Žena je budoucností muže (neoficiální název)

• Jižní Korea

Yeojaneun namjaui miraeda

Woman Is the Future of Man

Jižní Korea / Francie, 2004, 85 min

Sang-soo Hong

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(14.2.2006)

• numi

Sang-soo Hong nám představí trojici naprosto odlišných charakterů s naprosto odlišnými životními příběhy a opět - jde totiž o staré známé - spojí jejich příběhy v jeden. U toho se nám snaží nabízet své teze o lidské sexualitě, které ovšem jsou mírně přehnané (alespoň myslím, protože jinak letím příštím letadlem směr Korea) a navíc se odehrávají v jiné zemi a v jiné kultuře a tudíž je pro mě jen těžko odhadnutelné, na kolik se Hong snaží být provokáterem a na kolik mravokárcem. V každém případě tenhle snímek přesně sedí do kategorie rozvláčných a komorních uměleckých filmů, který si navíc jen těžko prožijete naplno, neboť se zřejmě ne zrovna snadno sžijete s korejským učitelem umění v pozdněstředním věku a jeho problémy se sebeuskutečněním, které se snaží řešit "sexuálním cynismem". Možná to je dobrý film, ale pro běžného středoevropského diváka, za kterého se počítám i já, je tohle prostě naprosto nezajímavé. PS: I tentokrát se Sang-soo Hong snaží provokovat odvážnými sexuálními scénami, ale na mě nejvíce zapůsobila scéna ve sprše, ve které sex zrovna nebyl. [květen 2006](7.5.2006)

Hlavní, co mě ale napadá, je, že ty plakáty tady lžou, protože se to skoro celé odehrává během sněživého, zimního dne. Moc to neprovokuje; spíše je to takový "realismus", poctivý výsek ze života (bez kudrlinek a pokušení nějak např. výtvarně exhibovat); osobně pro mě trochu suchý.(18.5.2010)

Příjemný konverzační snímek, ovšem po korejsku, takže mnohem zajímavější než normálně. Je škoda, že po výborné první půli, kde vévodí zejména scény v restauraci, film trochu ztratí dech a až do konce se tak nějak plácá na místě. V druhé půlce je ale jeden geniální moment a tím je ona snová scéna na hřišti - jedna z nejpodivněji natočených, ale přitom ve své jednoduchosti úžasná. Trochu mě mrzí, že Hongův styl snímání v celcích, bez detailů, brání většímu ponoření do filmu a odsuzuje diváka k roli pouhého pozorovatele, ale s tím nic nenadělám.(2.1.2012)

Ľudia sa schádzajú a rozchádzajú. Milujú sa a odcudzia. A čas pomaly plynie ďalej. Život je plný najrôznejších sklamaní, zlých rozhodnutí, nádherných pocitov i bolestivých pádov. A plný problémov, ktoré spôsobujú ženy, ktoré však cez to všetko milujeme, keďže sú budúcnosťou nás, mužov.(22.4.2012)