Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bartu Hughesovi sice patří na Manhattanu dům, ale náhle se objevuje síla, která o něj chce Barta připravit. Na první pohled se zdá nepochopitelné, že by Hughes mohl přijít o rozum, protože jeho protivník stojí sotva za povšimnutí. Vydrží však cokoliv. Může přežít hladomor i výbuch atomové bomby. Prokousat se olovem či betonem. Zdá se, že nikdo není schopen přežít to, co on. Ani Bart Hughes sám není v bezpečí od okamžiku, kdy se v jeho domě usídlila krysa. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (48)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Spíše než horror se jedná o sci-fi. Krysa má sice určitou inteligenci (menší než potkan), ale aby se chovala tak, jak jí předepisuje scénář...nu...to je opravdu z říše pohádek. Dorůstá maximálně 25cm (bez ocasu), ve filmu má ale dobrý půl metr.... Na druhou stranu se o krysách dozvíme spoustu zajímavostí, takže se část snímku promění v přírodopisný dokument. Klady - kamera, hudba, interiér domu, bezútěšně chátrající Robocop, roztomilý hlodavec v detailu, rozsápaná kočka, devastace domu. Zápory - strašení téměř nulové, pár napínavých scén je předčasně uťato, horrorová jízda se nekoná. Ke konci film chvílemi nudí a Robocop se začíná chovat naivně - strkat ruku někam, kam nevidím,...no, no. ,,Miláčku, co se tu stalo?" ,,Měl jsem návštěvu..." ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se děj snímku „Zlo neznámého původu“ jeví jako příliš jednoduchý na to, aby z toho vylezlo něco skutečně pořádného, něco, co by mohlo být hororové, co by mohlo diváka celou dobu zajímat, uhranout jej, ale nakonec se ukáže, že tady měli tvůrci skutečně dobrou ruku a s tím minimem, pro co se rozhodli, vytvořili snímek, který je povedený a dovede ve vás vzbudit strach. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Filmové osmdesátky postavily lidského hrdinu proti nekonečně bizarní škále nepřátel, přičemž zdejší neúměrně vychcaná krysa ještě patří k těm celkem normálním - a to je taky hlavní problém. Snímek je víceméně řemeslně v pořádku a neutápí se v hrdě proklamované trapnosti, ale je většinou hrozně umírněný a nenápaditý. Heroický a drtivě černohumorný závěr naštěstí potvrzuje, že žánrové zařazení ke komedii by bylo na místě, a hodně napravuje předchozí nevýrazné pokusy o tvorbu napětí či vytváření psychického teroru. Sorry jako, ale představa boje na ostří nože mezi dospělým chlápkem a jednou krysou je prostě bžunda, což si Cosmatos stačil ještě včas uvědomit. Slabé 3*. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Uzrál čas se zase na chvíli vrátit k mým oblíbeným zvířecím hororům a tak jako první padla volba na tento starý a mnohými oblíbený krysí kousek. Slyšel jsem na něj dost chvály, ale jaksi přišel na řadu až teď. Mnozí jej označují za absolutní pecku a údajně „hodně reálnou“ záležitost, no já s nimi zas až tolik nesouhlasím, ale to neznamená, že by skutečně nešlo o lehce nadprůměrnou podívanou, kterou by si milovníci animal(s) hororů neměli nechat ujít. Zvláště když ho natočil režisér Cosmatos, jehož filmy mám velice rád (a to hlavně Ramba 2, nebo Rappresaglia). Představitel RoboCopa (Weller) se tu sice místy chová jako úplný debil a místo aby zavolal deratizátory (no nechtěl mít přece zničený celý byt), tak si ho raději následně zdevastuje celý sám, ale tak není se čemu divit. Jeho protivníkem tu byla pěkně mazaná mrcha (pardon) přerostlá krysa, jejíž IQ bylo enormně vysoké (no ani kočka si jí nevšimla), ale tak zas na druhou stranu ta vzestupná míra agrese se mi líbila. Navíc si tvůrci a hlavně kameraman počínali dost rafinovaně, takže divák se u toho skoro vůbec nenudil. Přesto je potřeba se na Of Unknown Origin dívat dost s nadhledem. Trošičku mě mrzelo, že tu více prostoru nedostala „sexbomba“ své doby Shannon Tweed, ale tak jejím úkolem bylo ukázat své vnady a pak rychle přepustit místo jiné „samici“. Pro vytvoření správné atmosféry bylo potřeba, aby byl hlodavec pěkně vychcaný a nenechal se hned chytit na kus „sejra“, což se povedlo a tak zhruba od poloviny filmy začne gradovat napětí i díky záběrům z pohledu zvířete a několika pokusům o „lekací“ scény. Navíc se tu jako bonus dozvíme i několik zajímavých informací o krysách.70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sám doma 0: Sám s krysami na stole. Hororové krysy boli v tej dobe v móde síce nielen v literatúre (Kingova Nočná zmena, Herbertove Krysy), ale aj vo filmoch (Krysy: Noc hrôzy, Deň zvierat), ale len málokedy vznikne niečo vyložene kvalitné. Vlastne si na žiadny ultimátny horor o krysách nepamätám. Tento ním je. To bez debaty. Peter Weller (ktorý takúto brutálnu sódu neschytal ani v RoboCopoch) je strašne veľký sympaťák. Páčilo sa mi, že hoci v tomto filme hral postavu, ktorá sa divákovi ľahko mohla sprotiviť (na prvý pohľad trochu arogantný pracháč), on ju poňal ako normálneho chlapíka, s ktorým si môžete pokecať o všeličom a ktorý sa nad nikoho nevyvyšuje (naopak, viac ho baví pokec s údržbárom, než s draho oblečenými kolegami v práci). Snímke výdatnou mierou okrem Petra, parádneho domu a nechutných a hororových krysích scén, výraznou mierou pomáha depresívna atmosféra ponurého veľkomesta (také poňatie amerických veľkomiest bolo v 80. rokoch obľúbené – Maniac Cop, Terminátor). Uznávam, že krysa sabotujúca šeky je už trochu moc, nie sú nedostatočne ukázané jej rozmery (raz vyzerá ako polmetrový mutant, inokedy ako normálny potkan) a občas sú hrdinove reakcie na strety s ňou až smiešne hysterické (ale tak zas ja by som asi vrieskal rovnako...). A hoci ju stále chce zabiť (aj vlastnoručne, nielen jedom a pascami), tak vždy, keď sa mu naskytne krysa na dotyk, tak s revom utečie. Ale i tak skvelý horor s parádnou atmosférou. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (3)

  • Film obsahuje odkazy aj na iné slávne súboje človek versus zviera. Bart Hughes (Peter Weller) číta knihu "Moby Dick" a neskôr sleduje v televízii film Starec a more (1958). (beso74)
  • Kniha, při jejíž čtení vyruší "záporák" hlavního hrdinu a kterou on poté vztekle mlátí do stropu, je "Moby Dick" od Hermana Melvilla. (dokec)

Reklama

Reklama