Reklama

Reklama

Příběhy obyčejného šílenství

  • Německo Geschichten des alltäglichen Wahnsinns (více)
Trailer

Obsahy(1)

Co to znamená „být normální“ ve světě plném bláznů? Petr (I. Trojan) je třiatřicetiletý letištní skladník, co žije ve světě, kde se v každém člověku ukrývá kousek toho bláznovství, nebo se každý vykazuje jistou odlišností, co někomu nemusí připadat úplně normální. Jemu samotnému občas doma ožívá nábytek a přivydělává si jako „voyer“ soulože svých sousedů Jiřího (J. Bartoška) a Alice (Z. Bydžovská), kteří by jinak nedošli uspokojení. Petrův otec (M. Krobot) je zase vyhaslý hlasatel týdeníků ze sedmdesátých let, pro něhož je jedinou životní zábavou pozorování objevujících se bublin na hrdle láhve piva. A matka (N. Divíšková), co z těchto důvodů neustále analyzuje duševní stav svého manžela, posílá přes Petra s patologickou touhou všemožné balíky humanitární pomoci do katastrofami postiženého světa. Petrovi o nic nejde, jen žít normálním životem a být šťastný. A byl by jím, kdyby se mohl opět vrátit ke své bývalé přítelkyni Janě (Z. Šulajová). Ale aby ji získal zpět, přichází se zcela ztřeštěnými nápady, kvůli kterým se pak dostává do jedné absurdní situace za druhou… Za vznikem snímku stála stejnojmenná divadelní hra Petra Zelenky, která měla premiéru na prknech Dejvického divadla v roce 2001 a byla přeložena do pěti jazyků. Režisér se ji poté rozhodl s téměř totožnou hereckou sestavou převést do filmové podoby a v roce 2005 vznikla divácky úspěšná hořká komedie oceněná dvěma Českými lvy – za zvuk a za vedlejší roli pro Miroslava Krobota. Autoři pak o díle, v němž se rozdíly mezi normálními lidmi a blázny stírají, říkají: „Skutečné šílenství je stejně vzácné jako genialita nebo absolutní sluch.“ (Česká televize)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Oproti divadlu je to, vcelku logicky, trochu naředěný. Ale zase jsou tam pěkný letadla. Na konci dokonce rusácký TU 154M, RA-85658.  Ne, není to nejlepší Zelenkův film, ale vlastně i když patří spíš k těm slabším, tak to znamená u Zelenky minimálně 3,5 hvězdy :).

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

ovocie

Ano, umře. Přestože se v zavazadlovém prostoru přepravují často i zvířata a prostor je natlakovaný, tak toto bylo pouze na převoz balíků, takže není nijak uzpůsoben k tomu, aby tam někdo přežil.

Dokonce i obyčejné kufry v letadlech pro cestující bývají po párhodinové cestě zmrzlé.

 

Na druhou stranu letěl pouze do Bosny, což je kousek a přežít to mohl.

Nicméně je to film a dokonce ani bedny nepřipoutali, takže bych nepřemýšlel nad tím, co by kdyby a spíše se orientoval na úmysl scenaristy. A tam je hudba nekompromisní a značí, že vlastně umřel (vzhledem k dialogům na začátku a obzvláště na konci filmu - "Zachránila mi život").

ovocie

ovocie (hodnocení, recenze)

Ľudia, ako to skončí? Umrie, nie? Priateľ ma prinútil si to pozrieť, a teraz keď sa nedozviem pravdu, budem šílená ja!

na příspěvěk reagoval Badmaniak

PROCESOR

PROCESOR (hodnocení, recenze)

Matt_Farrell

Tak Ty jsi úplně mimo Kámo , jako v Matrixu...Pochopil si, že jsi nic nepochopil. Pokud se Ti nelíbí Knoflíkáři, Samotáři, Václav, Může se neurochirurg chovat, jako magor? Může-když je nešťastně zamilovanej, no a o tom to je..... 

Matt_Farrell

Matt_Farrell (hodnocení, recenze)

Každý má asi iný vkus. Mne pripadá trápne už to s tými vlasmi. V dialógoch sú pauzy, ako keby sa tí herci nevedeli vykoktať. Emócie sú veľmi nevýrazné. Celý film je akoby spomalený. Myslím, že v realite to tak vôbec nie je. Sú tam vtipné nápady, ale zle sfilmované.

adelosaurus

adelosaurus (hodnocení, recenze)

Matt_Farrell

Nudný mi přijde trochu silné slovo... Trapné scény ? Které konkrétně ? Je to skvělý film, úžasné herecké výkony a překrásná hudba. Nechápu co je na něm podle vás špatného...

