Reklama

Reklama

Klan létajících dýk

  • Čína Shi mian mai fu (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Režisér Zhang Yimou proslul svými nádhernými citlivými portréty Číny. Spíš než za odborníka na akční film se pokládá za nadšeného studenta tohoto žánru. Už po prvním výpadu do filmů o Wuxia (filmy o bojových uměních), kde byl Hrdina nominován na cenu Akademie, Zhang zcela propadl akčním filmům. Tentokrát už jsem odvážnější a na žánr jsem si zvykl, říká nejvíce opěvovaný čínský režisér, Dá se říct, že tenhle film je pocta filmům o kung fu.

Klan létajících dýk je sice napínavý akční snímek, zároveň ale nese i Zhang Yimouovu známku výjimečné vizuální krásy a strhujícího příběhu. Nechci natáčet obyčejný bojový film, vysvětluje Zhang, Chci vyprávět o vášni a zajímavých postavách to je můj styl Wuxia filmů. Je to příběh o vášni a lásce. Může to být Wuxia film, ale zároveň i silné a romantické vyprávění o lásce.

Nacházíme se v roce 859 našeho letopočtu, v době vlády dynastie Tang*. Ta byla v době svého rozkvětu jednou z nejosvícenějších říší čínské historie, nyní se však nachází v úpadku. Císař není schopen vládnout a vláda je zkorumpovaná. Po zemi se šíří nepokoje a četné povstalecké armády se začínají bouřit. Ta největší a nejprestižnější si říká Klan létajících dýk.

Klan létajících dýk má tajemné praktiky, bere bohatým a dává chudým. Z toho důvodu si získal podporu veřejnosti a rychle vzkvétal. Klan sídlí v oblasti Fengtian, v blízkosti hlavního města říše, a už dlouho je trnem v oku místním úřadům, které jsou i jeho největšími rivaly.

Zástupci úřadů jsou rozhořčeni, protože Klan vzkvétá, i když se jim podařilo zabít jeho vůdce. Co víc, pod vedením nového tajemného vůdce se Klan ještě posiluje. Hlavní zástupci oblasti Fengtian Leo a Jin dostanou rozkaz polapit vůdce klanu během deseti dní.

Kapitán Leo podezírá krásnou novou tanečnici v místním Pivoňkovém pavilonu, Mei, že je dcerou starého vůdce. Leo zosnuje plán a chce Mei zatknout a vyslýchat. Když Mei odmítne prozradit cokoli o Klanu létajících dýk, dva kapitáni vymyslí jiný plán. Kapitán Jin předstírá, že je bojovník Vítr a osvobodí Mei z vězení. Tím si získá její důvěru a odveze ji na skrytou základnu Klanu létajících dýk.

Plán je tedy úspěšný, ale při putování do sídla Klanu se Jin a Mei sblíží. Mei si svého tajemného ochránce brzy zamiluje a Jin zjistí, že propadl svéhlavému šarmu Mei. Oba dva se snaží nedávat své city najevo, ale pod noční oblohou plnou hvězd je téměř nemožné odolat té nezadržitelné vášni. V pralese, který je obklopuje, číhá nebezpečí, vítr jen tiše vane, jakoby cítil napětí toho okamžiku

Co čeká ty dva nešťastníky osudu, Jina a Mei? Pokud to je opravdová láska, proč tedy stále tajně spřádají plány a v srdcích nosí tajemství? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (467)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Nádherná Zhang Ziyi, překrásné obrazy a kostými, výborná hudba, úchvatná choreografie, velké zvraty a drsné bitky. Podobně jako Tygr a Drak je i Klan výbornou vizuální podívanou. Oba mají nezapomenutelné scénky (tady to je souboj v bambusovém lese), ale Klan má něco navíc. Je plnej emocí. Závěrečná scénka mě málem rozbulela. Skvělé bylo také sladění všech barev (bambusový les- zelené oblečky atd). Ovšem nejvíc mi bylo líto těch koní. Ve scéně kdy Mei honí vojáci na koních a následně jsou probodnutý dýkama, mi ztuhla krev v žilách. Koně padali k zemi takovým způsobem, že se museli zabít. Ale to je jediné co mi na tomhle skvostu vadí. Zhang Yimou je prostě borec. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pastva pro oči, louka pro uši, rumiště pro srdce, toxická skládka pro mozek. Pastelovými barvami hýřící wuxia kýč s lacinými twisty a milostnou úsečkou, která se změnou na trojúhelník ze mě snažila udělat kosočtverec. Zdejší nekritické hodnocení přikládám plíživé otravě asijskými ftaláty z kuchyňského nádobí.. Upozornění pro sběratele filmových rekvizit: originál Jinova meče je nyní v Pompu ve slevě za 49,-Kč.. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Přes polovinu stopáže standardně se vyvíjející love story, prolínaná s méně (odkvetlá louka) či více (Pivoňkový pavilon) fascinujícími scénami a také soubojem, zralým na spadlou čelist - Bambusový les. Přítomny jsou ale až šokující zvraty, záplavy dojetí a hlavně geniální sněžný závěr. Pro každého ale tato hra s divákem určitě není. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tento film hodnotím se smutkem ve tváří a chutí do něčeho kopnout. Minulé dílo Yimou Zhanga hrdina byl nádherný film, který mě usadil a ukázal jak vypadá spojení dokonalého výtvarného pojetí filmu a nijak nezaostávající herci. Klan lét. dýk byl pro mě velká šance pro další film co se mnou udělá divy, ale k mé smůle je to jedno velké zklamání. Výtvarná stránka je hezká, ale pouze hezká. Ne tak dokonalá jako v Hrdinovi a ani herci nejsou tak skvělí. Hudba je nudná a v celém filmu se nenajde mnoho scén, které by vyskočily k nadprůměru. Všichni básnili o scénách v bambusovém lese nebo hraní slepé dívky na ozvěnu s bubny, ale ani jedna z těchto scén není nijak úžasná, dokonalá ani fascinující. Nevím, kde se stala chyba, ale Thang si myslel, že si po Hrdinovi asi může dovolit vše. To co předvedl s digitálními triky je fakt totální hrůza. nezlobte se na mě, ale digitální dýky, krev nebo zpomalené záběry na letící kamínek, to je na mě mnoho. Závěr celého filmu je lehce spackaný a i přes lehké mrazení v zádech bych to natočil trochu(hodně) jinak. Zklamání za 3*, které jsou z milosti. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Vizuálně překrásná čínská, love story, po jejíž zhlédnutí si přidávám něžnou vrhačku dýk do své topky. Dech se tajil nejen nad tanečním vystoupení v bordelu a hrou na ozvěny, ale hlavně nad kouzelnými, přírodními scenériemi. V souvislosti s tím zeleným, bambusovým hájem mě napadl jeden vtip. Je sice o jiné slepé děvě, oděné v téže barvě, ale hodil by se i na Mei. Přiznám se, že jsem čekala více akce a dobrodružství. Dostala jsem příběh o krásné bojovnici, kterou se jiní snažili dostat akorát tak do mechu a kapradí a mé snížené hodnocení neovlivní ani jedinečný hudební doprovod. Holt trojlístek neznamená v životě vždy jen samé štěstí ... Každopádně mám ráda asijské filmy opředené duchem tradic. V nich se mi pokaždé líbí to určité tajemno, jenž má své kořeny v tisícileté historii a hluboké moudrosti jejich národů. (Challenge tour 2015) ()

Galerie (112)

Zajímavosti (16)

  • Kameraman Xiaoding Zhao získal za svoji práci nominaci na Oscara. Snímek získal i nominaci na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Další nominace, konkrétně na cenu Saturn americké Akademie science fiction, fantasy a hororu, získala herečka Ziyi Zhang, kostymérka Emi Wada, režisér Zhang Yimou a snímek měl velké šance také jako Nejlepší fantasy film. (imro)
  • Scénu, kde Jin (Takeshi Kaneshiro) trhá ze hřbetu koně květiny pro Mei (Ziyi Zhang), se měla natáčet na louce plné pestrobarevných květin. Štáb kvůli tomu zaplatil zemědělcům, aby na určenou louku vysázeli mnoho druhů květin. Plán se ale nezdařil, a tak museli filmaři rychle najít jinou louku plnou květin. Obdobné improvizace se dostalo i finálnímu souboji, neboť na původně avizované místo tehdy přes noc překvapivě napadal sníh. (Jacinda)
  • Herec Takeši Kaneširo si během natáčení po pádu z koně zlomil nohu. Režisér pak některé scény předělal tak, aby herec nemusel stát. V záběrech, kdy kulhá, je pak jeho kulhání skutečné. (ČSFD)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama