Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (194)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný film podle skutečného příběhu o jednom z mladých průkopníků raketových letů ve Spojených státech. Parta čtyř mladíků z hornického městečka se pokusí změnit svůj předem nalinkovaný osud horníků. O svá další studia se zaslouží účastí v soutěži technické zdatnosti s prototypem rakety. Režiséru Johstonovi se i bez velkých hereckých hvězd podařilo natočit velmi působivý film. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy o lidech, kteří se nenechali odradit, kteří si - považováni okolím za blázny - věřili a nejenže "to aspoň zkusili", ale nepřestávali na svém snu pracovat a nebýt těch dojímavých klišé jako když nenáviděná hornická helma leží vedle stojánku s fotkou vědeckého idolu nebo pohled do hvězdného nebe při klesání výtahu do šachty nebo ten konec s tátou, vlastně nebýt "příkras", které film zřejmě měly pozvedat (a divákovo srdce a slzné váčky polechtat), ale v mých očích mu byly naopak medvědí službou, bych byla (ráda) štědřejší, protože ten film by na to býval měl. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle filmy, o nichž dopředu víte, co přesně vám nabídnou a přesto jim skočíte na špek a v závěru se jen těžko bráníte slzám. Cílený útok na city funguje v Říjnovém nebi zásluhou sevřené režie i "pravdivého" námětu. Ten kluk měl sen, nebál se vystoupit z řady, porušit rodinnou tradici a jít vlastní, v té době poněkud výstřední cestou. Nejen Damoklovým mečem přetaveným do podoby uhelných dolů připomíná Říjnové nebe Billyho Elliota. Billy i Homer řeší problematický vztah s otcem i s bratrem. Billy i Homer jsou ve své činnosti podporování předně chápavým učitelem. Billyho i Homera hrají výborní mladí herci… atd. Říjnové nebe funguje jako dokonale promazaný stroj. Nenudí, dojímá, rozesmává a přijatelně patetickým způsobem říká, co každý ví, totiž, že sami nejlépe víme, po čem toužíme. Přidejte si standardně skvělého Chrise Coopera, Ishamův pestrý soundtrack, přimhuřte oči nad některými lacinějšími klišé a buďte pro jednou vděčni za tyhle hořkosladké hollywoodské lety ke hvězdám. 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, movie, Le_Chuck ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, že žádný sen nemusí zůstat jenom snem. Výborně napsaný, skvěle zahraný a velmi dobře zrežírovaný snímek s minimem známých tváří mě mile překvapil a potěšil. A to, že byl natočen podle skutečnosti, mu ještě trochu dodává na lesku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Americký (rodinný) film o těch správných amerických hodnotách. Silný je archetypální vztah a střet autoritativního otce a syna, který odmítá jít v předpřipravených otcových stopách, tedy model opakující se co je lidská civilizace civilizací. Rámování maloměstským zapadákovem celý střet ještě zesiluje. To, co je na první pohled nedostatkem, tedy dopředu jasné směřování děje, může být v tomhle případě i předností, kde jinde než v Hollywoodu, tedy filmové továrně na sny, se sny tak bezezbytku šťastně plní... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne prijemny drama podle skutecnejch udalosti, kde si clovek muze stezovat, ze je to silne naivni a predvidatelny, ale proste se to tak nejak stalo, tak se neda nic delat. Jednoduchej pribeh o snu nekolika kluku stavet rakety misto aby makali v dolech, kde se vlastne nic moc nedeje, ale presto film prijemne odsejpa, ma prijemnou dobovou atmosferu a sympaticky herce, lepsi 4*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Naivní, předvidatelný (ale skutečný zároveň) a velice americký sníměk o tom, jak si máte tvrdě jít za svými sny, i když posledních 16 let váš osud nesměřoval jinam než do dolů, lemováný výkřiky "Na co vesmír, my máme rock´n´roll!" anebo "Fárat já nikdy nepůjdu." Nemůžu si ale pomoc, na to aby se ŘÍJNOVÉ NEBE dostalo až na čtvrtou hvězdičku, chtělo by to trošku víc zvládnutý scénář s menším počtem děr. Jinak režisér RAKEŤÁKA a JUMANJI Joe Johnston umně buduje příjemnou atmosféru a lá NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI a Chris Cooper je tu coby Homerův (slibný Gyllenhaal) táta hodně zajímavý. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Citové vydírání a sentiment? Ano, to všechno v tomhle filmu najdete, ale tak dobře natočené, že to zatraceně dobře působí. Nezdolnost Homera Hickama a jeho tvrdošíjná cesta za snem postavit raketu, získat stipendium a vystudovat školu, místo práce v dolech, jak po něm vždycky vyžadoval jeho otec, byla obdivuhodná. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Partička kamarádů odpaluje rachejtle tak usilovně, že jim to nakonec přinese vítězství v nějaký podivný soutěži. A díky tomu nemusí ten homosexuální kovboj ze Zkrocený hory celej život strávit na šachtě, jak by si přál jeho krutopřísný fotr, ale může dál studovat. Moc mě tohle téma nebavilo... 50% ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film o touze splnit si své sny (i proti vůli častokrát zabedněných rodičů) a o snaze překonat neporozumění (zabedněných otců). Jake Gyllenhaal je pro mě osobně jedním z nejtalentovanějších herců nastupující generace. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky udělaný film, s roztomile vypadajícím a skvěle hrajícím Jakem Gyllenhaalem. Ale na to, abych udělila větší hodnocení, scházel cestě na Říjnové nebe o trochu silnější "zážeh". ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