Matt_Farrell

Matt_Farrell (hodnocení, recenze)

Veľmi nudný film. Plno trápnych scén. Atmosféra Prahy ujde. Dej sa vlečie rovnako od začiatku do konca. Možno je to tým, že film je niečo iné než divadelná hra.

na příspěvěk reagoval adelosaurus, PROCESOR

Jaroslaf

Jaroslaf (hodnocení, recenze)

Satalin

tak tak. poslal jsem to jako "zajímavost" už před několika měsíci, ale až dnes to tam přistálo. Taky mám dojem že původní znění mého textu bylo "Petr Zelenka vykradl a okopíroval" a čsfd si to asi trochu pozměnilo, ale hlavně že pravda je nyní aspoň trochu veřejná. A to ten výtvor existuje ještě jako divadelní hra....Zelenka se přitom v životě nezmínil, že by byl Bukowskim nějak inspirovanej. fakt smutný.

Satalin

Satalin (hodnocení, recenze)

Promiňte, jsem tu nový, jak se dá přidat zajímavost, že film je dle předlohy od Ch. Bukowského se stejným jménem. Jak se zdá, tak to tu ještě nikdo nezmínil a přitom kniha je taky velice zajímavá. Pořád se tu omílá český humor, ale většina námětů je právě od amerického autora.

na příspěvěk reagoval Jaroslaf

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Bedikk - že tě napadlo zrovna americké? Proč si myslíš, že kristyy dává přednost Americkým? // Mně to vtipné nepříjde. Jen hodně tragické.

Bedikk

Bedikk (hodnocení, recenze)

Santek - Toto je staré přes 6 let :) kristyy - toto je poměrně klasická ukázka českého humoru, která¨ý je pouze pro inteligentní. Koukni na americkou komedii a řekni v čem je lepší? Víc ustřelenejch hlav? Víc pozvracenejch lidí? hmm :) ... K filmu: není tak dobrý jako divadelní hra, podle které je natočený, ale i tak je plný vtipu a hříček. Smál jsem se od začátku do konce. Divadlo je ale lepší. Škoda že už se budou hrát cca poslední 2 hry a pak tato hra končí (Dejvické divadlo), jelikož je moc drahá ...

kluzo

kluzo (hodnocení, recenze)

Podle mne jeden z nejlepších českých současných filmů. Škoda, že některé scény byly z filmu vystřiženy, ale chápu, že film by měl mít spád. Naštěstí se na ty vystřižené scény můžu podívat aspoň v bonusech.

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Mně už ty variace na Trojanovo šílenství a bláznovství přestaly bavit........

kristyy

kristyy (hodnocení, recenze)

Další česká nuda! Proč jsou ty naše filmy takovym svym způsobem úchylný ???

OffTheLip

OffTheLip (hodnocení, recenze)

Musím se k něčemu přiznat, jsem vůči tomuto filmu zaujatý. Absolutně jej miluji a v životě jsem se u žádného jiného nebavil lépe. Závěrečná scéna odlétajícího letadla s živým obsahem v krabici v podpalubí je pro mě nirvánou české kinematografie. 99,5%

lsd

lsd (hodnocení, recenze)

Závěr je dokonalý. Něco takového jsem čekal, ale i tak mě to překvapilo(bylo to hodně tragikomické:-)Podle mě Trojan skvěle znázornil takový typ toho klasického losera(což vyvrcholý na konci) a pak hlavně Krobot byl skvělý.

petraso

petraso (hodnocení, recenze)

Tak musím uznat,že mě mile překvapily herecké výkony (snad kromě Šulajové a Hubinské)....joo a taky má film (pro mě) nečekaný konec....

pytlák

pytlák (hodnocení, recenze)

Tak tenhle film se mi v kině opravdu líbil scéna v které Trojanovi obživne deka je super.

nightday

nightday (hodnocení, recenze)

Špatné nespontánní herecké výkony všech snad krom Niny Divíškové. Velice mě zklamal Ivan Trojan, zdá se mi, že se snaží napodobovat Jiřího Macháčka. Zahrál hodně lepších rolí. Film provádí nezvyklá hudba pro český film, ale na druhou stranu docela příjemná.

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Český lev 2005

Český lev 2005

27.02.2006

V sobotu 25. února 2006 proběhlo v paláci Lucerna předávání 13. ročníku výročních filmových cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Podle všech očekávání si pro nejvíce sošek přišli lidé,… (více)

Reklama

Reklama