Reklama

Reklama

Athénin poklad

  • Česko Útěk na Athénu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Připravte se na souboj síly a důvtipu, jenž se odehrává za druhé světové války v zajateckém táboře na jednom z řeckých ostrovů. Právě tady je uskutečňován Hitlerův plán na ukořistění vzácného pokladu. Váleční zajatci tu pod dohledem rakouského velitele tábora majora Otto Hechta (Roger Moore) ze země vykopávají drahocenné řecké umění. Okupantský plán se však chystá překazit místní vůdce odporu Zeno (Telly Savalas) a jeho žena Eleana (Claudia Cardinale). Zeno se společně se svými muži střetává s Němci, aby zachránil životy odsouzených vězňů a zároveň se snaží zjistit polohu skladu benzínu pro ponorky. Pokud mají Němce porazit, musí také objevit a rozmontovat vysílací zařízení na hoře Athéna, což slibuje doslova výbuchy akce... Ve vedlejších rolích fi lmu se představují David Niven, Sonny Bono a Elliott Gould. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Pred zacatim filmu som bol navnadeny, ze film bude velke dobrodruzstvo z obdobia druhej svetovej vojny. Ale ako mi ubiehali minuty z filmu dopredu, tak som zistil, ze je to aj celkom uchadzajuca komedia, pretoze vo filme je dostatocne mnozstvo komickych situacii, ktore ma aj obcas rozosmiali. Ako celok to nevyzera zle, co aj malo za nasledok, ze ma to aj v pohodicke bavilo. Celkom mile spestrenie vecera, ale ze by som mal po tom siahnut aj druhykrat, to by som asi uz neurobil. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvláštny mix žánrov. Mal som pocit jak keby mi niekto neustále prepínal komédiu z druhej svetovej odohrávajúcu sa v zajateckom lágri a seriózny film o oslobodení jedného okupovaného gréckeho ostrova. Finále pre zmenu pôsobí ako taká vojnová variácia na dobitie sídla Bondovského zloducha. Tá komediálna línia v ktorej exceloval Elliott Gould, ma neraz rozosmiala. Takisto som si užil akčné scény. Rôzne prestrelky, výbuchy, parádnu naháňačku na motorkách a pády z veľkých výšok na x spôsobov. Grécke lokácie boli pôsobivo nasnímané a ocenil som ich aj ja, napriek tomu, že na lokácie až taký veľký fetiš ako poniektorí, nemám. Telly Savalas ako drsný šéf odboja bol tiež dobrý. Claudia Cardinale a pár ďalších pekných žien film ozdobili. Stopáž je ale celkovo dosť prestrelená a mimo akcie alebo keď sa tam nevtipkuje, tak sa to strašne vlieklo. Sklamaním bol Roger Moore, ktorý ma s tým trápnym nemeckým prízvukom príliš nebavil. Výsledkom je proste zvláštny mišmaš, ktorý ponúka viacero vydarených scén, takže za jedno pozretie stojí, ale vôbec to spolu neladí. Miestami to bolo zbytočne drsné. 6/10. Najviac ma potešilo cameo Williama Holdena odkazujúce na moju srdcovku Stalag 17. Už len kvôli tomu som rád, že som to videl. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně cynický film, který vyžaduje naprostou divákovu pozornost pro detaily, jinak bude divák hodně tápat, co se děje a proč postavy jdou, kam jdou, a proč. Výprava je naprosto skvostná. Od úvodních leteckých záběrů pod titulky, kdy slunce vychází nad řeckými horami, mořem a monastýry, po úzké uličky řeckého městečka (která budou asi všude stejná, protože tyhle, byť na Rhodosu, mi připomněly Kato Achaia), využité mj. pro naprosto dokonalou scénu honičky na motorkách. Od úvodu filmu jsme pak vhozeni přímo do centra dění, a je na divákovi, aby zapnul mozek a pozornost a rychle se zorientoval, kdo je kdo a oč mu jde - veškeré návodné informace totiž v obraze i dialozích jsou, ale dost často se objeví jen tak mezi řečí. Kdo nedává pozor, má smůlu, nechytí se. Asi jako kdyby v té době tento ostrov navštívil jako ničeho neznalý host, který si taky musí dávat majzla, aby v tom pro něho zvláštním prostředí našel správné pochopení situace. K tomu nutno připočítat humorné a vtipné hlášky - opět často řečené jen tak mimochodem, jako by o nic nešlo, což ono vlastně nejde, protože podstatnější jsou poněkud jiné věci. Navíc si film nebere servítky a je chvílemi i docela cynický - pokud jde o kšeftování, je jedno, kdo Řecko vyrabuje, Řecko na tom vždycky prodělá a bude si muset své ukradené poklady kupovat draze zpět. Anebo ta veselá symbolika, že muzeum řeckých dějin se nachází v bývalém bordelu. Atd., je tam toho daleko víc. Škoda některých hluchých míst a pár drobných nejasností, ale celkově je film zábavný i dobrodružný, a na nic si nehraje, tedy není patetický, jak podobné projekty občas bývají. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Od prvej scény je jasné, že tento film nie je treba brať vážne a ide hlavne o zábavu. Tvorcovia sa síce zjavne bavili, ale či sa budete baviť vy už také isté nie je. "Bažanti idú do boja" implementovaní do akčnej vojnovej drámy s dobrodružnými prvkami vypožičanými z Jamesa Bonda, tvoria dosť nesúrodú zmes. Naviac herecké obsadenie plné zvučných mien akosi nedokáže premeniť humorné situácie na smiech. Možno je to tým, že ani Roger Moore (ktorý niečo podobné skúsil aj vo filme Mořští vlci) ani Telly Savalas či David Niven nie sú komici. No a Claudia Cardinale hoci hrá prostitútku tu nie je ani na okrasu. Najzábavnejšou časťou tak je obsadenie tábora počas varietného predstavenia so striptízom Dottie Del Mar stelesnenej Stefanie Powers, ktorá mala v mužskom osadenstve rozdúchať tie najdivokejšie vášne (ako vtipne zachycuje scéna, v ktorej zajatec s barlami pri pohľade na ňu začne chodiť), no vo mne nevzbudila ani ťuk. Produkcia však nie je zlá a technicky zvláda efekty, výbuchy aj naháňačky výborne. 50% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo na ostrově Rhodos. (Lucas87)
  • Navzdory určitým pochybnostem o kvalitě scénáře bylo několik členů obsazení stále lákáno objevit se ve filmu kvůli vyhlídce strávit tři měsíce natáčením v malebných částech Řecka. (Marek06)

Reklama

Reklama