Hořící kříže

Drama / Thriller

USA / Japonsko, 1988, 127 min

Costa-Gavras

Bill Conti

Rozpočet $19miliónovTržby USA $25,816,139Tržby Celosvetovo $-(6.12.2008)

Pro mě rozhodně překvapivě pojatá variace na filmy jakými jsou např. THE KLANSMAN nebo THE MISSISSIPPI BURNING. Tentokrát se totiž dostaneme přímo do rodiny jednoho z předních vůdců jižanské organizace (o Ku-Klux Klan se,myslím si, nejedná). Tady se ale projevují první nešvary scénáře - Costa - Gavras chce prostě film dovést k celkem jasně předvídatelnému konci, takže nad některými rozhodnutími hlavních postav (hlavně asi ústředního záporňáka) zůstává rozum stát. Na druhou stranu ale kladně hodnotím reálie, které jsem v jiných filmech neviděl : nekompromisní odmítnutí SA-manů v hnědých košilích s hákovými kříži na rukávech, profil některých členů organizace - často se jedná o farmáře, kterým americké banky (v drtivé většině vedené samými židy) vzaly skoro všechno. Právě tyto drobnosti táhnou film, který pohřbívá slabší scénář, nahoru a výsledkem tak je zajímavé drama, které i přes dvouhodinovou stopáž nenudí.(28.1.2010)

Ako dráma celkom obstojná vecička. Ale ako thriller slabo podaný.(8.2.2011)

Costa-Gavras nedokázal sladit linii vyšetřovací a linii dramatickou, ve které se rozervaná agentka na jednu stranu snaží dovést pátrání k dobrému konci, ale na druhou stranu řeší vztah k rodině hlavního záporáka a i k samotnému Berengerovi. Tady to trošku kulhalo, zejména díky hlavní představitelce. Na druhou stranu potěší pokus o jakousi vyváženost, kdy nejsou členové KKK popisování bezvýhradně jako vraždící zvířata, ale zkrátka jako jižanští usedlíci vychováváni svými předky k určitému postoji. 60%(7.5.2012)

Tento film je dle zajímavého scénáře naprosto nevybroušený diamant francouzského režiséra řeckého původu Costa - Gavrase. Film táhne jen Tom Berenger, mít v rukou scénař renomovanější režisér mohlo to dopadnou mnohem mnohem lépe. Zdlouhavou dvouhodinovou texaskou scenérii se snaží hudbou zachraňovat B. Conti, ale snímek není tak kontroverzní jak se snaží tvrdit obsah. Na rasismus je sice zde pár narážek, ale jde spíše o průměrné psychologické drama se standartním výkonem T. Berengera a je zde i známá postavička z ¨MLČENÍ JEHŇÁTEK¨ T. LevineI, takže z nostagie dávám 4 * * * * .(8.9.2011)