Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Již po desáté se setkáváme s Enterprise a její posádkou. Tentokrát se účastní mírové mise na Romulus, jelikož se tamní obyvatelé rozhodli uzavřít s Federací mír. Po příletu na planetu ale vyjde najevo, že jejich skutečným úmyslem je zničení Země. A tak se kapitán Picard setká s dosud nejnebezpečnějším protivníkem - Nemesis. Vedle sedmi hlavních hrdinů se objeví i nová nebezpečná rasa Rémanů, mezi nimiž je i klon kapitána Pickarda - Shinzon, který je novým vůdcem Romulů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (252)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný velký příznivec ST a tenhle film bych si asi nebýt mýho syna nepůjčil, ale byl jsem velmi příjemně překvapen. Dost temná atmosféra, výborný scénář, triky, herecké výkony ... prostě od tohohle druhu filmu se těžko dá čekat víc. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

So zápletkou by si hravo vystačila jedna epizóda TV seriálu, ale skvelé formálne spracovanie nám dáva vedieť, že to s nami tvorcovia myslia dobre. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vše co Trekkie hledá, tady najde, ale tenhle film je tak povedený, že by jím neměl pohrdnout ani ten, kdo ST buď nemiluje nebo dokonce ani nezná. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Se zármutkem a bolestí v srdci se další trekkie loučí s TNG...loučení je to nelehké, ale díky práci všech zásadních osob krásné. Sice ne tak skvělé jako by mohlo být, s pár scénami které vypadají jako kdyby patřily do seriálu a ne na stříbrné plátno, ale na druhou stranu obsahující záběry, pro které stojí za to zemřít;) Humorné vložky ze začátku filmu působí jako krapet křečovitá snaha vzít konec té dlouhé pouti s lehkým srdcem, celá Nemesis však díky tomu působí nesourodě a...no prostě by to s větším rozpočtem asi šlo udělat lépe. Ale stejně - komu při prvním odmaskování Scimitaru nespadla čelist, není trekkie:) Nebude to největší díl, nebude to ani nejsilnější díl, nebude to ani díl s nejkrásnější hudbou...ale bude Datův a bude nejsymboličtější. A co říct na závěr? Kdo při závěrečném pohledu na Enterprise v místě, kde jsme se s ní potkali poprvé, za doprovodu té hudby, která tu byla už tenkrát...však vy mi rozumíte;) 80%, ale moje láska ke Star Treku v tom sehrála svoje. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $43,254,409Tržby Celosvetovo $67,312,826║ okrem slušne vygradovaného deja poteší aj slušná dávka akcie /70%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Závěr Generation ságy se snad ani nemohl podařit lépe! Pravda, příběhu tak trochu chybí monumentalita a osudovost borgských epizod seriálu, ale souboj kapitána Pickarda se svým vlastním já v jiném těle stojí za to. Remové zatím stáli na okraji celé série, takže je dobře, že se jim konečně dostává prostoru. Byť asi nemusím zdůrazňovat, že nemají zrovna kamarádskou náladu a s Federací mají plány vskutku nehezké. Příběh má sice nádech seriálovosti, ale díky konfliktu dvou hlavních mozků na obou stranách získává ten pravý velkofilmový říz. Navíc režisér Stuart Baird neopomněl to, co my, ST+, máme tak rádi – lehký humor a nadsázku pro "zvané", velkolepý souboj hvězdných lodí (bitva Enterprise a Scimitaru patří mezi to nej v celé historii Hvězdné štrapáce) a parádní gradaci intergalaktického napětí... Navíc přidal revoluční novinku v podobě výsadku, uskutečněného ne pěšmo, jak jsem ve Star Treku zvyklí, nýbrž prostřednictvím futuristického Offroadu. A že nezůstane jen u projíždění je snad jasné. Ke všemu přispěl jeden z posledních Mohykánů staré školy soundtracku Jerry Goldsmith opravdu výtečnou hudbou. Velmi mě mrzí, že předchozí díl Insurrection poměrně zaslouženě propadl, a tak neměl našinec příležitost vychutnat si lahůdkovou "bodku" za Star Trek Generation na stříbrném plátně. Spíše 4,5*, ale z úcty k tomu, co Generace dokázala, zaokrouhluji nahoru... Z bonusového materiálu na DVD bohužel jasně vyplývá, jak moc se na podobě filmu podepsalo studio Paramount, které (jak nápadně naznačuje režisér Baird) donutilo tvůrce vystříhat některé důležité scény. Zajímavý je i alternativní konec v sekci vystřižené scény, který jasně napovídá, že Nemesis neměla být jistou konečnou pro Next Generation. Narozdíl od nakonec použitého konce. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Po skvělím filmech ze začátku Star trekovské série (Khanův hněv, Cesta domů) a i po novějších počinech (První kontakt a slabší Vzpoura) se ukazuje, že původní snaha ST filozofování a rozhovoru( a celkového poselství ) silně převažující nad akcí je bohužel dnes (nejspíše kvůli snaze přilákat lidi a vydělat peníze) naprosto změněna a v některých chvílích rozhovoru vůbec nic neznamenají. Kdyby však akce byla kvalitní a silně zábavná nebylo by to tak hrozné, ale bohužel opak je pravdou... Doufám, že v případě dalšího dílu nebude vkládán "obrovský" rozpočet, ale že se za málo peněz udělá dost muziky a znovu obnoví filozofie série a film se (díky věrným fanouškům treekies) zaplatí. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

No tak nevim... Není to špatný film, to jistě ne, ale těch záporů je prostě až moc - místy extrémní rozvleklost svědčící o tom, že by se příběh celého filmu vešel do jednoho dílu seriálu, a taky spousty logických i fyzikálních chyb... Přesto důstojné zakončení jedné velikánské legendy. Leč takovéhle filmy pro filmy mi přijdou trochu dost zbytečné. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Klasická archetypální bitva o záchranu všech je křížena s dokonalým morálně-odpovědným dilematem, Enterprise dostává nejstylovějšího nepřítele kompletní filmové série a celá romulanská zápletka je tak temně podaná, že jsem se nestačil divit tomu, že právě tahle posádka začínala v nevydařených Generations. Nová generace se těžko mohla rozloučit lépe. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nie som žiadny extrémny trekkies, ale vzásade viem, o čo ide (a nevadí mi, keď sa mi ľudia smejú za to, že Hlboký vesmír 9 je môj najobľúbenejší stratrekovský seriál). Z celovečerákov ma bavil len hororový (!) Prvý kontakt s Picardom. Vzbura bola veľké sklamanie, ale nebolo to nič oproti mizernému Nemesisu. Vám sa možno bude páčiť, ale mne sa teda nepáčil vôbec a faktom zostáva, že bol taký extra zlý/neúspešný, že vlastnoručne zavraždil celú ságu a najbližšieho filmu sme sa dočkali až o 7 (!) rokov neskôr. Tešil som sa aspoň na Rona Perlmana, ale jeho beztak divoký vzhľad je zamaskovaný na nepoznanie. Akcie je minimum a je hrozná. Atmosféru som nezaregistroval a výprava s trikmi na úrovni televíznej epizódy (do čoho sa preboha prepadol 60-miliónový rozpočet? Na honoráre?). Príbeh nezáživný, dokonca i doteraz také sympatické postavy sú v tejto časti úplne nezaujímavé, detto ich hereckí predstavitelia (vrátane bezradného Patricka Stewarta). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Posledni cesta Pickarda a spol. Po Prvnim kontaktu nejlepsi film s novou posadkou. Mame tu docela zajimavou zapletku, film oproti minulymu dilu min komickej a v druhy polovine docela temnej, navic se uzavrou osudy nekolika hlavnich postav a i kdyz prvni pulka se nese spis v duchu "o co tu jde" nez nejaky velky akce, i ta dokaze zaujmout, no a pak tu je samozrejme pulka druha, kde se to bez prestani rube, souboje, prestrelky, bitvy lodi. To vse s paradnima trikama, o fous dynamictejsi hudbou nez u jinejch dilu a skvele natocenou akci. A samozrejme starejma znamejma sympatickejma postava. Paradni ST film za lepsi 4*. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Akta X - Film se Star Trek: Nemesis nezbavil některých seriálových nešvarů, ale přeci jen se ze svého seriálového formátu dokázal vymanit líp, než většina ostatních novějších ST filmů. Slušná výprava a triky, objemná porce dobrodružství a zábavy jsou u ST už dnes spíše standardem, no aspoň trochu plnohodnotnější příběh se do filmů poslední dobou moc nedostal. Malá zajímavost, původně určený režisér Nick Meyer, režisér dvou úspěšnějších ST filmů (2, 6), byl po žádosti o nový scénář odvolán. Film doslova přetéká odkazy na starší díly, různými štěky herců (Whoopi, Mulgrew) z ostatních sérií nebo z některého ze starších dílů TNG, ale nikdy to nenabyde takových rozměrů, aby to člověku neznalému všeho okolo ST zamotalo hlavu nebo narušilo sledování. Spíš si toho většinou nevšimne, protože se jedná o přirozeně zapojené součásti příběhu. K ději, nejedná se o nic převratného, ale napětí i akce je udržena až do konce, hluchých míst člověk moc nepotká a je příjemné podívat se zase a naposledy na staré přátele. Jen mi vadí, že na konci se Datův vývoj doslova anuluje, protože tu písničku, kterou si tam potom broukal, tu si zpíval v pilotním dílu Nové Generace, neboli 15 roků před ST: Nemesis. A i to je ukázka, že je to naprosté zakončení seriálu s Picardem, protože to je obrovský zásah do linie příběhů a náběh na opisování. Ale vůbec netuším, proč Nemesis vydělala úplně nejmíň ze všech ST filmů (asi že ji nepustili do kina). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Když jsem naposledy potkal sám sebe, tak jsem se fikaně přechytračil tak, že se z toho přestal točit Měsíc. Picardův souboj se svou vlastní DNA má však dalekosáhlejší význam pro mír ve vesmíru a já to plně respektuji. Poslední Picardovu a Datovu filmovou akci jsem si zkrátka dokázal užít i přesto, že ani pružné hranice sci-fi logiky nedokázaly pojmout některé nabídnuté nesmysly. Mně však stačilo přesunout veškerou energii z mozkových závitů do očních bulv a další startrekovská spokojenost byla na světě. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Osobní duel tomu dodává šťávu, která všem filmům Nové generace tak zásadně chybí. Že by to bylo výrazně chytré, jsem už vzdal - to prostě zmizelo ve vesmíru s panem Spockem a Pickard to nepřinese. Kdyby se poslední půlhodina nerozplizla do stereotypního, nudného a naprosto mimo ducha sled akčních scén, tak bych uvažoval o vyšším hodnocení. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

