Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posádka podmorskej americkej výskumnej stanice nájde vo vraku ruskej lode Leviathan fľašku s alkoholom, jeden z jej členov sa z nej napije a začne sa geneticky meniť v slizkú príšeru. Popcornový, nízkorozpočtový klon Priepasti, Votrelca a Veci. (POMO)

Recenze (207)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $15,704,614Tržby Celosvetovo $-║ Kostra príbehu okato kopíruje vo veľa veciach hlavne film Votrelec k tomu tam cítiť aj závan filmu Priepasť ale dobre tá vznikla v podstate v tom istom roku takže v konečnom výsledku išlo o určitú konkurenciu než nejaké kopírovanie, vykrádanie námetu. Takže vlna nebezpečných príšer požierajúcich posádku zasiahla aj tento film a v konečnom výsledku to nie je to najhoršie spracovanie, aj keď občas dej skĺzne do banálnosti, prevažne sa tam udrží celkom slušné napätie, kulisy podmorskej základne sú pôsobivé, trikovo na úrovni(veď Stan Winston robil masky) a herci si aspoň to minimum odvedú aj keď ani jeden nám sympatiami srdce nenaplní. /65%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁ TO VŠECHNY CHARAKTERISTIKY HLUBOKOMOŘSKÉHO ŽIVOTA: ŠUPINY, ŽÁBRY... REGENERACI, A OBDOBÍ LATENCE. ALE JE FAKT, ŽE SI TO PAMATUJE, TAKŽE TO VYPADÁ, ŽE MÁ JEŠTĚ JINÉ VLASTNOSTI…" /// To bylo v časech, kdy všechno špatný přicházelo z Ruska… Prozkoumávat potopenou loď je stejně zajímavý, jako bloudit po tý vesmírný. Lekačky a podmořský prostředí celkem baví. Příběh taky není žádná trága, jen je třeba přijmout fakt, že je to taková slátanina několika filmů. Prostě béčko, ve kterým se utopilo dost prachů (navíc). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Pokousal mě kapr. 2.) Thx za titule ,,limbonicart“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Uvedomuejm si, že ste si prešli peklom." - "Prešli?! Stále sme v ňom." Fuj to bolo. Na LEVIATHANA som sa veľmi tešil, keďže mám slabosť pre podmorské horory ako DEEP STAR 6 alebo SFÉRA. Plných 20 rokov (!) sa mi ho však nedarilo vystriehnuť o polnoci na Nove (a na DVD u nás nikdy nevyšiel). Nakoniec som si dávny detský sen splnil až v roku 2010 a musím neobjektívne skonštatovať spokojnosť. Má to síce béčkarský scenár (no aj tak by som rád videl prequel), ale nie béčkarských tvorcov. Režisér robil RAMBA II a COBRU, scenáristi napísali BLADE RUNNERA a SMRTONOSNÚ PASCU, Lawrence Gordon produkoval 48 HODÍN a skladateľa Jerryho Goldsmitha asi tiež predstavovať netreba. Plus božie herecké obsadenie. Peter Weller (ROBOCOP), Hector Elizondo, Ernie Hudson, Richard Crenna, Meg Foster, Daniel Stern, proste krása. K tomu silná atmosféra a miestami skutočne nechutné (to bola poklona) efekty/masky Stana Winstona (len ten koniec na hladine je úsmevný). Na VEC a VOTRELCA to nemá, ale i tak super. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Takhle okatý výcuc těch nejlepších sci-fi horrorů (Vetřelec, Věc) by dneska asi těžko zabodoval. Jenže koncem osmdesátých let tomuhle žánru přálo přece jenom víc (Propast, DeepStar 6) a tak vznikla nečekaně zdařilá popcornovka, zábavná a stále svěží i po tolika letech. Dočkáme se úžasného vizuálu jak podmořské stanice, tak nejrůznějších masek, co se před našimi zraky neustále vyvíjejí. Ušetřeni nejsme ani o chamtivou společnost neváhající obětovat nevinnou krev, zrádce ve vlastních řadách a hlavně o příšeru, která nabírá inteligenci po svých hostitelích a dokáže přežít v nejdrsnějších podmínkách. A když nakonec započítáme slušné obsazení, jež kočíroval béčkový veterán Cosmatos (Rambo 2, Cobra), máme tu záležitost nabíhající téměř na kultovní status. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Maximálne nudný mix Votrelca, Veci, Muchy a Priepasti. Film je to nesmierne uťahaný, ukecaný a na akciu dôjde len v záverečnej 20-minútovke a aj to monštrum Stana Winstona v nej takmer vôbec nevidno. Veľký nepodarok. