Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Již po desáté se setkáváme s Enterprise a její posádkou. Tentokrát se účastní mírové mise na Romulus, jelikož se tamní obyvatelé rozhodli uzavřít s Federací mír. Po příletu na planetu ale vyjde najevo, že jejich skutečným úmyslem je zničení Země. A tak se kapitán Picard setká s dosud nejnebezpečnějším protivníkem - Nemesis. Vedle sedmi hlavních hrdinů se objeví i nová nebezpečná rasa Rémanů, mezi nimiž je i klon kapitána Pickarda - Shinzon, který je novým vůdcem Romulů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Závěr Generation ságy se snad ani nemohl podařit lépe! Pravda, příběhu tak trochu chybí monumentalita a osudovost borgských epizod seriálu, ale souboj kapitána Pickarda se svým vlastním já v jiném těle stojí za to. Remové zatím stáli na okraji celé série, takže je dobře, že se jim konečně dostává prostoru. Byť asi nemusím zdůrazňovat, že nemají zrovna kamarádskou náladu a s Federací mají plány vskutku nehezké. Příběh má sice nádech seriálovosti, ale díky konfliktu dvou hlavních mozků na obou stranách získává ten pravý velkofilmový říz. Navíc režisér Stuart Baird neopomněl to, co my, ST+, máme tak rádi – lehký humor a nadsázku pro "zvané", velkolepý souboj hvězdných lodí (bitva Enterprise a Scimitaru patří mezi to nej v celé historii Hvězdné štrapáce) a parádní gradaci intergalaktického napětí... Navíc přidal revoluční novinku v podobě výsadku, uskutečněného ne pěšmo, jak jsem ve Star Treku zvyklí, nýbrž prostřednictvím futuristického Offroadu. A že nezůstane jen u projíždění je snad jasné. Ke všemu přispěl jeden z posledních Mohykánů staré školy soundtracku Jerry Goldsmith opravdu výtečnou hudbou. Velmi mě mrzí, že předchozí díl Insurrection poměrně zaslouženě propadl, a tak neměl našinec příležitost vychutnat si lahůdkovou "bodku" za Star Trek Generation na stříbrném plátně. Spíše 4,5*, ale z úcty k tomu, co Generace dokázala, zaokrouhluji nahoru... Z bonusového materiálu na DVD bohužel jasně vyplývá, jak moc se na podobě filmu podepsalo studio Paramount, které (jak nápadně naznačuje režisér Baird) donutilo tvůrce vystříhat některé důležité scény. Zajímavý je i alternativní konec v sekci vystřižené scény, který jasně napovídá, že Nemesis neměla být jistou konečnou pro Next Generation. Narozdíl od nakonec použitého konce. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Začátek byl skvělej. Pěkně svižná akce, kapitán Picard jako rozpustilej řidič supervozítka pobavil, v takový náladě ho často nevídáme. Hned na to honička s emzáckejma domorodcema - parádní... Postupem času se ale film víc a víc podobá seriálu, což mě po tom pro Star Trek netradičnim nástupu trochu zklamalo, nicméně je to pořád nadprůměrně kvalitní sci-fi. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

I přes nadbytek akce (nejakčnější díl) místy kapičku nudí. Tom Hardy jako Shinzan je Patricku Stewartovi více než rovnoceným soupeřem, ostatní herci se raké snaží. Celkově na 3 a půl, ale na konci flákne každého přes nos tak nehorázná vlna nostalgie, když nová Enterprise stojí v doku, ze kterého v roce 1979 vylétla ta stará. Loučím se stejně jako jsem začínal. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Další skvělé pokračování mého milovaného Star Treku. Dost se mne dotklo, že je uváděn až na videu (já ty distributory nenávidím). Trochu jsem zklamán akčními scénami, které buď jsou natočený rutině nebo hůř nudně, i když závěrečná kosmická bitka je špica. Proč vyměnily režiséra a představitele poručíka Rikera za rutinéra Bairda je záhada. Dabing se povedl, jen nechápu proč Bohdan Tůma dabuje Data když zpívá (král českého dabingu to moc neumí na rozdíl od Spinera). Doufám, že toto není poslední filmové setkání s Novou generací. Žijte dlouho a šťastně. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Víc už nezáživnost Nové generace podtrhnout nemohli. Baird se sice tak nějak staromilsky snaží, aby měla Nemesis aspoň trochu "koule", ale unylý záporák (to jsem se měl toho plešatýho vykuka a jeho šedivýho klauna jako bát?) a seriálem páchnoucí zápletka to všechno zdařile posílají do pozice vcelku nudného a snadno zapomenutelného průměru. Navíc mě s každým dalším filmem o Picardově posádce silně iritovalo navazování na děj z televizní obrazovky. Namísto toho, aby se filmy snažily lovit diváky i mimo zástup Trekkies, nesmyslně hrají všechno na vlastní branku. Imho zasloužené komerční fiasko, které zapříčinilo velké změny. Díky bohu za ně. Takhle už rozhodně ne. Ale výsadek v off-roadu byl hoodně hezký. To zase jo. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Natáčelo se od 28. listopadu 2001 do 9. března 2002 v Kalifornii. (Varan)
  • Všechna romulanská i remanská jména ve filmu jsou odvozena ze starých čínských jmen. (mirliflore)

Související novinky

Star Trek XI

Star Trek XI

28.02.2007

Jedna z nejoblíbenějších sérií všeho možného, od seriálů přes hry na nejrůznější konzole až po filmy, se dočká dalšího filmového pokračování. A kdože se ujme režie? Spolupracoval jako režisér a… (více)

Nemesis konečně na plátně

Nemesis konečně na plátně

16.08.2006

Kolik nevděku a nepublikovatelných výrazů padalo na hlavy distributorů v době, kdy se film Star Trek: Nemesis u nás neobjevil v kinech, ale rovnou putoval na video. Po čtyřech letech však všechny… (více)

Reklama

Reklama