Reklama

Reklama

Naprosto osvětleno

  • USA Everything Is Illuminated (více)
Trailer

Podivínský sběratel (Elijah Wood) vyráží na Ukrajinu po stopách svých židovských předků. Jeho průvodci na cestě do minulosti se stanou světácký mladík Alex, jeho nerudný dědeček a jeden opravdu specifický pes... Mladičký americký Žid Jonathan se po smrti prarodičů rozhodne odjet na Ukrajinu a dozvědět se víc o jejich válečných osudech. Především chce najít ženu z jisté staré a dlouho opatrované fotografie – ženu, která měla zachránit jeho dědečka, když postupující nacistická vojska vyvražďovala židovské obyvatele. Najde si cestovní kancelář specializovanou právě na židovské turisty ze Západu, kteří pátrají po svých předcích. Jeho průvodcem na cestě do ztracené vesnice Tračimbrod se stane mladík Alex, který pod předstíranou světaznalostí skrývá naivitu ne nepodobnou té Jonathanově, a jeho angličtina, kterou sám označuje za „prémiovou“, spíše připomíná hlášky pana Kaplana ze slavné Rostenovy knihy. Společně se vydávají na ukrajinský venkov a společně také odhalí z minulosti mnohem víc, než čekali... Adaptace románu Jonathana Safrana Foera "Everything Is Illuminated" (česky vyšel ve výtečném překladu Richarda Podaného) je režijním debutem herce Lieva Schreibera. Svižný soundtrack sestává z lidové muziky, ukrajinského popu a úryvků písní skupiny Gogol Bordello, jejíž frontman Eugene Hutz si ve filmu zahrál svérázného průvodce Alexe. Českého diváka potěší i dobře známé interiéry a exteriéry, které mají představovat současnou Ukrajinu (například Průmyslový palác na pražském Výstavišti či vybydlené Milovice). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Alementina 

všechny recenze uživatele

Docetla jsem knihu a hned stahla film a ted zjistuju, ze to neni adaptace knihy. Z knihy je tam asi tak 10% a celý to vyznivá vlastne uplne jinak, takze cist nejdrive knihu je uplne zavadejici. Uz s knihou jsem mela problem a s filmem mam jeste vetsi. Film je hrozne umely a jediny, co me na ne nem bavilo, bylo rozeznavani mist v Praze a okoli. Ozvlaste Milovice me pobavili... ale jinak... prazdny. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Kolosální Eugene Hutz se svou premium english! Prvotřídní je hudba a prakticky všechny epizody téhle trochu neobvyklé rigid roadmovie. Nejsilnější můj pocit z tohohle filmu je lítost, lítost se všemi lidmi, kterým válka (anebo cokoliv jiného) neumožnila prožít a naplnit život. A paměť, vzpomínání a zapomínání. Jinak se dají vytknout snad jen ty buď očividné nebo aspoň tušené české reálie namísto ukrajinských. Ukrajinská krajina hraje v atmosféře filmu dost podstatnou roli a bohužel to vlastně vůbec není ukrajinská krajina, jak napovídají třeba škodovky, namísto pravděpodobnějších žigulíků. A jakostní pražské výstaviště jakožto lvovské nádraží působí trochu komicky. Ale jinak fantaskní zážitek! ()

Reklama

dezorz 

všechny recenze uživatele

pri dobrych knihach a ich dobrych filmovych prepisoch je az zarazajuce zistit, ako malo narocny slovensky ci cesky cinefil cita. hadky okolo pana prstenov ci nocnej hliadky su neustavajuce, ale malokedy sa stane, zeby som si vsimol diskusie okolo inych dobrych filmov natocenych podla dobrych (ci niekedy vynijakunjucich knih). Vsetko je osvetlene je trocha zdlhavy fiim, ale treba podotknut, ze sa mu podarilo vcitit do predlohy a podat ju - sice inac, ved ide o film a nie knihu, o iny druh umenia - ale predsa asi tak nejako, ako to J S Foer myslel, ved si vo filme struhol aj vedlajsiu ulohu. Slovna bravura alexovho argotu z predlohy sice nie je vyvazena vizualnou bravurou filmu, skor je tlmene a az modne profi svetelno studiova, ale ono to vlastne nevadi. tak ako korejsky dongmagkol narabal podobne s veselym svetlom, podobne osvetleny je aj tu sarkasticko nevesely pribeh jedneho putovania, ktore, napodiv, opat vyvolal jeden prsten, tentoraz umyselne, strateny nedaleko malej rieky nikede v ukrajine. uz len cakat, nakolko sa ukrajincom nebude pacit americke spracovanie ukrajinskosti a natacanie v cechach. :) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Viděno, bohužel ne celé, úplně náhodou, aniž bych tušila o co jde. Výborný film, výborné téma. Kdybych žila uprostřed slunečnicového pole, asi se brzo zblázním. Elijah dokazuje, že není jen Frodo a já jsem si dokázala, že nejsem úplně blbá, když jsem si říkala, že to Rusko vypadá jako Lounsko a pak si tady ověřila, že česká krajina zkrátka vypadá, jako česká krajina. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení dávám převážně za faleš. Pokud je nějaký film na závažné téma a vypráví dejme tomu neotřelými prostředky, má skoro jisté, že bude "umělecký". Tenhle snímek na takovou nálepku ale nemá oprávnění. Schéma o hledání a nalezení je plné nesmyslů, nelogičností a skrytě i dost otevřeně zobrazených rasistických narážek (zlí, hloupí, špinaví Ukrajinci a ti samí herci, ale coby upravení, usměvaví a dokonale zubně ošetření Ameríčani). /15. 2. 2011/ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Exteriéry ukrajinského nádraží na začátku a konci filmu jsou ve skutečnosti Veletržním palácem na Výstavišti v Praze. (Qasa)
  • Snímka súťažila na Medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave v roku 2005 v sekcii prvých a druhých hraných filmov debutujúcich režisérov. Piati zástupcovia Svetovej federácie filmovej kritiky sa zhodli na tom, že režijný debut amerického herca Lieva Schreibera odmenia Cenou FIPRESCI. Na slávnostnom ceremoniáli bola vyhlásená aj Divácka cena Zlatý Bažant za najúspešnejší film festivalu podľa hlasovania návštevníkov MFF Bratislava. Diváci zvolili za najlepšiu snímku film Lieva Schreibera. Ocenenie generálneho partnera festivalu – sošku v tvare bažanta – a cenu FIPRESCI si Liev Schreiber prišiel v decembri 2005 prevziať do Bratislavy osobne. (ash99)
  • Slunečnicové pole vyrostlo a vykvetlo ve Staňkovicích na Žatecku. (alpeew)

Související novinky

MFF Bratislava

MFF Bratislava

19.11.2005

Ve dnech 2. - 10. prosince 2005 se v bratislavském Palace Cinemas uskuteční 7. ročník MFF Bratislava. Během této doby se představí 18 filmů z celého světa, jejichž kvalitu budou krom početného… (více)

Reklama

Reklama