Reklama

Reklama

Generace Singles

  • angličtina Generation Singles
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou svobodní, flexibilní, ekonomicky nezávislí... a nezadaní. Čeština pro ně nemá přiléhavý výraz, a tak se jim říká Singles – v angličtině svobodní, nezadaní, ale také jednotliví, sami. Říká se, že tito singles jedinci obvykle bydlí ve velkých městech a kariéra je pro ně důležitější, než zakládání rodiny, než pevný vztah. Zkreslený pohled většiny „zadané“ populace. Dnes již toto označení neplatí. Singles lidé už zdaleka nejsou jen ti, kteří si to dali jako svůj životní cíl. Tento „problém“ se začíná pomalu týkat většiny z nás… Říká se, že lidé v současnosti touží stále více po svobodě, odmítají být uzavřeni do jasně definovaných rolí, sociálních pozic a očekávání. Svoboda je dnes vnímána jako vyšší hodnota než stabilita. Co všechno způsobuje, že se takto mladí lidé podivně rozhodnou? A je tomu opravdu tak? Není spíš problémem dneška, že lidé nemohou (ač by více než chtěli) někoho nalézt? Někoho, s kým stráví celý život, s kým založí rodinu, s kým si budou rozumět? A proč? Nemusejí se ohlížet na partnery nebo děti, mohou se soustředit na kariéru a koníčky...“ Je tomu opravdu tak? Jsou dnes dlouhodobé vztahy přežitek, nebo těžce dosažitelným ideálem? Jak současný svět modeluje, ohrožuje, či naopak příznivě ovlivňuje naše vztahy? Kam zmizel strach ze samoty...? Proč to, co většina z nás považuje za zásadní a jedinečné, mizí…? (HBO GO)

(více)

Recenze (69)

