Reklama

Reklama

4400

(seriál)
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2004–2007), 31 h 14 min (Minutáž: 41–84 min)

Hrají:

Joel Gretsch, Jacqueline McKenzie, Jenni Baird, Peter Coyote, Madison Pettis, Richard Kahan, Michael Moriarty, Jody Thompson, Garret Dillahunt (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(42)

Obsahy(1)

4400 pojednává o skupině přesně čtyř tisíc čtyř stovek lidí, kteří se objevili 14. srpna poblíž Mount Rainier ve Washingtonu. Tato skupina nemá na první pohled nic společného. Různý věk, různé národnosti, ale přesto mají něco společného. Byli uneseni září bílého světla od roku 1946. Po jejich návratu americká vláda zvlášť pro tuto situaci zřídila úřad National Theat Assessment Command, zvaný NTAC. Navrátilci si nepamatují nic ode dne svého únosu, jsou dezorientováni, ale nepřibyl jim žádný věk.
Těchto 4400 lidí bylo uneseno mimozemšťany, jak si mnozí myslí, ale ve skutečnosti to jsou pozemšťané z budoucnosti, kteří chtějí zabránit katastrofě na Zemi. V budoucnosti je vymyšlena jakási látka s názvem promicin. Tato látka dodává lidem ze 4400 paranormální schopnosti jako telekineze, telepatie, vidění budoucnosti, předtuchy atd. 
Tyto nadpřirozené schopnosti se nelíbí právě NTACu, který se těchto sil ve velké skupině lidí bojí. Postupně se proto snaží naočkovat všechny 4400 inhibitorem, tedy látkou zpomalující reakci promicinu. Na většinu tento inhibitor zabírá. Vedlejším účinkem se pak projeví ztráta imunity, její selhání či oslabení. Na tento stav vědci reagují vakcínou proti inhibitoru, která je vyprodukována z krve Isabelle Tylerové, která inhibitor nedostala. Díky Jordan Collierové a jejímu týmu agentů se tisíce dávek promicinu dostává na veřejnost, k obyčejným lidem, kteří mohou získat schopnosti 4400. (TV Nova)

(více)

Recenze (158)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Nevyužitý potenciál svázaný naprosto šílenými hlavními představiteli a smutně triviálním dějem, který vychází z poněkud starších, úspěšnějších a kvalitnějších televizních bratříčků (X-Files atd.). Tam kde začíná jít do tuhého dochází scénáristům dech a na scénu nastupuje typicky tristní seriálová dvojka s nulovými vyjadřovacími schopnostmi a iritující schematičností. Ta si libuje v přehnaně patetických gestech, stejně jako „neočekávatelná“ vyústění jednotlivých epizod. Z některých přitom smrdí laciná moralita tak, že to už není hezké. Velká škoda, snad bude druhá série, která má přece jenom větší prostor lepším a dramatičtějším počinem... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že můj jubilejní dvoustý komentář vyšel právě na tento výborný seriál, který v současnosti stavím poměrně vysoko nad Heroes, a téměř se v mých očích vyrovnal Lostu. Je sice pravda, že první série zas až taková bomba není, nicméně s přibývajícími díly se kvalita nečekaně zvyšuje, příběh se zajímavě vyvíjí a i epizodní díly jsou moc dobré. Dost lidí si zde stěžuje na nesympatické hlavní postavy, s tím ale musím nesouhlasit. Hlavní dvojici jsem si opravdu oblíbil a odchod (byť často jen krátkodobý) jakékoli jiné důležitější postavy mě nenechal chladným. Pozitivně hodnotím i nejednoznačnost postav, kdy téměř o žádné z nich (až na pár vyjímek) nemůžeme kdykoli v průběhu seriálu s jistotou říct, že je permanentně vyloženě záporná, nebo kladná. Jeffrey Combs v roli Kevina Burkhoffa mě taky potěšil. K dobru musím ještě připočíst absenci (narozdíl od Heroes) patetických a kýčovitých dialogů o předurčenosti, osudu a hrdinství, zde totiž rozhovory na toto téma probíhají uspokojivě "při zemi". Edit po zhlédnutí všech čtyř řad: Naprostá spokojenost. 4400 je jeden z mála seriálů, který má sérii se sérií značně vzrůstající kvalitu - a druhá polovina čtvrté sezóny je pro fanoušky mysteriózních seriálů "must see". Season 1: 75% Season 2: 90% Season 3: 95% Season 4: 100% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavě se vyvíjející seriál, který přes slibný úvod a potenciálně slibnou zápletku nakonec zmutuje ve (zjednodušeně řečeno) prachobyčejnou ekologickou agitku povýšenou na náboženství - což ostatně v posledních letech sledujeme v přímém přenosu kolem sebe... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem neviděl tak zajímavě zpracovaný příběh na téma UFO jako je tento. Ano Akta X toho byly plní ale tady toho je přecijenom trochu víc a 4400 ztracených a znovu nalezených lidí? To by mohlo přidat na hodně dílech. Jen doufám, že se nedočkáme nového Tak jde čas v profesionálním podání dobrých herců, slušného příběhu a hlavně probouzející se Ameriky ze seriálové průměrnosti. :) (7/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke třem sériím měla 4400 docela kolísavou kvalitu, ale ne tolik, abych ji neohodnotil 4*. Hlavní postavy se drží svých povah a jen lehce se vyvíjí. Hlavní síla seriálu je v jeho vypočítavosti, která se projeví po 6 dílech, kdy pochopíte kdo vlastně unesl lidi z planety Země. Žádná velká hvězda tu není, ale je to jedině dobře. Postavy dostávají skoro stejný prostor a tak se nevěnujete příliš dlouho jednomu individuu. Bojím se však, že autorům pomalu dochází síla vymýšlet něco nového a 4tá nejpozději pátá bude rozhodně sérií poslední. Velká škoda je v pár scénách z budoucnosti na první pohled opravdu levná výprava a obavy z nějakých počítačových triků. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Žánru sci-fi jsem nikdy nepřišla na chuť (někdo nemá rád komedie a já sci-fi). Takže ho nejen nevyhledávám, ale naopak se mu spíš snažím vyhnout. I u 4400 jsem si říkala, lehce nakouknu, přesvědčím se, že to není nic pro mě a rychle od toho pryč a ..už jsem u druhé série. (Neumím si to vysvětlit jinak, než že se vždycky těším na úvodní píseň “A Place In Time” kterou zpívá Amanda Abizaid). A 2 série dala Úřadu pro národní bezpečnost nejen novou šéfku, ale přidala k záhadám i humor. Agenti Diana Skouris a Tom Baldwin. A vzorek z 4400 navrátilců, každý obdařen nějakou mimořádnou schopností, zpátky ve světě, který je nechce. „To se lidé 4400 unesených tak bojí? Jsme jim moc nablízku, že to nevidíme? -Tohle není strach. To je nenávist ve své čisté podobě.“ Ve vedlejších rolích se objeví i známé tváře z „ER“ Sharif Atkins, Kathleen Wilhoite. Přesto nakonec za 3*, ale jak jsem se přiznala, nemám ráda tenhle žánr. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První série je průměrná záležitost ve všech ohledech. Toporní herci, jasně nalinkovaný předvídatelný děj a vzletné dialogy o ničem - to jsou jen některé z aspektů, které dokáží znechutit náladu. V nemalém potenciálu, který bezesporu úvodní premisa má, se místo na zajímavé věci děj upne a soustředí na ty nezajímavé; sledování několika málo účastníků v podprůměrné variaci na Akta X. Navíc v rovině více "americkými hodnotami zatížené". Přesto to určitou zajímavost nepostrádá a dá se z toho vyjít bez větší újmy na zdraví. Ovšem pak je zde série druhá a patrný nárůst kvality snad ve všech ohledech. Není to nic drastického, ale pomalu, ale zato trvale, se to krůček po krůčku zlepšuje a na konci druhé řady se již jednoznačně jedná o nadprůměr, který solidně zalepuje díru po Aktech X (respektive po jejích slabších sezónách). Pokud by to takto pokračovalo i nadále, tak z 4400 může jednou být hodně dobrý seriál. S tímto tempem to však bude ještě na dlouhou cestu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se nabízí srovnání s ,,TAKEN". Ale jen zpočátku. Průměrné herecké výkony a scénáře jednotlivých epizod mě z tohoto omylu brzy vyvedly. Přesto má tento seriál i klady. Hlavním je vzestupná úroveň (dokonce jsem se na některé díly těšil). Přesto však převažuje nevyváženost. Jestli však máte dostatek času, a není zrovna do koho píchnout, nebojte se. Přestat můžete kdykoliv. Já to bez větších problémů ustál. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 70% - V těchto žánrových kategoriích jsou některé věci povědomé. Máme tu sympatického šéfa, hlavní dvojice vyšetřovatelů chtě nechtě nechá zavzpomínat na Akta X, přehled zvláštních schopností připomene Heroes a klíčová linka středoškoláka Seana svým teenagerovsky vztahovým duchem navodí atmosféru Roswellu. Proto jde v první řadě o šikovné poskládání těchto aspektů a hrátky s mytologickou dějovou linkou, protože postavy nám teprve k srdci musí přirůst. A tohle skládání sice potřebuje ještě nabrat na tempu, ale vytyčený směr se mi určitě zamlouvá. Jednotlivé epizodické případy se příjemně propojují v ucelený příběh, sympatie k Tomovi nebo Lily pomalu stoupají a význam všeho dění naznačený ve strhujícím závěru je přesně tou cestou, která tohle nenápadné sci-fi může nastartovat k vyšším metám. 2. série - 50% - Jedno z nejpřekvapivějších seriálových zklamání. Tam, kde příběh získal na dramatičnosti a postavy na smyslu, najednou přichází zkrat, kdy tempo drhne prakticky ve všech dílech (čestná výjimka patří Tomovi v alternativním světě), hlavní zápletka postupuje dopředu nesnesitelně pomalu a z charakterů se stávají buď nezajímaví statisté nebo figurky sloužící momentálnímu záměru. Škoda je to o to větší, že takový Jordan táhl seriál silně dopředu a změny na začátku sezóny působily, že budou rozhodně k lepšímu. Na 4400 tak nezanevřu definitivně, ale rozčarování krotím těžko. Bez zajímavě se formujících Seana nebo Kyla bych to už asi vzdal, takhle pořád zůstává šance na zlepšení. Přesto po otrávení z várky poslední dílů potřebuji nějakou delší pauzu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První série - 60% Přestože většinou jsem zastáncem neprodlužování, pětice dílů je na seriál tohohle rozsahu dost málo. Příběh se ani nerozjede a je utnut... A přesto se nedá říct, že by tvůrci zvolili nějak velkou rychlost vypravování. Navíc pointa je mizivá. Jsem z toho dost na rozpacích. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Popri neskoršie natočených Heroes pôsobí 4400 ako jeho chudobnejší bratranec, je to však len zdanie spôsobené komornejším poňatím tématiky. I napriek tomu - a možno aj vďaka tomu - ide o pozoruhodnú záležitosť, kde o originalitu nie je núdza. Veľmi dobrý seriál, ktorý počnúc druhou sériou začne naberať správne obrátky a kde predvídať, čo sa stane v ďalšom dieli je takmer nemožné. Vďaka za krásne 4 sezóny a hoci je záver poslednej viacmenej dokonalý, mierne pootvorené vrátka k prípadnému filmu stále ostávajú a nebolo by zlé, ak by to niekto využil. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný nápad v neobyčejném seriálu. 4400 navrátilců je obdařených zázračnými schopnostmi a vůbec netuší,co se jim přihodilo. Vynikající počáteční idea, která ale není úplně dotažena k dokonalosti a postupně zahazuje veškerý potenciál. Každopádně i tak se mi líbila atmosféra, to jak kdo zacházel se svými "superschopnostmi", postava Shawna a Maiy nebo úvodní znělka. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jacqueline McKenzie - (Diana Skouris) +++ Joel Gretsch - (Tom Baldwin) +++ Patrick Flueger - (Shawn Farrell) +++ Conchita Campbell - (Maia Rutledge) +++ Chad Faust - (Kyle Baldwin) +++ Richard Kahan - (Marco Pacella) +++ Peter Coyote - (Dennis Ryland) +++ Bill Campbell - (Jordan Collier) +++ Samantha Ferris - (Nina Jarvis) +++ Hudba: John Van Tongeren, Claude Foisy +++ ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE: Velmi slibný sci-fi seriál s velmi dobrým námětem. 1. série má pouhých 5 epizod, takže tvůrci už od začátku nasazují rychlé tempo a dostáváme i odpovědi na některé z otázek. Herci jsou slušní a příběh má ve všech dějových liniích co nabídnout. Prostě na začátek velice dobré. Ovšem uvidí se až později, jestli si tvůrci všechny trumfy nevyplácali hned v 1. sezóně. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodnotím sice jen pilotní díl, neboť v dnešní záplavě nových seriálů nelze mít čas na všechno, ale i tak mohu říci, že se jedná o seriózní a možná i inteligentní dílko. Fanoušci tajemna a únosů spjatých s vesmírnem by po tomto seriálu měli skočit takřka okamžitě. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání, potenciál seriálu je bohužel nevyužitý: nabízí se 4400 různých fantastických osudů, ale tvůrci se stále hňahňají ve vztazích a emocích hlavních postav. Což o to, Joel Gretsch je sympaťák, zato jeho synek je vyloženě na kopanec do koulí - který docela jistě absolvoval ten bukvicovitý mamlas, co kluka v češtině dabuje. A Lucinka Vondráčkovic je slyšet taky mnohem častěji, tedy dabuje více osob, než je snesitelné (ideální by bylo, kdyby tahle prominentní tlačenka oněměla). Ostatní postavy jsou mi tak nějak putna, případně zlehka nesympatické. Sledovat se to sice dá, ovšem čekala jsem podstatně víc. 55% za nápad, shozený relativně průměrným dějem, a ženy si můžou přičíst dalších 15% za fešáka J. Gretsche:-). ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobrý sci-fi seriál, který asi nejvíce ocení milovníci nadpřirozených jevů a schopností. Dal jsem tomuto seriálu přednost před seriálem "Hrdinové" a myslím, že to nebyla zase tak špatná volba. Je pravda, že scénaristé si mnohdy neví rady a stále vymýšlejí větší a větší záhady, ale seriál si udržuje svižné tempo. Škoda jen že na sebe následující díly nenavazují v takové míře, jakou by jistě ocenili všichni, kteří se snaží sžít s hlavními hrdiny. Seriál 4400 jisto jistě nedosahuje kvalit "Lost" a "Prison Break", ale má něco do sebe. 75% ()

Související novinky

Predátoři na lovu Adriena Brodyho

Predátoři na lovu Adriena Brodyho

08.10.2009

Příští měsíc odstartuje Nimród Antal na Havajských ostrovech natáčení Predators (aby se později přesunul do Rodriguezových Troublemaker Studios v texaském Austinu). Byl tedy nejvyšší čas obsadit… (více)

Reklama

Reklama