O snoch, splnených, nesplnených, o ceste, ale hlavne o prekážkach, ktorých je na ceste za snom neúrekom. O tom je tento skutočný príbeh. Rodiný film, ktorý ma dokázal pohltiť aj keď ničím výnimočným neoplýva. On je proste výborne zahraný a natočený so všetkými tými klišé, ktoré sú naštastie podávané s citom a rozumom. Váham, váham, ale nakoniec idem nižšie (otrasný slovenský dabing) a dávam veľmi silné 4 hviezdičky filmu, ktorý by si zaslúžil lepší vysielací čas ako v sobotu poobede. A filmu pri ktorom som si spomenul na jednu životnú pravdu: "Cesta bez prekážok nevedie nikam." ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film, ve kterém patos, pravé rodinné hodnoty a další správné věci naštěstí drží na uzdě pohodová nálada a velmi dobré výkony všech zúčastněných. Může se zdát, že rodinné drama o chlapci z hornického města, který chce být raketovým konstruktérem, není právě typická látka pro Joa Johnstona. Ale to se může jen zdát - on si totiž s dobovou atmosférou, partou kluků a jejich dobrodružným zápalem vyhrál jako vždy, ačkoliv ke konci se to, pravda, trochu táhlo. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Téměř jsem zapoměl, jak hezky může u filmu mrazit! Když raketoví kluci poprvé úspěšně odpálí do vzduchu do několika metrů svou raketu, je to parádní zážitek! Ano, zážitek - a u televize! Aneb co neustále několik statisíců lidí na Zemi nechápe - a dívá se na filmové maniaky skrze prsty -, tak o tom jsem se já osobně včera 26.02.2010 opět přesvědčil, že existuje! Ten příjemný pocit zadostiučinění, že 108 minut sledování pěkného filmu stálo za to. Spokojenost! Zpočátku, než si chlapci v čele s výborným Gyllenhaalem uvědomí, že výzkum raket je jejich životním snem, tak sice snímek trochu pomaleji odsýpá, ale při prvním testování se dějová linie rozjede, a ve zběsilém tempu ji do závěrečných titulků nic nezastaví. Johnstonovi se navíc bravurně povedla zakomponovat linka vyprávění s důlními problémy, a každá minuta Říjnového nebe se tak zdá být velmi důležitá. A v kontextu i je... Velikou zásluhu zde má Homerův otec v podání Chrise Coopera, hraje bezchybně. A i když vše nakonec skončí tak, jak lze od prvních minut očekávat, stejně se na konci nelze zbavit pocitu, že vás to silně dojalo, pobavilo, a krásnější příběh jste dlouho neviděli... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Tu vo Virginii ľudí viac zaujíma to, čo sa deje pod zemou ako to nad zemou", ale dospievajúci Homer chce niečo viac ako iba dýchať uhoľný prach...Sám nechápem ako som tento skvelý film mohol doteraz prehliadať. Návrat do detských či dospievajúcich čias, vzťah s otcom, nevydarená love story, stávky a problémy v bani - to je niekoľko dejových liniek , ktoré sa podarilo fantasticky skĺbiť dohromady a ja som mal pri sledovaní naozaj príjemný pocit. Najlepšie na mňa zapôsobil Homerov vzťah s prísnym otcom, ale fér chlapom, ktorého výborne zahral Ch. Cooper. Na film som natrafil úplne náhodou a o to väčšiu radosť mi urobil. K úplnej dokonalosti ho doviedol skvelý soundrack , ani nie od M. Ishama, ktorý tiež odviedol slušnú prácu, ale skvelé oldies piesne v rytme rock and roll, ktoré výborne dotvorili atmosféru. Najlepší moment - Pohľad na tmavú nočnú oblohu a letiaci Sputnik skrz mreže na výťahu pri prvej Homerovej šichte v bani... Bez výhrad. 100%. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Sympatické drama s tehdy ještě mladičkým Jakem Gyllenhaalem. Zcela jistě největší režisérova pýcha. Joe Johnston dokázal výborně přenést osudy mladého rakeťáka Homera Hickama na filmové plátno. Ze snových kluků se stali dospělí muži, kteří v životě něco dokázali. A to vše díky tomu, že nic nevzdávali a šli si za svým cílem. Už se mi dlouho nestalo, aby na mě nějaký film udělal tak příjemný dojem. Při závěrečném odpalovaní poslední rakety mi běhal mráz po zádech. Také Chris Cooper mě přesvědčil, že se dokáže opravdu bezchybně vžít do role tvrdého táty se svými zásadami. Ostatně tak tomu bylo i ve snímku Americká krása. Díky za chvíle strávené u tohoto filmu a není zač za pět hvězdiček!!! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Starsi, menej vydareny bracek dokonaleho billy elliota. Pre tuto partiu mam vsak viac pochopenia. V detstve by som totiz radsej staval rakety, nez tancoval balet. Je to sice tazkotonazne hollywoodske klise, no funguje to velmi velmi dobre, a nie, ze nie. pekny feel good filmik so super hercami 7/10 ()

Reklama

Reklama