Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

PKD 

všechny recenze uživatele

Booooooooooooy!!!! Tohle nikde jinde...prostě, nedáte/nemáte. Poněkud nesouvislý (a počkejte na další díly, hehe) a silně atmosférický (díky minimalisticky, geniální hudbě spolu s neskutečně chytlavým hl. motivem, jako ringtone na mobilu, cool, hehe, stejně jako Carpenterův Halloween) film, který na mě před 26 lety zapůsobil i přesto, že je vlastně o ničem a děj samotný, neposkytuje skoro žádné vysvětlení, co se týče vztahů mezi postavami+etc. což mi vadilo již tenkráte. Chodí ten kluk Míša vůbec do školy? Z celého filmu mám dojem, že se jen poflakuje po ulicích a vrtá se v autě, o kterém se zde tvrdí, že jde o auto Mikeova bratra Jodyho, aby pak od II nám Reggie následně tvrdil, že je jeho. Ech. Já vím, není to podstatné, ale mě to u prvních 2 dílů, dlouho zaráželo/nesedělo. A nejen toto. Pak jsem se na to vykašlal a posl. 10 let, si to užívám, tak jak je to podáno.;-) Angus Scrimm ve své dozajista...životní roli (zkoušel jsem mnohokráte to s tím levým obočím, ale bez úspěchu:( A. Michal Baldwin (nikoli a kupodivu z nekonečného klanů Baldwinů), který zde vypadá, jako docela pěkná dívka, aby se pak věkem od III dál, proměnil v jednoho z nejošklivějších herců, ve 20.st.;-) Což v této sérii, vůbec neva. No a taky nesmím zapomenouti na našeho zmrzlináře, který nás provází, věrně a neochvějně celou sérií, což asi nikdo v době 1.filmu, netušil. Special quest star...parádně vymyšlené stříbrné(?) petanque koule, které si Dlouhán (ve IV se dovíte jeho občanské jméno a tak) upravil s vizionářstvím sobě vlastním, na létající malé verze, kuchyňských robotů, které to výborně umí se zpracovávaním masa. Jen tu odsávačku krve, tam Dlouhán nějak nepřidal do výbavy. Jenže, to by pak byl houby krvavý efekt.;-) Ve dne to není špatné, ale věřte mi, že zvláště tento 1.díl, funguje nejlépe po 10té, večer. To si pak říkáte, ještě že je to jen film/sen/představa............ ,,Ne!......Není!´´ jak řekl Dlouhán. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Coscarelli je king. Zatím co na Beastmasterovi jsem vyrostl, tak tohle mi dlouho trestuhodně unikalo. Doplnil jsem si to až nedávno a jako, že filmovou topku mám nacpanou, tak jsem aspoň zahejbal s tou režisérskou, protože co mám dělat, když se mi všechno co jsem od tohohle frajera viděl líbilo. Každopádně pokud nejste zapálení do podobných starých béčkových nezávislých horůrků, tak to obejděte obloukem, jinak směle do toho. Smršť nápadů, neodolatelná atmosféra a zabijácký lítající koule. Fucking Yeah!!! 100% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Phantasm není ani zdaleka dokonalý film. Scénář obsahuje řadu mezer a logických zkratů, které jsou relativně dobře záplatovány klasickou berličkou snové vidiny. Podobně by se daly zkritizovat výkony hereckých protagonistů, jednalo se pochopitelně o neznámé a nepříliš zkušené herce. To, co povyšuje Coscarelliho snímek nad žánrový průměr a dělá z něj svým způsobem kult, je originalita a schopnost pracovat nápaditě s tradičními hororovými rekvizitami, s hudbou a s kamerou tak, že vzniká příhodná hororová atmosféra. Coscarellimu se sice nedostává peněz, ale dokáže pochopit zákony fungování žánru mnohem lépe než řada slavných režisérů. Napětí a pocit paranoie z některých scén doslova čiší. Celkový dojem: 60 %. Phantasm je případ snímku, kdy za mizivé peníze vznikla slušná přidaná hodnota. Možná by si naši režiséři mohli vzít z Coscarelliho příklad... ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Až se jednou podívám do své složky s horory, co bych si tak ráda zopakovala, Phantasm number one to nebude, ale nějakou chvíli mi v hlavě zůstane. Sice ne kvůli snímku jako takovému, ale kvůli noční můře, která se mi zdála následně. I díky ní přidávám třetí hvězdu s dodatkem, že doporučuji jen skalním příznivcům starších kousků, kteří akceptují ujeťárny, krásně umělou barvu krve z khůl odšťavňovače a... trpaslíky! ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

"Pohreb za chvílu začne...Pane!" Coscarelliho kultovní horor ktorý sa dočkal pár pokračovaní. Angus Scrimm podáva nadštandartný výkon, u Reggieho Bannistera sa to už povedať nedá. Gule lietajú zo všetkých strán, doľava doprava s pobiehajúcimi trpaslíkami sa to už zhorší ale ajtak sa jedná o dobrý horor. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Natočilo se přes tři hodiny stopáže, ve střižně skončily většinou scény přibližující obyčejný život hlavních postav a některé akční sekvence. Postupně se natočily tři konce, se kterými nebyl režisér nebo producent spokojení a nakonec byl použitý současný závěr filmu (který se točil jako úplně první scéna a měl být součástí finále). Část vystřižených scén a jeden z konců (Tall Man chycený do pasti na stromě) použil režisér ve čtyřce. Další konec (Tall Man zlikvidován při souboji v chodbách mauzolea) lze najít ve vystřižených scénách na DVD a jako třetí konec měly sloužit závěrečné scény filmu, kde Michael zjistí, že vše bylo jen sen a vzpomene si na skutečný pohřeb svého bratra. (BoredSeal)
  • Producent Paul Pepperman angažoval Anguse Scrimma a oznámil mu, že bude hrát cizince. Angus byl nadšený a zeptal se, ze které země jeho postava bude. Na to mu Pepperman odpověděl, že není z jiné země, ale přímo z jiného světa. (Chatterer)
  • Většina záběrů s koulemi se prvně natočila a pak ve filmu promítala pozpátku. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama