Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 359)

obitus 

všechny recenze uživatele

Zasadni chybou je o Saw cokoli cist, nebo se dokonce divat na nestastne trailery. Zazitek z filmu je pak bohuzel polovicni, protoze to nejlepsi (hry, ktere si vrah pripravuje na sve obeti) uz znate. Na filmu samotnem nejde prehlidnout, ze Wan se snazi efektnim zpracovanim zakryt chyby, kterych neni az tak malo. Pominu li logicke diry jsou to predevsim herecke vykony - scenarista by se mel precejen radeji drzet psani scenaru. Vykony se vyrazne zlepsi v posledni desetiminutovce, ktera patri k tomu nejlepsimu, co jsem v poslednich letech videl. Hlavne diky ni je me hodnoceni tak vysoke. Celkove spis lehke, skvele natocene, zklamani. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když jsem Hru o přežití viděla poprvé, byla jsem naprosto šokována. Stala se jedním z mých nejoblíbenějších filmů. Zajímavý a originální námět, který tu do této doby ještě nebyl, mistrovský scénář, úchvatná kamera, mrazivá atmosféra, jedinečná hudba Charlieho Clousera, přiměřené množství brutality a sadismu a naprosto masakrózní konec s šokující pointou. Herecky excelují Leigh Whannell a Cary Elwes v rolích Adama a Dr. Gordona. SAW také stvořil další hororovou ikonu. Jigsaw. Záhadný, zvrácený a svým způsobem také šíleně geniální člověk, který svou postavou vnesl na plátna nový fenomén. Ale bohužel komerční úspěch tohoto snímku vzal za své a filmaři se rozhodli, že následující pokračování by jim slušně mohla vydělat, a tak se pustili do postupné, bezduché demolice jednoho z nejoriginálnějších thrillerů poslední doby. "Most people are so ungrateful to be alive, but not you, not any more.", "I'm sick from the disease eating away at me inside. I'm sick of people who don't appreciate their blessings..." ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tohle je špička mezi současnými horory a jeden z nejlepších hororů co jsem kdy viděl. Výborný scénář. Skvělá gradující atmosféra. Vynikající závěr, který jsem opravdu nečekal! A když vezmeme v potaz, že film stál směšných 1,2 miliónu dolarů, tak výsledek je neuvěřitelný. Jasných pět hvězdiček za jeden z nejlepších hororů poslední doby..... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený mierne hororovo ladený kriminálny thriller, ktorý je prvým dielom tejto kultovej série. Má dosť dobrý príbeh o dvojici mužov, ktorí sa prebudia v tajomnej umyvárni, nepamätajú sa, ako sa tam dostali, ale nemôžu preč, lebo sú pripútaní reťazou a navyše medzi nimi leží mŕtvola muža. A tak postupne zisťujú, že sa stali korisťou známeho sériového vraha a tomu je práve na stope aj dvojica detektívov. Spracovanie je celkom slušné, celé to pôsobí pomerne originálne a dej sa nedá výraznejšie predvídať, čo rozhodne zaujme, plusom je aj, že divák vie prakticky len presne to, čo aj hlavné postavy, takže sa dá do toho viac vžiť. Dostatok priestoru majú obe dejové línie, táto hororovejšia, ale aj kriminálna, pričom obe sú dostatočne kvalitné a navzájom si neprekážajú, v priebehu poteší dostatok zaujímavých situácií a zvratov, takže sa je stále na čo pozerať a k tomu ten výborný úderný záver. Celá mytológia ohľadom sériového vraha je skvelo podaná a film funguje aj po hororových stránkach, film má zaujímavú atmosféru, celkom funguje aj napätie a čo sa týka samotných krvavých scén, pôsobia pomerne drsne a tých pár pascí je originálnych, len mi vadili tie niektoré zbesilé strihy v priebehu ich používania. Herecké obsadenie je na tom dobre, hlavné postavy sú neznáme, čo je ale v tomto žánri skôr plusom, aspoň sa dá do ich nepríjemnej situácie viac vžiť a potešia postavy detektívov, hlavne Danny Glover a Dina Meyer. Réžia a technická stránka sú výborné, jedine môžem vytknúť tie spomínané občasné zbesilé strihy, ktoré mi nesadli, ale inak som nadmieru spokojný a hlavne pri takomto malom rozpočte je to skvelá práca. Síce Saw nepovažujem až za taký klenot, ako je všeobecne považovaný, ale do žánru priniesol príjemné osvieženie a je to rozhodne zaujímavý film na jedno, dve pozretia. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 75%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Od tohohle filmu jsme hodne ocekaval a az tak uplne moje ocekavani nenaplnil. Samozrejme, jak uz tu je hodnekrat zmineno, je to docela originalni, misty dost brutalni (noha) a se skvelym propracovanym scenarem, ale nektere flashbacky zbytecne zdrzuji a pro dej nejsou nijak zvlast podstatne. Taky herci nepredvadi zadnej extra vykon. Je fajn, ze az do konce nebylo jasne, kdo je vrah a zaverecna pointa byla fakt docela necekana, napadlo me spousta veci, ale tohle ne. Ale je fakt, ze dej misty drhne a obcas i nudi, ale neni to moc casto a sem tam tu je naka ta nelogicnost. Ale i pres slusnou atmosferu a napinavost me film nedokazal vystrasit. Musim pochvalit kameru, ty zrychleny zabery rulez. No, po celou dobu sledovani filmu sem se chvilku priklanel ke 3* a chvilku ke 4*, ale po zaveru musim dat 4*. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • Britský časopis Empire zařadil film v žebříčku nejlepších filmů všech dob na 499 místo. (Folky)
  • Kvůli časové tísní a napjatému natáčecímu plánu si Wan nemohl dovolit natočit více než několik záběrů na jednoho herce. (imro)
  • Podle audio komentáře na DVD jsou některé scény ve filmu silně inspirované nočními můrami, které míval režisér Wan a scenárista/představitel hlavní role Leigh Whannell (Adam Faulkner-Stanheight). (don corleone)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama