Reklama

Reklama

O ztracené lásce

(seriál)
Pohádka / Rodinný
Česko, 2002

Režie:

Viktor Polesný

Předloha:

Eva Hudečková (kniha)

Scénář:

Eva Hudečková

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Danica Jurčová, Zlata Adamovská, Jiřina Bohdalová, Vladimír Dlouhý, Zdeněk Dušek, Arnošt Goldflam, Hana Gregorová, Jiří Langmajer, Svatopluk Skopal (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Devítidílný televizní seriál O ztracené lásce byl natočen podle stejnojmenné knihy a scénáře Evy Hudečkové. Říši krále Skrčka z Fištrónu postihne prokletí, jedno neštěstí stíhá druhé, lidská srdce se naplní bezohledností a krutostí, ztracen je i královský syn Pravoslav. To všechno způsobilo zpupné rozhodnutí krále vykázat ze země lásku jako nepotřebnou a bezvýznamnou věc. Naději pro budoucnost přináší venkovské děvčátko Honza. Přestože jí sudičky daly do vínku mnoho požehnaných vlastností, neuchrání ji od osudových ran a bolesti. Musí projít mnoha těžkými zkouškami, je stíhaná spíš zlem než dobrem, stává se terčem zášti a zloby. Honza se ale odmítá podřídit zlu a nenávisti, hledá ve svém srdci lásku jako jedinou možnou cestu k ostatním lidem. Snaží se zachránit osud milovaného prince Pravoslava i celé země, často se ocitá v nebezpečí smrti, když se obětuje pro jiné. Její strastiplnou pouť provázejí pohádkové bytosti, často stejně nevyzpytatelné jako lidé, s nimiž se na životní pouti potkává. Šťastný konec vše napraví, je však draze vykoupen a cesta k němu vede peklem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

novoten odpad!

všechny recenze uživatele

Slátanina horší než pozdní Troškovy pohádky, ze které se tvůrci v závěru pokusili udělat hlubokomyslné velkolepé dobrodružství. Strašidelně špatné. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Víc mýtus než pohádka a určitě pro dospělé, a v žádném případě ne pro děti. Evokuje to labyrint světa a ráj srdce Komenského. Velmi dobré herecké obsazení (škoda, že si nezahrála také scénáristka) jen zčásti překrývá realizaci scénáře a přerývané existence některých postav (např. čarodějnici-ďáblici Jiřiny Bohdalové). Slabinou místo vrcholu jsou oba poslední díly; nicméně Danica Jurčová byla zásahem do terče stejně jako její český dabing do značné míry splývající s původním hlasem tehdy mladé slovenské herečky. V každém případě i přes popsané slabiny je to kus, který vysoce převyšuje standardní úroveň obvyklé dramatické tvorby České televize. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Na české poměry hodně, hodně netradiční pohádka. Skoro se zdráhám říci pohádka, jedna deprese střídá druhou, atmosféra houstne až k totální bezvýchodnosti a člověk je skutečně vděčný za náznak nějakého dobra či něčeho pozitivního. Vydržet to celých 9 dílů je vážně jen pro otrlé. Myslím, že tady to tvůrci kapánek přepískli a překombinovali, nicméně jejich snahu o trochu jiný tvůrčí přístup oceňuji. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že je to tak špatné. Já se na to díval rád, viděl jsem to asi třikrát. Když to dávali v televizi, strašně moc jsem se těšil na další díl. Velice zajímavé charaktery postav. Velice zajímavý příběh. Velice zajímavé rozzuzlení. Méně už zajímavé zpracování polsedních dvou dílů, ty bych si představoval malinko jinak. Přesto ovšem 4 hvězdy, hlavně za pavoučnici Sklepnici :-D ()

lesumir odpad!

všechny recenze uživatele

Jedina pohadka co takhle z ceskych znam, zfilmovanych, ktera skoncila tak rozporuplne. Ale bylo hezke od Evicky Hudeckove, ze dala svemu manzeli jako dar k narozeninam pohadkovou knizku :) ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

První díly se mi hodně líbily. Velká Honza už tak roztomilá nebyla, stále šlo ale o pěknou a celkem originální seriálovou "pohádku". Dokonce se mi i líbily scény ve vězení. Sabina Laurinová i ostatní princezny byly dokonalé. Zlom přišel při záchraně Pravoslava a hlavně tuším předposlední díl (matějská pouť). Kvalitu pohádky to srazilo na kolena, pohled na pobíhající kočičí ženy nebo co to bylo, které na sobě měly oblečky jak pro děvky mě zrovna nenadchl. Ba naopak. Ale musím pochválit Jiřinu Bohdalovou coby noubenku Langmajera. Nechápu jak to dokázala zahrát, ale bylo to dokonalé :-D na tu "pohádku" bych se koukla znova jen kvůli ní. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobrá pohádka. Když jsemnahlížel do knihy Evy hudečkové, tak mě zaskočilo, jak jí věty nejdou, jak jsou statické, a jak nevypsaně píše. Ovšem tenhle seriál je profesně nebýval dobře natočený, a dělal se v ostravě, kde bych to už vůbec nečekal. Pro mě jde nepochybně po změně režimu o nejlepší seriál o lidech, o jejich chamtivosti, lakotě, sobectví, touze po majetku a jako protipól je zde hledání lásky, užívání si jich a i herci, co jsou jinde tak špatní, tak zde jsou nečekaně dobří. Důvodem bude patrně režijní vedení a pochopitelně dobrý scenář, takže i běžní herci pak nemohli už nic pokazit. Obzvláště vyzvedávám výkony M.Dlouhého a S. Stašovou. Jejich manžeství je spokojené, neb je spojuje láska k penězům, udělají proto vše, a přece skrz svou neopatrnost přijdou o své veškeré jmění... ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Možná je to příšerná slátanina, ale když jsem byla malá, těšila jsem se na každý další díl jako na Vánoce.. :)) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Hodně kolísavá úroveň jednotlivých dílů, přílišnou depresivnost některých částí vyrovnává roztomilá Danica Jurčová. Seriál opravdu spíš pro dospělé, pro děti možná příliš ponuré... ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