Matty 

všechny recenze uživatele

"Moje nová kamarádka mokrá skvrna."Fajn dokument do televize, ale vzhledem k názvu bych od něj čekal odbornější vhled do tématu. Názory sociologů nebo psychologů chybí a stanoviska oslovených samotářů, jakkoli srozumitelně formulovaná a bez nadbytečných emocí podaná, je nahradit nedovedou. Bez širšího kontextu jde vlastně jen o kroniku životů několika inteligentních osob, s nimiž se buď ztotožníte, nebo jejich názory odmítnete, nejspíš na základě vašeho aktuálního stavu (nikoli psychického). Čili v zásadě o singles podle singles a pro singles. 60% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tý jedný holce, která měla co minutu feministické přednášky na téme užasná žena a zbytečnej chlap bych nedal přednost ani kdyby byla na světě jen ona a invalidní žížala. Zbytek ansáblu teda taky nebyl zrovna žádnej šlágr. Hlavně u chlapů mě přišlo že si buď něco nalhávaj a nebo vysloveně lžou, když mám tři milenky, tak s tím určitě půjdu do televize, to určitě. Dokumentarista se snažil mít co nejširší spektrum z řad singles a to jak holek tak kluků a traví s nima tuším rok, samozřejmě prostřihama formou návštěv dle ročních období, aby jsme poznali důvod proč jsou singles. Upřimně řečeno to téma přílši nechápu, nepřijde mě to nějak zásadní. Za chvíli se budou točit dokumenty o domácnostech co maj pračku v kuchyni, ne ? ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dokument je úplně o něčem jinym, než co se píše v oficiálnim textu distributora. Jako natočit dokument o singles, kde účinkující pořád řikaj, jak teď si někoho našli a že by pomalu chtěli založit rodinu a podobně, to je jako natočit dokument o horolezcích a ptát se tam lidí, co jeli lanovkou na Petřín a omylem vystoupili už na Nebozízku a museli ten zbytek dojít pěšky. Výběr těch lidí mi připadal úplně na hovno. Třeba já jsem single a to z toho důvodu, že vykazuju nejrůznější znaky asociálního chování a zaujímám antisociální postoje a názory. Ještě bych dodal, že ty účinkující tam prezentujou jako nějaký lidi, který by teoreticky neměli mít sebemenší problém někoho sbalit, ale můj názor je, že ty holky byly jedna vyloženě hnusná, druhá úplně divná a třetí by těma svejma femínkovskejma kecama o tom, jak všechno zvládne sama, odradila snad i toho 38-letýho panice s ojkou, kterej se přišel seznamovat na kurs vaření. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pokud člověk nesplňuje ani jednu z podmínek kategorie singles, tak mu tento dokument opravdu nic nepřinese. Já se vlastně za singla považovat nemůžu. Všechny podmínky zdaleka nesplňuju. Je to docela fuška se tam dostat, ale komu se to povede, tak si může konečně říct, dokázal jsem to, jsem úplně v prdeli! Potěšil mě výběr lidí. Někteří mi nakonec nebyli příliš sympatičtí (děvkař), ale někteří mě svými moudry přinutili jen uznale přikyvovat (blonďák). Co se týče žen, tak mám rozporuplné pocity. Většinou to v životě neměly lehké, ale to zavilé odmítání mužů a neustálé potvrzování toho, že jim je bez chlapů dobře, mě přesvědčovalo spíše o opaku. K žádné velké pointě to sice jako vždy nedospělo, ale nechybí kupa nechutných seznamovacích akcí pro neschopné, u kterých jsem se válel smíchy. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Inspirující dokument, který nabízí otevřeným hlavám řadu podnětů k přemýšlení. Třeba o dnešním světě, o vztazích, u mužích a ženách, o západním kultu individuality... Film stojí a padá s výběrem protagonistů. Co jsem si z nich odnesl: asi přesvědčení, že "singles" je jen taková módní nálepka pro naprosto nesourodou skupinu lidí, kteří nemají v podstatě nic společného. Být single mi přišlo jako být bez práce - člověka to jednak stigmatizuje a jednak lze lidi bez práce/partnera dělit na dobrovolně nezaměstnané/single a ty nedobrovolné. Jedni se do toho dostali nešťastnou souhrou událostí, druzí si to zdánlivě vybrali na základě své osobní nakonfigurovanosti, která zdánlivě staví osobní svobodu a nezávislost na nejvyšší piedestal. Proč píšu zdánlivě? Měl jsem za to, že ryzí single je finančně nezávislý třicátník, který se dlouhodobě ze svého vlastního rozhodnutí vyhýbá dlouhodobým vztahům a své přirozené potřeby vztahovosti, sexu apod. řeší eventuálními příběhy na jednu noc. Místo toho jsem byl v tomto dokumentu konfrontován s lidmi, kteří své dřívější zkušenosti neadekvátně zobecnili v černobílou představu světa, kde většina spokojených párků žije v iluzi, zatímco těch pár osamělých duší prokouklo ten švindl, který usvědčil ze lži už Schopenhauer, a ve svých zobecňujících replikách obviňují náš svět z naivity a falše. Myslím, že nějaká psychoterapie by zde nebyla od věci, protože se obávám, že jejich zdánlivě neřešitelné spirály předchozích neúspěšných vztahů mají do jednoho hlavní příčinu: nedostatek sebereflexe a zdravého náhledu na skutečnost, že vztahy jsou sice komplikované a někdy bolí, ale činí náš život plnohodnotnější. Kdo se jim vyhýbá a nalézá útěchu v jakémsi bizarním novodobém epikureismu, ostentativně se vymezujíce proti vědomí, že je to pouhá znouzectnost, žije ve lži a je nucen být nešťastný. A proto jsem odcházel z kina prodchnut nekonečným smutkem nad tím, jak současný svět zbořil předchozí staré pravdy, aniž by nabídl něco nového, a propast nedorozumění se jen prohloubila, čehož výsledkem je narůstající armáda osamělých "singles". Všichni protagonisté dokumentu mají mé sympatie, ale obávám se, zda jejich angažmá v tomto filmu pouze nezhorší jejich neradostné vyhlídky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Všichni protagonisté mi přišli, že jsou na tom lépe než já, a přitom jsem je chvílemi litoval. Vypadá to, že celý projekt „bez cenzury“ je nastaven podobně a pouze různí režiséři tráví rok života s jinak zaměřenými skupinkami lidí. Pak už záleží na tom, zda má člověk náladu koukat na panoptikum individuí seznamující se metodou „mazání medu kolem huby“, a nebo nějakou jinou úchylárnu. :-/ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Poutavý a zábavný dokument o lidech, kteří se (ne)dobrovolně rozhodli být single. Zábavné postavy, poutavé příběhy a někdy zábavné a jindy až děsivě smutné. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Připojím jen poznámku k obsahu: Žádní odborníci, kteří by se vyjádřili k tématu, ve filmu nevystupují. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ti, kteří dávají pod *** , nehodnotí dokument, ale své smutné bolavé já, třebaže někdy hodně hluboko ukryté. Jinak řečeno, zajímalo by mne, zda Generaci singles dá pod *** někdo, kdo žije ve šťastném vztahu, okořeněném rodičovstvím. Navenek není tenhle dokument nijak moc atraktivním produktem, ale čas od času dokáže obnažit podstatu problému (ano, pro mne jde o problém!) takovým způsobem, že vás zamrazí ("Neblázni, já přece nebudu s holkou, která se mnou nepůjde na kolo"), a navíc pro vnímavého diváka z nenápadných střípků skládá i společenské pozadí a procesy, které nám generaci singles vytvořily a dále rozšiřují (i na touze nebýt sám se dají pod pláštíkem duševně-sexuální ccharity vytřískat prachy - kdybych absolvoval seznamku s medem kolem úst jako málo zkušený panic, asi bych už NIKDY nebyl schopen balit). "Pasivní" přístup autorky, kterou budou někteří shazovat pro pasivitu a neumětelství v mylné představě, že se do diskuse více nezapojuje, protože neumí, je naopak základním pozitivem, protože dokázal vysát z lidské duše šesti vybraných opravdu hodně a čas od času vykrystalizoval až v neuvěřitelně emotivní zpověď. Výběr "účinkujících" musel být obtížný už svou neodhadnutelností, co se z nich vlastně nakonec vyvrbí, ale povedl se velmi dobře a předhodil nám šest nejednoznačných charakterů, jejichž osud zajímá. K maximálnímu hodnocení mi schází trochu širší výběr, který by umožnil na stejné časové ploše prostříhat některé trochu méně zajímavé nebo se opakující výpovědi a podal by portrét singles ještě o něco plastičtěji. Možná to tak autorka nezamýšlela, ale tenhle dokument je hodně varujícím obrazem budoucnosti, protože podle mého názoru příští "světová válka" bude globálním konfliktem nikoli mezi státy nebo národnostmi, ale mezi generacemi. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Som mladý, sprostý a dlhodobo nezadaný. Trpím tapetovým efektom všetkých tých polhodinových amerických sitcomov, ktoré mi neustále tlačia do hlavy, že svatba okolo 30-tky po milióne známostí a vybudovaní akej takej karéry...Som sebestačná intelektuálka s 20 titulmi pred a za menom a žiadne podradné permanentne nadržané mužské plemeno so mnou nedokáže viesť debatu na mojej úrovni...Ťažko sa mi hodnotí dokument o životnom štýle ľudí. Je samozrejme rozdiel, či si tento život dobrovoľne vybrali, alebo obrazne stáli na konci radu. Je síce pravda, že mnoho sa už so svojím osudom stotožnilo, ale zúfalé masové zoznamovacie pokusy vzpurných singlov sú pre nezainteresovaného diváka k smiechu. Koho nezaujíma bulvár, či sa rád nehrabe v súkromí iných, dokument absolútne nezaujme. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Nápad zajímavý, zpracování tématu ne. Jde o sledování několika single osob v průběhu blíže neurčeného období a jejich výpovědi do kamery. Nic víc. Chybí názory nějakého odborníka (sociologa, psychologa,...), chybí větší hloubka, či nějaká pointa. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je dokument po mnoha stránkách tak odfláknutý, protože téma samotné má ohromný potenciál. Jana Počtová se v podstatě omezila jen na jediné a sice na zpovědi šesti singles. Ačkoliv jsou rozhovory s nimi a sledování jejich aktivit zajímavé, velmi mi chyběl odborný vhled sociologa nebo psychologa. A pár statistických údajů v titulcích, navíc snadno přehlédnutelných, to nemůže napravit. ()

boblig 

všechny recenze uživatele

Snímek, který je sice docela vtipný, ale chybí mu to podstatné - představitelé těch tzv. singles. Jinak jde totiž z valné části o lidi, kteří partnera zrovna nemají, ale strašně by chtěli, takže těžko je pak řadit k singles. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Ziju jako singlak, je mi tricet, tenhle dokument je o mne a mel bych bejt jeho vdecnej prijemce... a presto prisaham buh, ze netusim, proc vzniknul. Ne ze by to bylo uplny blato, to netvrdim. Uz jen volba hlavnich protagonistu je fakt zajimava a dobra. Milej prurez. Ale o samotnym fenomenu single zivota tahle hricka nic moc nevypovida a spis me jen utvrzuje v tom , ze se vlastně asi ani o zadnej fenomen nejedna. A kvuli myslence, ze vsichni mame nejakou minulost, ktera nas nakonec dovedla tam, kde jsme, a ze jsme vsichni jiny, i kdyz nam jde v podstate o totez, kvuli ty rozhodne nemusim sedet 77 minut pred monitorem. Prazdny. Prazdny, prazdny, prazdny...a zbytecny. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Jana Počtová měla taky "hrát" neb je singles, ale nakonec se nehodila do konceptu a natočený materiál o sobě nepoužila. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Těžko říct z kolika procent je zábavnost a "kvalita" dokumentu Generace singles způsobena prací režisérky, nebo jde jenom o kvalitně vybrané ústřední charaktery, ale je důležité, že v celku snímek překvapivě funguje. Sledovaní lidé dostávají zajímavé, a občas i netuctové, otázky a sympaticky na ně také otevřeně odpovídají - a že to není snadné téma. Relativně mladou režisérku Janu Počtovou budu ještě sledovat a na její další projekt se teď i celkem těším. 70 % ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vybraný vzorek lidí normálně prezentuje své názory a představy. Otázka zní, kolik lidí je zcela dobrovolně svobodných (v tom tkví merito věci). Zkrácení o 20 minut by také neuškodilo. 60%. Výborný komentář: DavidS. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument pro single lidi s nadhledem a bez filtru a expertů na problematiku. Znám hned několik pořád a stále single jedinců co na první opravdoví vztah stále čekají. Nebo možná ani nečekají, protože si zvykli být sami. A přesně o tom tenhle dokument vlastně je. A díky nadhledu režisérky je to docela zábavné pokoukání, ačkoliv s některými protagonisty moc nesouhlasím, nijak mne to netriguje. ()

Reklama

Reklama