Reklama

Reklama

Klan létajících dýk

  • Čína Shi mian mai fu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Režisér Zhang Yimou proslul svými nádhernými citlivými portréty Číny. Spíš než za odborníka na akční film se pokládá za nadšeného studenta tohoto žánru. Už po prvním výpadu do filmů o Wuxia (filmy o bojových uměních), kde byl Hrdina nominován na cenu Akademie, Zhang zcela propadl akčním filmům. Tentokrát už jsem odvážnější a na žánr jsem si zvykl, říká nejvíce opěvovaný čínský režisér, Dá se říct, že tenhle film je pocta filmům o kung fu.

Klan létajících dýk je sice napínavý akční snímek, zároveň ale nese i Zhang Yimouovu známku výjimečné vizuální krásy a strhujícího příběhu. Nechci natáčet obyčejný bojový film, vysvětluje Zhang, Chci vyprávět o vášni a zajímavých postavách to je můj styl Wuxia filmů. Je to příběh o vášni a lásce. Může to být Wuxia film, ale zároveň i silné a romantické vyprávění o lásce.

Nacházíme se v roce 859 našeho letopočtu, v době vlády dynastie Tang*. Ta byla v době svého rozkvětu jednou z nejosvícenějších říší čínské historie, nyní se však nachází v úpadku. Císař není schopen vládnout a vláda je zkorumpovaná. Po zemi se šíří nepokoje a četné povstalecké armády se začínají bouřit. Ta největší a nejprestižnější si říká Klan létajících dýk.

Klan létajících dýk má tajemné praktiky, bere bohatým a dává chudým. Z toho důvodu si získal podporu veřejnosti a rychle vzkvétal. Klan sídlí v oblasti Fengtian, v blízkosti hlavního města říše, a už dlouho je trnem v oku místním úřadům, které jsou i jeho největšími rivaly.

Zástupci úřadů jsou rozhořčeni, protože Klan vzkvétá, i když se jim podařilo zabít jeho vůdce. Co víc, pod vedením nového tajemného vůdce se Klan ještě posiluje. Hlavní zástupci oblasti Fengtian Leo a Jin dostanou rozkaz polapit vůdce klanu během deseti dní.

Kapitán Leo podezírá krásnou novou tanečnici v místním Pivoňkovém pavilonu, Mei, že je dcerou starého vůdce. Leo zosnuje plán a chce Mei zatknout a vyslýchat. Když Mei odmítne prozradit cokoli o Klanu létajících dýk, dva kapitáni vymyslí jiný plán. Kapitán Jin předstírá, že je bojovník Vítr a osvobodí Mei z vězení. Tím si získá její důvěru a odveze ji na skrytou základnu Klanu létajících dýk.

Plán je tedy úspěšný, ale při putování do sídla Klanu se Jin a Mei sblíží. Mei si svého tajemného ochránce brzy zamiluje a Jin zjistí, že propadl svéhlavému šarmu Mei. Oba dva se snaží nedávat své city najevo, ale pod noční oblohou plnou hvězd je téměř nemožné odolat té nezadržitelné vášni. V pralese, který je obklopuje, číhá nebezpečí, vítr jen tiše vane, jakoby cítil napětí toho okamžiku

Co čeká ty dva nešťastníky osudu, Jina a Mei? Pokud to je opravdová láska, proč tedy stále tajně spřádají plány a v srdcích nosí tajemství? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (467)

golfista 

všechny recenze uživatele

Filmový básník Yimou Zhang napsal (natočil) svou další básnickou sbírku. Tentokrát víc o lásce než o soubojích, ale se všemi známými vizuálními "vychytávkami" předchozích snímků. Je to krásné se na tyhle obrázky koukat.... Tentokrát je sice příběh trošku moc "překvapivý", ke konci dost předvídatelný, ale to zpracování (spolu s Ziyi Zhang :)... to přebíjí všechny obsahové nedostatky. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zhang Yimou po politicky chladnom Hrdinovi zaostruje po vzore Tigra a draka na lásku, city, komornosť a poetiku. Obrazovo i hudobne je jeho dielo nádherné, emocionálne pôsobivé. Diskutabilné je ale teatrálne zafarbenie dialógov a hlavne nezvládnutá koncepcia identít všetkých štyroch postáv, v ktorých sa po druhom dejovom zvrate prestanete orientovať. Ale celkový dojem diváckeho rozplynutia sa nad nádherou filmovej poézie prežíva. Decentný kinematografický relax. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Výtvarně precizní, obsahově prázdné až primitivní a v konečném hodnocení nijaké. Bohužel vizuální zpracování protentokrát nepřebije vše ostatní a utahaná road movie po čínských lesích tak vynikne zejména dokonalým barevným sladěním (nic nového pod sluncem), velmi dobrou choreografií a zajímavými hereckými představiteli. Přehršel digitálních triků je mi nesympatický stejně jako otřesné dějové zvraty, které jakoby z oka vypadly Cimrmanům aneb „Já nejsem tvůj otec, já jsem tvůj syn“. Na pohled krásná podívaná, která je vevnitř prázdná až to zabolí a velmi krutě se tříští na pár epizodek bez tempa... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hrdina a Klan Létajících Dýk pro mě představují dvě rovnocenná umělecká díla. Jestli byl nějaký film blíže naplnění pojmu "pohyblivý obraz", tak jsem ho neviděl. Zatímco Hrdina si však hojně vypomáhal výpočetní technikou, Klan portrétuje vše ve skutečných barvách, ve skutečném světle, a probouzí tak neskutečné emoce. Ano, sice mě napadla úvodní věta ve stylu "jojo, když Sun'c říká: nikdy nemíchej válku a emoce, ví o čem mluví", ale úcta a pokora by mi nikdy nedovolily pronést ji nahlas. Andy Lau a Zhang Ziyi jsou naprosto zdrcující, i když právě kvůli nim působí film trochu rozkolísaně, jako by se nepodařilo správně odhadnout poměr "romantické" a akční složky, což Tygr A Drak, Hrdina i Musa zvládli lépe. Ale o míň než o 80% procentech mě nikdo nepřesvědčí. PS: Tylere, ty špíno, na procházku bambusovým lesem myslim od chvíle co jsem vylez ze sálu:)) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Většina filmových diváků dnes již ví, co si představit pod pojmem wu xia. Epický příběh, kde je plno Číňanů se srandovními kyblíky na hlavách, plno Číňanů vznášejících se v korunách vysokých stromů a v neposlední řadě plno úchvatných soubojových scén. Klan létajících dýk sice má tohle všechno, ale přesto se více soustředí na romantickou zápletku, které by nejvíc prospělo, kdyby byla pouhou podzápletkou. Vystavět film na podobně jednoduché a extrémně kýčovité love story chce hodně odvahy, dívat se na takový film pak zase hodně trpělivosti. Má ochota odpustit filmu veskrze nudné pasáže, kdy hlavní hrdinové vleže, vestoje či vsedě vedou filozofií nepolíbené dialogy, klesala přímo úměrně s postupným odhalováním potácivého příběhu, který po sérii zaručeně nečekaných zvratů někdy ve druhé třetině zcela rezignuje na jakýkoliv dramatický vývoj a skácí se k zemi (kdo viděl imbecilní parodii Mlčení šunek, jistě si vzpomene na její závěr). Což o to, režie je maximálně precizní, Zhang Zyi překrásná (dokonale zapadá do okolní, bezchybné přírody) a bojové scény dechberoucí, jenže sami možná uznáte, že člověk, který Hrdinu obdivoval právě kvůli nim, nebude příliš tolerantní k neoriginální, sladkobolné romanci. 70% Zajímavé komentáře: kiddo, DaViD´82, k212, FateKEEPER, Morien, plagjoklas ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang je velmi dobrý a zdatný režisér a mnoho jeho filmů má velmi dobré bojové, ale i dějové scény což se u tohoto filmu říct nedá. V řadě scén mi přišlo, že autor chtěl v něčem zaujmout jako je například scéna, kde tancuje slepá žena a jejím hávem bouchá do bubnů, která mi přišlá sice zajímavá, ale přesto mě nepobavila jako řada jiných scén. Nad tím stejným problémem jsem se musel zaobírat v posledním boji, který se mi zdál už krapet přehnaný, kdy zničehonic začne padat sníh a živly se vzbouří. Za to se povedla scéna boje v bambusovém lese, která byla opravdu nádherná. A ta pointa...No nepřišlo mi to jako ideální závěr, ale 3 * si film určitě zaslouží. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pokud Hrdina disponoval zvláštním kouzlem mnohoúhelného vyprávění a pouze lehce naznačenou, avšak působivou pointou, pak Klan létajících dýk přináší lineárně vyprávěnou love story a až příliš okatě vykalkulovaný konec, který přehání hraní na divákovy city. Není tak ničím víc než nádhernou vizuální esejí, ve které Zhang pro svou touhu po absolutní kráse zcela opomněl to, co je pod ní. V Hrdinovi se po pozlátkem barev a geniálních choreografií skrýval velice zajímavě odvyprávěný příběh o počátku čínského státu a také o podstatě hrdinství a tyranie, v Klanu se však po tímto pestrým pozlátkem skrývá pouze značně vybledlá love story, kterou nezachrání ani překvapivý zvrat v 3/4 filmu. Pokud by se Yimou Zhang více věnoval postavám po celou dobu a dal jim nějaký vnitřek, pak by snad závěr dostal emotivní sílu, ale takhle se nedostává nad pouhou fascinaci zobrazovaným. Zbyl mi skutečně jen pocit vytříbeného estetična spojený se žluklou pachutí samoúčelnosti, schematičnosti a prázdnoty. Přesto právě svým vizuálnem patří Klan k filmům, které stojí za vidění – i proto, že narozdíl od Hrdiny je více spojený s reálitou – jak souboje, tak scenérie působí poněkud více z této planety, neboť zjevně ubylo CGI a wire-fu, což vůbec není na škodu. Kamera a choreografie triumfují. Na druhou stranu zamrzí místy až příliš konvenční soundtrack.Výsledek? Pro mou maličkost zklamání, přesto zajímavý film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tento film hodnotím se smutkem ve tváří a chutí do něčeho kopnout. Minulé dílo Yimou Zhanga hrdina byl nádherný film, který mě usadil a ukázal jak vypadá spojení dokonalého výtvarného pojetí filmu a nijak nezaostávající herci. Klan lét. dýk byl pro mě velká šance pro další film co se mnou udělá divy, ale k mé smůle je to jedno velké zklamání. Výtvarná stránka je hezká, ale pouze hezká. Ne tak dokonalá jako v Hrdinovi a ani herci nejsou tak skvělí. Hudba je nudná a v celém filmu se nenajde mnoho scén, které by vyskočily k nadprůměru. Všichni básnili o scénách v bambusovém lese nebo hraní slepé dívky na ozvěnu s bubny, ale ani jedna z těchto scén není nijak úžasná, dokonalá ani fascinující. Nevím, kde se stala chyba, ale Thang si myslel, že si po Hrdinovi asi může dovolit vše. To co předvedl s digitálními triky je fakt totální hrůza. nezlobte se na mě, ale digitální dýky, krev nebo zpomalené záběry na letící kamínek, to je na mě mnoho. Závěr celého filmu je lehce spackaný a i přes lehké mrazení v zádech bych to natočil trochu(hodně) jinak. Zklamání za 3*, které jsou z milosti. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Feng Li, Bin Wang, Yimou Zhang .. Nevídaná kráska Severu, krásnější nad ní ve světě není. Jeden její pohled stačí, aby padlo město. Druhý pohled a zhroutí se trůn. Žádné město, žádná říše se netěšily takovému obdivu jako tato kráska. .. Další kousek z dílny Yimou Zhang je opět audiovizuálně překrásný, ovšem příběhová linie je ještě slabší než ve filmu Hrdina. Dějové zvraty mají minimální efekt a celkový dojem zavání prázdnotou, až běda. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Každý druhý komentář zde toto dílo logicky srovnává s Hrdinou, přičemž ten z tohoto srovnání vychází zpravidla lépe. U mě je to naopak. Hrdina je stejně jako Klan úchvatné vizuálně zvukově hudební dílo, ale vadil mi u něj ten politický obsah, kde pak ono "státotvorné" ponaučení mi bylo dost proti srsti. Klan je jednodušší - je o lásce a díky tomu pro mě působivější. Sice po asi sedmdesáti minutách přijde série dějových zvratů, které musíte brát s nadhledem, jinak by vám také mohl přestat příběh fungovat, ale v zásadě hlavní dějová linie je prostá. Je ovšem jasné, že na tento typ filmů se chodí ne tak kvůli příběhu, ale především kvůli formě a ta je strhující. Ať už jde o skvěle natočené bojové scény, které opět mají blíže k baletu (ač vizuální stylizace není tak silná jako v Hrdinovi), nebo ať jde o nádherně nasnímané exteriéry čínské přírody - je zkrátka nač se dívat. To ostatně platí i hercích a především pak o krásné Ziyi Zhang. Hudba od Shigeru Umebayashiho je sice podobná Dunovu Tygru a drakovi, ale pořád se to poslouchá moc pěkně. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s Hrdinom je Klan skromnejší (čo však neznamená menšiu výslednu kvalitu filmu ako celku) - tak po vertikale (forma je stale uchvatna, ale to caro z Hrdinu uz nema az taky silny ucinok) ako aj po horizontale (civilnejší pribeh lásky oproti štátotvornému budovaniu v Hrdinovi). A aj keď nejde o veľký epos, poteší posun v spôsobe predkladania príbehu - oproti mozaikovému dopĺnaniu fragmentov do výslednej skladačky v Hrdinovi, sa teraz výsledný obraz vrství postupným premazávaním videného. Čo sa týka estetického zážitku -Yimou skratka v tretej etape svojej tvorby (po "trilogii zenskej vasne" - ako ju raz nazval Tetsuo a po socialno kriticky ladenych pribehoch z cinskeho vidieka) komponuje svoje filmy coraz viac ako "poeticko-lyricku audiovizualnu kaligrafiu". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Čínská velkovýpravná obdoba archetypu o zakázané lásce mezi Romeem a Julií, se zakomponovaným rastrem povrchnosti, geniálními choreografiemi, prvky kung-fu baletu, východní asijskou akční onanií, partnerským trojúhelníkem, místy až erotickým dusnem, balancováním mezi matriarchátem a patriarchátem, posmutněle podzimní pastelovou krajinou (která se v závěru symbolicky promění v zimní), naprosto dokonalou mizanscénou, pohádkově primitivním dějem a skutečně skvostnou vizuální stránkou, která nakonec všechny neduhy tohoto velkodíla zachraňuje... Nudu a obsahovou prázdnotu ale úplně dokonale nezakryje... Podobné filmy: Hrdina, Tygr a drak ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Obrazová hyperbomba která vás pohltí hned jakmile se děj octne v nevěstinci (asi po 2 minutách) a už vás to jaksi nepustí. Skvělej "bubnovej tanec" a super akce ve stylu Dr. Octopuse. Dějově možná trochu překombinované, ale (pro mě) asi lepší než Hrdina hlavně kvůli krásné přírodě a KRÁSNÉ Zhang Ziyi kterou naprosto žeru. :-) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po Hrdinovi výrazný posun dolů. Jedná se v podstatě o romantický bojový příběh milostného trojúhelníku. Scénář není rozhodně originální, ale to není důležité, pokud se to správně podá ( viz Titanic ). Jenže tady bohužel téměř vůbec nefunguje právě to nejzákladnější, co podobný druh filmů potřebuje ( a Hrdina to rozhodně měl ) - chemie mezi postavami a tím i celková emocionálnost příběhu. To taky znamená, že scény, které měly být velmi dramatické, tak mi dramatické nepřipadaly a příliš vážné dialogy zaváněly patetičností. Souboje a jejich choreografie pěkná, bohužel zbytečně samoúčelně efektní ( určité podobnosti s Matrixem ). To, co mě u Hrdiny rozechvělo a přimrazilo do sedačky, mně tady nechalo poměrně chladným - i ten závěr, to už se nedalo skousnout. Zhang Ziyi ovšem nádherná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jin doprovází Mei ke klanu létajících dýk. po cestě zabijí mnoho vojáků. na konci putování je čas, dozvědět se kdo je kdo. režisér Y.Zhang si mě získal už Hrdinou. že boj povýšený na tanec má být základním stavebním kamenem snímku, nám je předvedeno již v úvodu při ,,hře na ozvěnu". nechápu, kde stále bere nové nápady pro své akčně vizuální umělecké polohy. jak dokáže vnést poezii do letícího šípu, ale hlavně do DÝKY. na lásku není čas, vojska se blíží. Láska. jako by tam tak nějak překážela., ale i zde čeká něco překvapivého a neskutečně silného. Y.Zhang je pro mě básník a Z.Zhang je krásná. dokonale patří do této pestré hry barev. lituji všechny, kteří si nemůžou tuto báseň vychutnat v parádním DTS. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Shigeru Umebayashi: 1. Opening title ,2. Beauty Song (Jia Ren Qu) ,3. The Echo Game ,4. The Peonyhouse ,5. Battle in the Forest ,6. Taking her hand ,7. Leo's Eyes ,8. Lovers - Flower Garden ,9. No way out ,10. Lovers ,11. Farewell No. 1 ,12. Bamboo Forest ,13. Ambush in 10 directions (Shi Mian Mai Fu) ,14. Leo's Theme ,15. Mei and Leo ,16. The House of Flying Daggers ,17. Lovers (Mei and Jin) ,18. Farewell No. 2 ,19. Until the end ,20. Lovers (Title Song) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl z filmu strach, ale zbytečně. Bezpochyby Hollywood u mě klesl, protože tenhle film ukázal zcela novou, neokoukanou vizuální a technickou stránku, která mi po celou stopáž vyrážela dech. Nejen, že se film krásně sleduje, ale obsahuje taky 3 překvapivé a nepředvídatelné zvraty. Impresivní zážitek. 80% ()

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama