Reklama

Reklama

V jednom království žila se svým otcem krásná princezna Kateřina (M. Kuklová), která měla vzácný dar. Když se usmála, padaly jí ze rtů růže, když ale plakala, z očí jí tekly pravé perly. Po příchodu nové královny (R. Merunková), chamtivé macechy, na zámek, to ale vypadalo s Kateřinou zle. A co teprve, když se do ní zamiloval král Jan (P. Svoboda) ze sousedního království! Jak to v pohádkách bývá, nakonec všechno dobře dopadne. Zlo bude spravedlivě potrestáno a úsměv zvítězí nad slzami. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč tu pohádku natlačili na necelou půlhodinu, trochu rozvinout postavy a motivy by neškodilo, zvláště zlé duo by zasloužilo trochu více propracovat, takhle se i dítě může leda divit, proč král nechává hned od počátku macechu a nevlastní dceru tak zacházet s jeho vlastní. Jinak celkem příjemné. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Perlotvorná Kateřina, která musela mít dost zásadní problém s očima, se nemohla bez problémů ani usmát, protože jí pak z pusy lezly růže a ač růže jsou mojí nejoblíbenější květinou, rozhodně bych si nepřála, aby se mi se svými trny draly jícnem. Zajímalo by mě, proč tak často má ta zlá sestra nějaké naprosto pekelné jméno. Heda - strašné. Opravdu neštěstí, když je člověk už jako dítě pragmatik. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skutečně nechápu, podle čeho se tehdy rozhodovalo, které pohádky budou mít 59 minut (a působí děsně zdlouhavě, protože námět je řiďounký), a které musejí být do půl hodiny (a pak se nic nestihne, natož rozvinut děj nebo postavy). Škoda třeba, že tady nevíme, odkud pramení dar slz-perel a úsměvu-růže, jestli s tím nešlo dále a hlouběji pracovat. Ale i ten příchod macechy a její dcery je zde nějaký uspěchaný, motivace postav poněkud přehnané - třeba právě macecha s dcerou se posléze změní v děsivé karikatury chtivosti, až je to za hranou nějaké únosnosti. Na druhou stranu Kuklová hraje všechny ty své princezny na jedno brdo - plachý úsměv, velké oči - ale stejně se člověku vybaví její nahaté fotky kdysi v Playboyi a nějak jí tu naivitu s čistotou nevěří. Nevyrovnaná pohádka co do motivací a jednání postav, zkratkovitého scénáře i herecky. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tvůrci museli brát ohled na konečnou délku pohádky, ale mně ta uspěchanost prostě vadila. Král tančí s princeznou, prohodí spolu dvě věty a už se líbají a naplánují svatbu. Jednoduchoučký příběh mi zkrátka nepadl do noty. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pár herců ve třech kulisových místnostech mělo práci rychle za sebou. Dcery bych vyměnil a spojení vězení s kuchyní je dost divné. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Naprosto jednoduchá a klasická krátká televizní kulisová pohádka o princezně, která ronila perly a uměla vyčarovat růže. To se jí také stalo osudným, když si ji vybral za svou nevěstu princ. Ale samozřejmě dobro zvítězí nad zlem, takže žádného překvapení se zde divák nedočká. Televizní průměr, dnes spíše zastaralý. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Na večerníček dlouhé, na pohádku na nedělní odpoledne moc krátké. Přesto si tuhle pohádku pamatuju a jako dětskou se mi líbila, nevím zda kvůli námětu princezny plakající místo slu pravé perly, nebo kvůli mladičké Míše Kuklové, nicméně hodnotím ji mezi atéliérovými díly jako nadprůměrnou. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

To, že tato studiová televizní pohádka vyniká především plochostí postav, plytkým scénářem a nevelkou výpravou, by mi ani tak nevadilo. Ale proč probůh tak hezký námět narvali do 29ti minut? Pohádka díky tomu vůbec nedostala šanci se rozvinout, natož se někam ubírat. Tím, že to vzali doslova hopem, dle mého zcela zabili možnost, aby se stihla vůbec zalíbit. Přitom herecké obsazení je natolik výborné, že přímo volalo po delší stopáži, kde by postavy mohly uplatnit svůj talent. Takto vznikla koukatelná jednohubka, kterou netřeba vidět znovu. Shlédnuto po letech z nostalgie znovu a pořád ve mně zanechává pocit, že mě tvůrce odbyl. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka o lásce a moudrosti, o tom, jak láska a dobrota srdce poráží úklady a chamtivost. Na mě akorát příliš sladké a naivní. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

nejvíc mi tam vadila ta stále opakovaná hláška "tahle růže není na prodej, nedá se koupit, ta se musí darovat...". To mi tam fakt už lezlo krkem čehož důkazem je to, že to i po těch letech nemůžu dostat z hlavy. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Musím se trošku zastat prince a princezny. Z jejich rozhovoru vyplývá, že se znali od dětství, a tak jejich náklonnost po jednom tanci není nijak překvapující a dohoda o svatbě, zvláště je-li to v zájmu královských dvorů, je pouhou formalitou. Motivu by skutečně slušela delší stopáž a větší rozvedení toho, proč ta růže je přecejenom lepší než perly, ale tato kondenzovaná forma zase dává prostor pro větší přehrávání a figurkovitost, což se na druhou stranu podepsalo na zapamatovatelnosti této pohádky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ono je to těžké, některé pohádky jsou zbytečně zdlouhavé, jiné moc krátké. Já mám problém už s obsazením neboť Michaela Kuklová jako princezna se mi nikdy nelíbila. Pohádka je navíc moc uspěchaná. Ovšem v dnešní době to přece není jinak. ()

DearS 

všechny recenze uživatele

Kraťounká pohádka - všechny nitky se musí stihnout zamotat a zase rozmotat zhruba během půlhodiny a i v reálném čase příběhu jde všechno rychle, např. princ se seznámí s princeznou, zamiluje se do ní a požádá ji o ruku ani ne během pěti minut (ono zamilovat se do Míšy Kuklové, tehdy ještě „předjasněnkovské“ asi není větší problém). Ale i v takovém fofru a na relativně malém prostoru jsou všechny postavy vykresleny v přesné zkratce. Pro milovníky pohádek taková malá milá jednohubka. ()

Reklama

Reklama