Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willy Brown (Vincent Gallo) právě po pěti letech opustil brány nápravného ústavu. Celou dobu však rodiče udržoval v omylu, že dělá přísně tajnou práci u CIA. Před sebou tak má tři úkoly. Nejprve musí najít vhodné místo, kde si může ulevit. Poté unese dívku Laylu (Christina Ricciová) a přiměje ji, aby před nic netušícími rodiči (Anjelica Hustonová a Ben Gazzara) sehrála jeho snoubenku. Nakonec si hodlá vyřídit účty s fotbalovým hráčem týmu Buffalo Bills, jehož špatný výkon dal do pohybu události vedoucí k někdejšímu Billyho zatčení. Výstřední černá komedie Osudová sázka skýtá zajímavý pohled na život jedné zkrachované existence. (Cinemax)

(více)

Recenze (138)

Valdorffun 

všechny recenze uživatele

Malý nenápadný film, s velmi netypickým romantickým příběhem. Zapomeňte na nějakého Hugha Granta s jeho trhlým úsměvem, Vincent Gallo nic takového nepotřebuje. Jemu stačí nadávat, být necitlivý a násilný, a přesto je více uvěřitelný a zároveň i baví. Scény okolo bowlingu dokazují Gallův nepsorný režisérský talent, škoda jen, že netvoří více, měl by jistě co sdělit. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Inu, když jsem sledoval počáteční scénu se snahou hlavního hrdiny najít vhodné místo na vymočení, nestačil jsem nevěřícně koulet očima a kroutit hlavou. To bylo opravdu velmi velmi ujeté. Já bych si s tím servítky nedělal a místo bych si našel hned, ostatně i Billy měl spoustu možností, které nevyužil. Pak se ale rozjel čím dál tím více zajímavý příběh, který byl dobrou sondou do rodinné výchovy a vlivu špatných rodičů na utváření života svého dítěte, jeho povahu, chování a sebevědomí. Matka žije pouze fotbalem a syn je pro ní příteží, otec nevyzpytatelný rapl, z kluka labilní poděs, který by v záchvatu vzteku byl snad schopen i zabít, avšak ve svém jádru není zlým člověkem. Příběh patřičně obohacuje sympatická Christina Ricci a romantická linie mezi ní a Vincentem Gallo dodává snímku ten pravý šmrnc. Ke konci je film také řádně napínavý a v tu chvíli jsem již pomýšlel i nad 5*, ale dám raději poctivé 4*, než mírně nadsazených pět. Každopádně velmi dobrý počin. ()

Reklama

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Jak můžou rodiče zkurvit celý život? Vincent Gallo hraje velmi uvěřitelně chlapíka, jehož jediná hodnota je omezena na bowlingovou skříňku. Ironický a velmi bizardní snímek, který mě zprvu obtěžoval svými zbytečně dlouhými scénami a nulovou dynamikou. O postavě Christiny Ricci si těžko lze něco myslet, když se o ní až do konce filmu nic nedozvíme a důvody proč zůstává s hlavním hrdinou jsou rovněž dosti bizardní. Strach se mění v lítost a poté v lásku? Ale právě tápání po těchto motivech mi donutilo k takovému zamyšlení nad snímkem, které zřejmě Gallo chtěl. Pár scén je geniálních (bowling, "postelová" scéna v motelu a fantasie ve strip baru). ()

Othello 

všechny recenze uživatele

To jsou věci. Buffalo '66 v lecčem naplňuje pejorativní obsah pojmu "filmový art", a to zejména tím, jak si podpírá příběh na základě naprosto nesmyslných, atypických a neuvěřitelných situací a motivací, jen aby byl. Nad vodou to ale drží hlavně kamera, jistá poťouchlost a naprosto bravurní, geniální konec, který mě pobavil, potěšil a stimuloval jak v poslední době máloco. Možná tomu i dopomáhá fakt, že Vincent Gallo hrál fakt sám sebe. No považte, po dokončení filmu řekl o kameramanovi Lance Acordovi, že jenom mačkal tlačítka, je to člověk bez nápadů, jakékoli estetické vize a v zásadě všechna uznání ke kameře by měla směřovat k režisérovi. Kameraman se ostatně měnil ještě předtím, za kameru se chtěl postavit sám Gallo, ale studio bylo proti. O Christině Ricci prohlásil, že je bezduchá loutka a hubu si otevřel i na Angelicu Huston, kterou vinil z neúspěchu filmu na Cannes. Zároveň během natáčení trval na využití 35 mm poloprůhledného filmu (jaké byly například diapozitivy), ačkoli si nezjistil, zdali ještě jsou někde schopný tento film vyvolat. V neposlední řadě využíval filmový rozpočet asi jako Tommy Wiseau - z 1,5 milionového celkového budgetu vyhodil 20 táců jen za paruku pro Angelicu Huston a 100 litrů musel přinést v hotovosti v papírovém sáčku Mickeymu Rourkovi (jež byl tehdy na naprostém dně) za jeho minutu a půl dlouhé posezení před kamerou. Gallovi se nakonec podařilo naplnit svou uměleckou míru svým dalším kusem Brown Bunny, kde přesvědčil svou tehdejší přítelkyni (a úžasnou herečku) Chloe Sevigny k nepředstírané on-shoot felaci, kterou zařadil do filmu a tím ji na dlouhá léta úplně odepsal z herecké asociace, což znamená téměř ze světa filmu. V jeho komplikované filmařské historii se tak alespoň ona stala jediným členem štábu, se kterým kdy byl spokojen. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Jednoduše: nádhera. Pro mě jeden z nejlepších amerických filmů posledních deseti let. Smutný a vtipný zároveň, až divák žasne, jak se to Gallovi povedlo. Že by si tímto snímkem vyřizoval nějaké účty s rodiči? Ehm, kdo z nás by něco takového taky s chutí neudělal? Jeho postava je takový loser! Dojemný i dětinský ve své zavilé touze po pomstě, v nitru však neustále pochybující, stavící se do role drsňáka, která mu zatraceně nejde. Takový drsný klaun. A potká ho obrovské štěstí: dívka, která jeho vražednou (a zároveň sebevražednou) misi poněkud... zmodifikuje. Hle -- rázem je pro co žít. A pomsta už to není. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Auto, kterým jezdí Layla (Christina Ricci), je Toyota Corolla AE86, jinak také nazývaná Toyota Sprinter Trueno ve verzi Coupé. (lskala)
  • Vincent Gallo kromě režie napsal i hudbu. (Witta)

Reklama

Reklama