmu nečekají žádná překvapení. Hlavně se celý ubírá úplně jinačím směrem, než jak to vypadalo zezačátku. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Humorný cestovný príbeh z Ukrajiny sa postupne mení na ťaživú drámu plnú tragického osudu tamojších Židov počas II. svetovej. Do toho všetkého kopec páčivých záberov ako z nejakej výstavy o super možnostiach úpravy obrazu. Takéto nadmieru ľúbivé, úmyselne plačlivé a zároveň groteskne vtipné filmy pospolu ma väčšinou skôr odpudzovali. Podobné diela dýchajú skôr atramentom či tlačiarenskou čerňou scénaristu ako autentickým zážitkom. 50% - ale len preto, že je to z mojej obľúbenej Ukrajiny a pár miestnych záberov ukazujúcich tamojšie žitie stojí za to. Napríklad tepláky ako univerzálne oblečenie na ulicu, do auta i na diskotéku (nám napríklad pani domáca v Odese vravela, že kľudne môžeme ísť do miestnej opery aj do divadla v teplákoch, že je to bežné: a naozaj). ()

Související novinky

MFF Bratislava

MFF Bratislava

19.11.2005

Ve dnech 2. - 10. prosince 2005 se v bratislavském Palace Cinemas uskuteční 7. ročník MFF Bratislava. Během této doby se představí 18 filmů z celého světa, jejichž kvalitu budou krom početného… (více)

Reklama

Reklama