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Leviathan patří k pozapomenutým titulům svého žánru, po pravdě si ani nevzpomínám, že by ho kdy v minulosti odvysílala nějaká z českých televizních stanic, které jinak s oblibou recyklují kdejaký podřadný šunt. Nutno dodat, že v zapomnění upadl oprávněně. Není tak špatný, aby se řadil ke kategorii guilty pleasure nebo upoutal pozornost svou bizarností. Je jenom zoufale neoriginální, nevýrazný, klišoidní a především nudný. Problém není v hercích ani ve výpravě. Nečekejte oskarové výkony, ale casting odpovídá tomu, co si béčkové sci-fi žádá, a herci odevzdávají přesně to, co je nutné. Interiéry podmořské stanice vypadají obstojně, jenže režisér nemá cit a schopnosti pro vytvoření té správné temné a klaustrofobické atmosféry. Scénář snaživě kopíruje úspěšné sci-fi horory minulé dekády Vetřelcem počínaje a Věcí konče, jenže se moc nenamáhá s logikou a určitě není vynalézavý. Co se vysloveně nepovedlo, je příšera. Když už ji neumí udělat pořádně, aspoň ji neukazuju a pracuji s náznaky. Tu kesonovou nemoc po závěrečném tryskovém úniku ze stanice na mořskou hladinu bych vážně léčit nechtěl... Celkový dojem: 40 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

V roce 1989 se Hollywood ponořil do hlubin oceánu. Začalo to tím, že čerstvě zlatý chlapec James Cameron, tvůrce veleúspěšného TERMINÁTORA a VETŘELCů, ohlásil jako svůj další projekt 60 milionovou podmořskou sci-fi PROPAST a než se nadál, konkurence v předstihu vyprodukovala dva béčkové příživníky, DEEP STAR SIX a LEVIATHANA (přiřazováni sem bývají ještě LORDS OF THE DEEP Rogera Cormana a o rok mladší THE RIFT). LEVIATHAN šel do kin v květnu, čtyři měsíce po DEEP STAR SIX (leden) a tři měsíce před PROPASTÍ (srpen) a narozdíl od nízkorozpočtové DS6 obsazené neznámými herci byl pojatý podstatně velkoryseji. S náklady 24 milionů dolarů (vydělal necelých 16) se blížil polovině rozpočtu PROPASTI a na palubě měl vedle solidního obsazení v čele s Peterem „Robocopem“ Wellerem a Richardem „plukovníkem Trautmanem“ Crennou i Stana Winstona a Jerryho Goldsmithe a za kormidlem pak zkušeného akčního lodivoda George Pana Cosmatose (RAMBO 2, COBRA), který už s Wellerem natočil psychologický horor ZLO NEZNÁMÉHO PůVODU. Příliš se bohužel nepředvedli jinak kvalitní scenáristé David Webb Peoples (BLADE RUNNER, NESMIŘITELNÍ, DVANÁCT OPIC) a Jeb Stuart (SMRTONOSNÁ PAST, UPRCHLÍK), kteří drze a primitivně splácali kdeco - z VĚCI vzali příšeru osvojující si vědomí svých obětí a regenerující se z jediné buňky, uzavřený prostor, odkud není úniku, demoralizovaného velitele a doktora ochotného zničit příšeru i za cenu smrti všech ostatních, z VETŘELCE zase korporaci obětující své zaměstnance pro své zájmy, final countdown a závěrečné znovuobjevení se příšery a - bůh je nezatrať – i její předchozí vyhřeznutí z hrudníku. Celou první půlku se film ukecaně rozjíždí, aby pak hrozně rychle, primitivně a s ultratvrďáckými hláškami na rtech skončil, přičemž monstrum je tuctové. Za herce, dobrou výpravu, pěkné plakáty a z nostalgie za tři. Pro úplnost dodejme, že Stan Winston pracoval na VĚCI a Jerry Goldsmith složil hudbu k VETŘELCI. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Robocop, buranský Marv, Hector Přeučil, Rambův taťka, ten čtvrtý Ghostbuster, ti všichni se postaví Winstonově ani rybě, ani raku (pokud se tedy nestanou její součástí). Mezi standardními plky posádky, spoluvytvářením žánrových klišé a poněkud bezzubým vyvrcholením se možná najde pár působivých jednotlivostí, jenže toto chudému bratříčkovi Propasti, co toužebně kouká po sci-fi hororových kultech Scotta a Carpentera, stačí jen na pinkání druhé ligy s Deep Star Six a dalšími mančafty, co v té sezóně hrály pod vodou. A vážení, pokud neodhalíte do dvaceti minut přeživší této mise, vyšetří vaši hlavu doktor Crenna a výsledky předá palubnímu Hollymu, aby zjistil, jestli jste při smyslech. „Donˈt fuck with Mother Nature!“ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Leviatan je obrovský morský netvor, ktorý sa spomína v Starom zákone kresťanskej svätej Biblie. Toto označenie sa časom stalo synonymom pre označenie veľkých, nebezpečných, mytických oblúd prebývajúcich v morských hlbinách. Avšak "Leviathan" je aj názov film, ktorý v roku 1989 natočil režisér George P. Cosmatos. Je to béčkový horror, ktorý čerpá inšpiráciu z omnoho kvalitnejších snímkov ako sú napríklad Cameronova "Priepasť", Carpenterova "Vec" či Ridley Scottov "Votrelec". Nie je nič originálne, ale mne sa to celkom páčilo. *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tři a kousek. To, že film připomíná slavnější (a lepší) snímky, přece hned neznamená, že je o tolik horší. Leviathan určitě má dobrou atmosféru i sympatické herecké obsazení, jen je škoda, že se těmi zmiňovanými bratříčky a sestřičkami inspiroval tak moc, až to vypadá, že jeho scénáristé prakticky nepřišli s žádným pořádným nápadem. Tedy kromě závěrečné rány pěstí, která je vskutku originální. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Ponor až na dno, atmoška vyšponovaná až na hladinu... Jasně; je to tunel monstróznější, že hloubš už jsou jen protinožci. Jenže když ta parta těžařů, byla příležitostně docela k popukání… A navíc taky ujíždím na vodce, takže vytáhlýho Sixpacka naprosto chápu. Taky bych si dala loka… Virům z Ruska totiž stoprocentně věřím, TY MAJÍ SÍLU! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Hybrid Votrelca, Veci a Priepasti ani zďaleka nedosahujúci kvalít žiadneho z nich, Ale aj tak slušná žánrovka 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pro mě legendární dílo, které jsem léta marně sháněl. Až s vynálezem internetu se mě splnil sen a já mohl v celé své kráse opět spatřit atmosférickou podívanou, která se odehrává na dně oceánu, kde vás nikdo neslyší křičet. Že vám tohle něco připomíná? Asi ano, ale to už je zcela jiný příběh:) PS: Peter Weller pro mě bude vždy nedoceněným akčním hrdinou, který měl smůlu že 80. léta skončila dříve než by jsme si my fanoušci napětí přáli. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pokud by se vám zachtělo nostalgicky posmrkávat u nepříliš profláknutého sci-fi béčka 80. let, "Leviathan" není úplně marnou volbou. Tématicky jde o mix Cameronovy "Propasti" (prostředí podmořské základny) a Carpenterovy "Věci" (zápletka). V hlavní roli hláškující Robocop a najdeme i pár dalších povědomých tváří. Efekty jsou samozřejmě hodně úsměvné, závěr vyloženě vtipný, těžko hledat vůbec nějakou složku filmu, která by neokorala časem... ale nemůžu si pomoct, ta atmosféra měla něco do sebe a navzdory předvídatelnosti jsem se nenudila. O zábavný prvek se postaraly i amatérské titulky - např. kdykoliv mi něco půjde lehce, prohlásím: "kus koláče", a při manipulaci s plamenometem nebudu trousit poznámky o opékání krocana, nýbrž o výuce turečtiny:-D. Doporučuji v poslední třetině příliš nepít, aby vám kofola nevystříkla nosem - hojné WTF momenty by mi kdysi v šerém dávnověku mého dětství přišly parádní, pro dospělého jedince už je té absurdity trochu (trochu moc) přes míru. Ve výsledku spokojenost, nečekala jsem perfektně vypointovanou a řemeslně bezchybnou událost, jen sympatické béčko. 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Jde to po krvi!" ,,Chcete snad říct, že tu je s náma Dracula?" Ano, mix Vetřelce s Věcí vstupuje do kin společně s daleko lepší Propastí a s o něco slabší Deep Star Six. Skvělý Vetřelec vykrádal stejně jako Věc z jiných filmů, tudíž všechny podobnosti Leviathanovi odpustím. Škoda, že Goldsmith zní jen místy strašidelně (ve Vetřelci si vedl zatraceně líp) a S.Winston odvedl jen standardní práci (creatury hezké, ale mohlo jich býti houšť). Podmořská stanice působí velmi věrohodně, chodby, připomínající potrubí, jsou opět jako z Vetřelce (ale kulaté máme i v 2001: vesmírná odyssea) a všemocná (a všehoschopná) Organizace má vše pod kontrolou. Boj posádky s mutujícími spolučleny je efektní a na rozdíl od první části rychlý. Z dokumentárního filmu o tom, jak se těží drahé kovy na dně moře, se postupně stane strašidelné sci-fi. Závěrečné scény přitažené za vlasy musí potěšit každého fanouška B-filmů! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Film, který se snažil dát dohromady Věc, Vetřelce a kdoví co ještě. Ale žádný velký zázrak to nebyl. Bohužel potvůrka uvězněná v alkáči nedostala moc prostoru, moc často se před objektivem neukazovala, takže nemohla nahánět takovou hrůzu. ()

Reklama

Reklama