Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klasická perla svého žánru – Manav a Mansi jsou do sebe zamilovaní, ale jejich rodiny lásce mezi nimi nepřejí. Zatímco pro Mansi je to výzva ke zdokonalení se v kariéře pod vedením Vikranta, se kterým začnou plánovat svatbu, Manav se svých snů o společném životě s Mansi nemíní jen tak vzdát... (oficiální text distributora)

Recenze (4)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nakonec se mi jen potvrdila teorie, že západní nadšení z indickým filmů nepropuklo až s Lagaanem v roce 2001 náhodou. Mé skromné zkušenosti se staršími indickými filmy byly zatím doposud ve zcela stejném negativním duchu. Taal, stejně jako například Hum Dil De Chuke Sanam, je inzerován jako cenami ověnčený spektákl s hvězdami nejvyšší kategorie, báječnou hudbou, skvělým režisérem, dokonalou choreografií atd. Ale jediné, co vidím, jsou filmy jakoby ze zcela jiného světa, nemající nic společného s těmi současnými, kterým jsem doslova propadla. Nemám zcela jasno v tom, co všechno se změnilo během těch pár let, ale že to bylo k lepšímu, je navýsost jasné. Ještě na přelomu 90. a 00. let mám z indických filmů dojem stejně rozpačitý jako ze zemí bývalého východního bloku na přelomu 80. a 90. let, které se v nových demokratických republikách teprve hledaly. Estetika osciluje kdesi mezi dozvuky Pitit, Piti, Pa a raným nadšením z MTV, což je mi samo o sobě velice cizí. Product placement Coca-Coly působí také jak z jiného století a dokonce účelně nebylo naloženo ani s hláškou o Miss World, kterou Aish Rai sice skutečně v roce 1994 byla, ale její filmová Mansi se jí ani vzdáleně nepodobala. "Pouhých" 179 minut je vyplněno dvěma příběhy, které by se nijak zvlášť nemusely vylučovat, ale zde jen do sebe narážejí... Klasické problémy střetu mladé lásky dívky z vesnice žijící jen se svými příbuznými, jsou vydány všanc zcela jinému chodu světa v hlavním městě. Po té, co je zrazena milencem, se nečekaně stává hvězdou MTV (!) a jakoby náhodou bylo zaděláno na skvělou reminiscenci oblíbeného syžetu "A zrodila se hvězda", ale nestane se tak. Křeč střídá jen další křeč... a ačkoli na samém závěru se samozřejmě potkají v náručí "ti správní" milenci, není to nijak uspokojující, zvlášť, když je jejich společná cesta ke štěstí lemována tolika nepřekročitelnými dřevěnými kládami. Jedna z nich se jmenuje nesmiřitelní otcové-bratři, druhá neuvěřitelně směšné přehrávání Anila Kapoora, třetí absurdně nelogické chování Akshaye Khanna a čtvrtá scénář, aby toho nebylo málo. Na mladou Aish Rai také nebylo kladeno příliš hereckých nároků, takže mimo scén cvičení jógy a tance nemá mnoho čím zaujmout. Naštěstí jsem hlavní trio viděla už v mnohem lepších rolích a filmech, takže je nemám důvod zatratit. Jen se děsím toho, co ještě potkám v šuplíku s kolonkou indický film 1913-2000. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Shubhash Ghai si snad ve sve nekonecne detinskosti, naivite a hlouposti mysli, ze natocil trhak ! ! ! ! Ano natocil, alespon pro me ano. Je to hloupe, jednoduche, naivni a ucelove = a to je prave Bollywood. P.S. jsem zamilovanej: Aishwarya Rai . . . ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Je to parádní kousek a za tím si pevně stojím, jako starověké Ašókovy sloupy! Výsledné hodnocení je zde zcela pomílené, ale na to si člověk, který indické filmy již zná, řekněme přivykl (tedy v našich končinách). Asi mám „indickou duši“, co naplat... „Našinci“ nechápou a nedokáží se patřičně otevřít, ale nemám jim to za zlé. Jsou jen jinde, což je jejich problém, nikoliv můj. „Taal“ je prostě „jiný“ i pro znalce Bollywoodu, neb má i jiné schéma, než žánrová klasika té doby. Tak jak je „jiná“ hudba A.R. Rahmana, tak přesně takový je i „Taal“. Prostě „svůj a jiný“. První hodina není v klasickém odlehčujícím duchu, jak tomu bývá jinde, ale naopak nabídne to nejlepší, včetně nekonečně nádherné přírody Himáčalpradéše. Dále se však vůbec nic nekazí, prostě paráda. Jediný problém je obsazení A. Khanny, který tam nemá co dělat, a jako hlavní „milenec“ vážně nefunguje. Bože proč? Která dutá trubka ho tam obsadila? Toť jediné mínus všeho. Aishwarya je naprosto úžasná po všech stránkách a zasloužila by si důstojnějšího partnera. Též nevím, zda je konec dobrý, či špatný? Asi dobrý, i když mám lehčí pochybnosti... Hudba je „jiná“ (již zmiňováno), prostě mistr Rahman v akci a záleží na vkusu každého z nás. Slabších pět hvězd. ()

Reklama

Reklama