I přes nadbytek akce (nejakčnější díl) místy kapičku nudí. Tom Hardy jako Shinzan je Patricku Stewartovi více než rovnoceným soupeřem, ostatní herci se raké snaží. Celkově na 3 a půl, ale na konci flákne každého přes nos tak nehorázná vlna nostalgie, když nová Enterprise stojí v doku, ze kterého v roce 1979 vylétla ta stará. Loučím se stejně jako jsem začínal. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V rámci celé filmové série ST tvoří Nemesis mírný nadprůměr daný ale částečně logickým vývojem žánru a možnostmi trikových technologií. Ze svých sourozenců z poslední doby je zřetelně slabší než První kontakt a jasně lepší než Vzpoura. Se scénářem mám trochu problém, ale Nemesis srážejí především tradiční nedostatky série. Snad s vyjímkou Prvního kontaktu jsem se u ostatních ST filmů nemohl zbavit dojmu, že jde pouze o rozšířenou televizní epizodu s jasně danými a neměnnými charaktery i schématem... Celkové hodnocení 65 %. Stále čekám na opravdu velký dramatický, strhující příběh. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chudáci maskéři, zase museli den co den vstávat do háku ve tři ráno.. Je to už pár světelných let, co jsem sledoval seriál, takže jsem nyní musel naskočit do rozjetého vlaku a znovu si osvěžoval tváře (pan Dat) i slovník (fotonové torpédo, vlečný paprsek) Roddenberryho vesmírných Dušínů nové generace. Než mě trekkie průvodčí z vlaku vyhodil, užil jsem si docela temnou jízdu bez zastávek a byl rád, že jsem mohl chvíli posedět v kupé se začínajícím Tomem Hardym, jakožto železářství doposud nenavštivším Pinheadem v Rossiho motocyklistické kombinéze (Shinzon).. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Víc už nezáživnost Nové generace podtrhnout nemohli. Baird se sice tak nějak staromilsky snaží, aby měla Nemesis aspoň trochu "koule", ale unylý záporák (to jsem se měl toho plešatýho vykuka a jeho šedivýho klauna jako bát?) a seriálem páchnoucí zápletka to všechno zdařile posílají do pozice vcelku nudného a snadno zapomenutelného průměru. Navíc mě s každým dalším filmem o Picardově posádce silně iritovalo navazování na děj z televizní obrazovky. Namísto toho, aby se filmy snažily lovit diváky i mimo zástup Trekkies, nesmyslně hrají všechno na vlastní branku. Imho zasloužené komerční fiasko, které zapříčinilo velké změny. Díky bohu za ně. Takhle už rozhodně ne. Ale výsadek v off-roadu byl hoodně hezký. To zase jo. ()

Související novinky

Star Trek XI

Star Trek XI

28.02.2007

Jedna z nejoblíbenějších sérií všeho možného, od seriálů přes hry na nejrůznější konzole až po filmy, se dočká dalšího filmového pokračování. A kdože se ujme režie? Spolupracoval jako režisér a… (více)

Nemesis konečně na plátně

Nemesis konečně na plátně

16.08.2006

Kolik nevděku a nepublikovatelných výrazů padalo na hlavy distributorů v době, kdy se film Star Trek: Nemesis u nás neobjevil v kinech, ale rovnou putoval na video. Po čtyřech letech však všechny… (více)

Reklama

Reklama