(Obsahuje spoilery!)Poctivě jsem zkoukla od prvního dílu po poslední a zhodnotila jsem seriál veskrze kladně, jen se mi nějak zazdávalo, že film osmý a devátý díl prudce ztrácí tempo a divák útrpně čeká, až si Honza vezme Pravoslava (oba správná orientace). Potom ho překvapí, že se tak nestane... Nejlepšími díly pro mě byly první čtyři a potom šestý a sedmý... Herecké výkony solidní, Stašová s Dlouhým jsou přesvědčivě a skvěle zahraní škudlilové, takže když mě někdy chytne šílená pohádková nálada, tak hodím videokazetu do přehrávacího stroje a dám si celý seriál takmer v kuse... Asi jsem cvok... Já vím=) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý pohádkový cyklus, jehož přednost tkví především v dobrém hereckém obsazení, velkolepé výpravě a napínavém ději, který je místy krutý jindy zase laskavý. Hudba dobře odděluje tyto dvě odlišné strany. Po herecké stránce to nemá chybu: hamižní rodiče Vladimír Dlouhý a Simona Stašová a jejich Honza v podání Danici Jurčové, tajemná pavoučnice Lucie Bílá, rázná Zlata Adamovská. Ale moment, který mi nejvíc učaroval byl ďábelský taneček Jiřiny Bohdalové a Jiřího Langmajera, to nemělo chybu. Z posledních dvou dílů by šel hravě udělat jen jeden a výsledek by tak byl lepší, ale budiž. Ale jako celek to působí originálně a atraktivně. Myslím, že nic podobného u nás zatím nevzniklo. Když jsem to viděl poprvé tak se mi to rozhodně zamlouvalo a ani podruhé jsem se u toho nenudil. Myslím že Mertaxův komentář není od věci: Tak divný, až je to zajímavý... ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

První díly byly super, ale když vymřely všechny mě sympatické postavy (rodiče Honzy, slý sedlákův syn...) tak to začalo být nudné, ale sladké čičulíny, nebo co to bylo za příšery - to už přehnaly. A vysněný princ byl taky pěkně na nic! ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale tento seriál s Danicou Jurčovou v hlavní roli "hloupé" Honzičky mám hrozně ráda.Líbí se mi staré pohádky a tak to mě samou celkem děsí,protože tahle novodobá pohádka vůbec nemá nic společného s těmi starými.Honza dostala do vínku nejen bystrost ale i pracovitost.Celé dětství vyrůstala (v očích okolí) jako kluk-tudíž je to později žena,která zastane práci i za chlapa.Bohužel tu její moudrost a šikovné ruce trochu vyvažuje neštěstí,které se na ni sype v podobě závistivých a zlých lidí,kteří jsou všude kolem nás a také proto,že aby byla šťastná musí prožít velkou spoustu životních zkoušek.Nejen Danica ale i perfektní Lucie Bílá jako pavoučnice sklepnice nebo Jiřina Bohdalová,Jiří Langmajer apod....Perfektní fantasy seriál,který nikdy nepřepínám,když běží v televizi :-). ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh pro dospělé. Ani ne tak pohádka, je to příběh, který píše život sám. Ukazuje lidské charaktery a drsnost života i osudu. Přináší poučení a zamyšlení. Zajímavé je, že spousta snímků mě zaujme v době, kdy se na ně dívám a pak již mi tak zajímavé nepřijdou. Tento kousek mohu vidět třeba stokrát a pokaždé mi něco dá, všimnu si něčeho nového. Prvně jsem viděla před pár lety a i nyní jsem byla ohromena stejně jako kdysi. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Od premiérového vysílání už uplynula dost dlouhá doba, byla jsem tehdy ještě malá holčička, určitě jsem ale z téhle zvláštní pohádky byla nadšená. Dnes už to vidím trochu jinak, vyzdvihla bych však herecké výkony v podstatě všech zúčastněných, krásnou hudbu (při které až mrazilo) a originální scénář. Snad bych hodnotila i výše, ale naprosto mě odradil předposlední díl s lunaparkem. Čičulíny i smrtka, to byl vrchol trapnosti a nevím, čeho ještě. A Tereza Duchková jako princezna? To už bylo vážně moc ;). ()

Reklama

Reklama