Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willy Brown (Vincent Gallo) právě po pěti letech opustil brány nápravného ústavu. Celou dobu však rodiče udržoval v omylu, že dělá přísně tajnou práci u CIA. Před sebou tak má tři úkoly. Nejprve musí najít vhodné místo, kde si může ulevit. Poté unese dívku Laylu (Christina Ricciová) a přiměje ji, aby před nic netušícími rodiči (Anjelica Hustonová a Ben Gazzara) sehrála jeho snoubenku. Nakonec si hodlá vyřídit účty s fotbalovým hráčem týmu Buffalo Bills, jehož špatný výkon dal do pohybu události vedoucí k někdejšímu Billyho zatčení. Výstřední černá komedie Osudová sázka skýtá zajímavý pohled na život jedné zkrachované existence. (Cinemax)

(více)

Recenze (138)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, v ktorom môže divák na nejaký zmysluplný dej pokojne zabudnúť. Vyslovene ide len o to zabávať sa na ústrednej dvojici (najmä chlapík bol trieda) a vychutnávať si tak jednotlivé absurdné situácie, ktoré vyplývali z konania týchto postáv. Hlavne návšteva u rodičov nemala chyby, to som išiel skoro do kolien. Smutné, no pritom sa nedalo tomu nezasmiať, skrátka zvláštne, originálne, zaujímavé, podmanivé... A vôbec najlepší bol záver. 85/100 ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Vincent Gallo je děsnej filmař - jednak ten film je dějově šíleně chudej a je to nehorázně natahovaný a celou dobu se to tváří děsně evropsky - rozuměj umělecky - ale přitom je to fakt k nevydržení jednak tím šíleně pomalým tempem ale kapitolou sama pro sebe je právě pan Gallo. On je hlavní postava celýho tohoto mimořádně prudivýho díla - Gallo je podle mě přesvědčen o své výjimečnosti a nejspíš i genialitě a proto nám to dává citelně pocítit - je to neuvěřitelně sebestředný a nesympatický chlap, alespoň teda ta postava, kterou hraje, ale podezřívám pana Galla, že to ani není herec, ale že hraje sám sebe. Když jsem před lety viděl jeho druhý režijní opus Brown Bunny, tak se jeho herecký projev mnoho nezměnil ani jeho režijní "metoda", která spočívá v tom, že předvádí, jak jeho postava (či on sám) neuvěřitelně trpí, a my máme dvě možnosti, buď s ním soucítit a nebo to s odporem sledovat a odsoudit jako protivnou exhibici a pózu - na mě to teda působilo právě jen jako nechutná exhibice Gallovy "geniality", jinými slovy jeho vlastního přesvědčení o své výjimečnosti. Filmařsky ale opravdu nic povznášejícího ani originálního - a sám Gallo je vrcholně nesympatický, a jeho postava, no prostě děs - byl to prostě tyran a pozér k nevydržení. Takže nikdy více tento majstrštyk nechci vidět. Fakt ne. Jediný, co se dá pochválit je výkon Christiny Ricci, která Galla s přehledem strčí jako herečka do kapsy, jedině díky ní se to jakž takž dalo přežít a potěšil i miniaturní výstup šíleného Mickeyho, kterému stačí jediná scéna, aby rozehrál svoji typickou charismatickou záležitost -nenucená mimika obličeje a utahaná kadence slov - a přesto zaujme daleko více než se to povedlo Gallovi na ploše celého filmu. ()

Reklama

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu veřejný přiznání své úchylnosti, ale je fér napsat, že jsem již po několikátý v životě a tentokrát obzvlášť cítil určitou míru souznění v Vincentem Gallem. Je téměř nepochybné, že jde o skvělého a invenčního filmaře a přirovnání k Jarmushovi není úplně mimo mísu. Osudová sázka může zprvu vypadat jako samoúčelná a nudná macho masturbace, ale při troše trpělivosti se prokoukáte k velmi křehké a citlivé zpovědi osamoceného dospívajícího muže. Oba dva (Vinc i Christí) hrají bezvadně, ve filmu se nikam nespěchá a spousta slov je nahrazena pohledy a doteky. Až se nebudete příště moci vychcat, zkuste zahodit přetvářku a dejte šanci životu. Postava otce a závěrečná scéna v klubu velmi skvělé. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Příjemně depresivní sychravá atmosféra, hnusný charakter hlavního hrdiny (vlastně všechny postavy jsou zde více či méně nesympatické), trochu vleklý a jednoduchý, ale přesto poměrně originální//ujetý děj a slušná obrazová stránka s několika opravdu povedenými momenty. Celkově film, který stojí za zhlédnutí - s tím, že ten konec vás buď nasere nebo dojme - záleží na náladě... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že pan Malarkey už tady to své odkomentoval, tak teď ještě s dovolením já. Především musím uvést na pravou míru některé Malarkeyovi slova. Ano, smsky lítaly jak divý a už teď se bojím cifry na složence od T-Mobilu. Nicméně já psal, že ten táta vojede holku vlastního syna, ale že vojede toho psa, to psal Malarkey, jenom aby jste věděli a udělali si obrázek, jak mě, posledního slušnýho a nevinnýho chlapce v týhle zemi Malarkey kazí. Samotný film vůbec nebyl divnej, byl vtipnej. On by mohl být i dramatickej, ale vzhledem k tomu že hlavní hrdina, mimochodem neskutečnej nervák, mě byl sympatickej asi jako poblitej bezdomovec, těžko jsem mohl ten jeho příběh nějak prožívat. Naopak, stačilo hned na začátku vidět jak se chová k ženský a litoval jsem, že neměl koupený lístky na první plavbu Titanicu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Postava profesionálneho hráča amerického futbalu menom Scott Woods (Bob Wahl) odkazuje na skutočného hráča Scotta Norwooda, ktorý v drese Buffalo Bills pokazil záverečný kop vo finále Super Bowl XXV. (MikaelSVK)
  • Auto, kterým jezdí Layla (Christina Ricci), je Toyota Corolla AE86, jinak také nazývaná Toyota Sprinter Trueno ve verzi Coupé. (lskala)

Reklama

Reklama